Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by malarkey Fri Oct 13, 2017 10:25 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171926 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Waterfalls of Malaysia

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Waterfalls of Malaysia

Post by powerw00t on Sun Jun 20, 2010 4:04 am

Patutnya aku masukkan sebelum cuti sekolah tu hari, tapi takpleh mungkin ni utk next season atau mana2 hari publik yg lain.

Hanya sebahagian utk preview

Templar park, once my favourite escape masa2 cuti publik


Air terjun Air Panas (kata orang tempatan) atau air terjun Puteri. Gunung Ledang, Tangkak, Johor. Dekat dgn kampung, cuti seklolah aja naik basikal ramai2 camping kat kaki gunung. Sekarang dah terlalu ramai orang, landscape dah spoilt, pokok2 dah banyak kena tebang. Silap2 tergelincir sebab licin, bukannya terpijak lumut tapi terpijak kondom yg dah terpakai Laughing


avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by powerw00t on Sun Jun 20, 2010 4:07 am

Ulu Bendol di Nogori 9, rasa macam nak pi sini kalo ada kelapangan. Tak le jauh dari Melaka.







Ni bukan le pic2 yg aku snaps, credit to the respective owner Waterfalls of Malaysia punya website.

Air Terjun Malaysia
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by tenteng on Sun Jun 20, 2010 4:26 am

noe dia pintu gerbang nak masuk sg lat kalumpang...tp pitu gerbang nak balik ler...x sempat nak amik masa pegi..


nie pandangan ke atas..ada chalet..




avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by samuraisan on Fri Oct 19, 2012 11:35 am

Very Happy ni wa nak tanyaramai betul orang cakap ada airterjun cun kar Gunung Tahan tapi ramai tak amik gambar dan ada kata bila amik gamba tak jadi.. betul ke??? ada jugak wa google dan tanya bro Gunung dia orang cakap bukan ni.. so sape tahu Air terjun tu..mungkin kat Piramid ke ???

dimana air terjun tu terletak.. sape tahu sunny

avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by powerw00t on Sat Oct 20, 2012 6:46 am

samuraisan wrote: Very Happy ni wa nak tanyaramai betul orang cakap ada airterjun cun kar Gunung Tahan tapi ramai tak amik gambar dan ada kata bila amik gamba tak jadi.. betul ke??? ada jugak wa google dan tanya bro Gunung dia orang cakap bukan ni.. so sape tahu Air terjun tu..mungkin kat Piramid ke ???

dimana air terjun tu terletak.. sape tahu sunny


tak pernah dengar cerita pulak
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by anya8797 on Sat Oct 20, 2012 9:33 am

anya sebenarnya lebih suka air terjun dari beaches....

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 4:39 am

wokey.. yg ni secara teknikalnya bukan air terjun.. walaupun kat ulu jeram & lagun ni ada air terjun.. wa tak sampai coz tak sempat.. insya Allah next recce trip kitorg kan kan jejak waterfall tu

Blue Lagoon @ Hutan Simpan Air Hitam

yang ni kat kawasan dalam.. ado laaa dlm 25 kaki kedalaman dia.. air dia nampak biru wooo










--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 4:42 am

lokasi sama tapi dari sudut pandangan berbeza




--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by Faceman on Fri Dec 14, 2012 6:42 am

marc_zman wrote:lokasi sama tapi dari sudut pandangan berbeza




Hutan simpan Air Hitam ni kat mana bang marc??
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 6:43 am

samuraisan wrote: Very Happy ni wa nak tanyaramai betul orang cakap ada airterjun cun kar Gunung Tahan tapi ramai tak amik gambar dan ada kata bila amik gamba tak jadi.. betul ke??? ada jugak wa google dan tanya bro Gunung dia orang cakap bukan ni.. so sape tahu Air terjun tu..mungkin kat Piramid ke ???

dimana air terjun tu terletak.. sape tahu sunny


bang Sam.. mau tanya..
ada jugak wa google dan tanya bro Gunung dia orang cakap bukan ni..
yg bukan ni tu, refer kat air terjun apa? wa ada tanya2 skit.. dari info yg wa dapat, wa search internet & wa dapat satu ambo ni jer.. tu pun aerial photo

Air Terjun Teku, Taman Negara Pahang




--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 6:50 am

Faceman wrote:
marc_zman wrote:lokasi sama tapi dari sudut pandangan berbeza




Hutan simpan Air Hitam ni kat mana bang marc??

kat puchong jer.. bersempadan dgn taman equine, tmn puchong perdana, bdr kinrara.. hutan ni sebenarnya diurus oleh UPM.. kira off limit tuk org awam kecuali dpt kebenaran bertulis pihak pengurusan..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by Faceman on Fri Dec 14, 2012 7:16 am

owwhh dekat laa kat tempat saya,,patut la off limit that why laa tempat bersih dan suci,,,geram plakkk
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by Faceman on Fri Dec 14, 2012 7:22 am

marc_zman wrote:wokey.. yg ni secara teknikalnya bukan air terjun.. walaupun kat ulu jeram & lagun ni ada air terjun.. wa tak sampai coz tak sempat.. insya Allah next recce trip kitorg kan kan jejak waterfall tu

Blue Lagoon @ Hutan Simpan Air Hitam

yang ni kat kawasan dalam.. ado laaa dlm 25 kaki kedalaman dia.. air dia nampak biru wooo










minta izin abg marc,,saya nk simpan gambar ni dlm FB boleh??
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 7:26 am

sebenornya mmg dah ada ramai org ceroboh pun.. dlm kawasan tu ada satu area yg berbukit.. ramai org suka trekking sana.. jadik bila diorg letak pak guard & notis, ada laaa manusia yg bising

wa dimaklumkan oleh pegawai kanan UPM tu yg kat kolam kaler biru tu mmg dah pernah berlaku kejadian org mati lemas.. mangsa & rakan-rakan dia rupanya menceroboh masuk kawasan ni

kalu nak pi sini mmg buleh.. hubungi SISFEC @ Sultan Idris Shah Forestry Education Centre.. nti diorg kan terangkan

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 7:30 am

Faceman wrote:
marc_zman wrote:wokey.. yg ni secara teknikalnya bukan air terjun.. walaupun kat ulu jeram & lagun ni ada air terjun.. wa tak sampai coz tak sempat.. insya Allah next recce trip kitorg kan kan jejak waterfall tu

Blue Lagoon @ Hutan Simpan Air Hitam

yang ni kat kawasan dalam.. ado laaa dlm 25 kaki kedalaman dia.. air dia nampak biru wooo










minta izin abg marc,,saya nk simpan gambar ni dlm FB boleh??

tarak hal tapi.. kalu ada org tanya camna nak masuk pi tempat ni.. hang bgtau diorg tuk hubungi SISFEC UPM k

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by Faceman on Fri Dec 14, 2012 7:35 am

marc_zman wrote:
Faceman wrote:
marc_zman wrote:wokey.. yg ni secara teknikalnya bukan air terjun.. walaupun kat ulu jeram & lagun ni ada air terjun.. wa tak sampai coz tak sempat.. insya Allah next recce trip kitorg kan kan jejak waterfall tu

Blue Lagoon @ Hutan Simpan Air Hitam

yang ni kat kawasan dalam.. ado laaa dlm 25 kaki kedalaman dia.. air dia nampak biru wooo










minta izin abg marc,,saya nk simpan gambar ni dlm FB boleh??

tarak hal tapi.. kalu ada org tanya camna nak masuk pi tempat ni.. hang bgtau diorg tuk hubungi SISFEC UPM k

thank u very-very much abe marc,,saya tak pernah tgk air sungai sejernih ni,,mmg jakun wooo,,SISFEC UPM tu ape bende bang??
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by standupper on Fri Dec 14, 2012 7:36 am

Main air terjun nie kena ingat dua perkara jer...

Pertama, tengok keadaan cuaca.. kalau rasa dengar hujan di Hulu berhati-hati lah dengan risiko kepala air.

Kedua, Kencing tikus, Leptospirosis, .. kawasan ramai pengunjung jadi kawasan tarikan tikus sebab banyak sisa makanan.. Kawasan yg tak ramai pengunjung pun kena hati-hati sebab ada musim-musim tikus hutan nie memang banyak.. so hati-hati lah sentuh dan letak bahan makanan sembarangan.. Kadang kalau tengok makcik-makcik basuh pinggan sudu time piknik, diorg cari tempat air tenang dan lopak tidak mengalir.. memang air tuh jernih, tapi bimbang air tetap tercemar.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by standupper on Fri Dec 14, 2012 7:38 am

SISFEC... Ente Kalau Bahasa Arab.. Sistem Femantauan Ekor Chucing laaa! larikkkkk
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 7:40 am

SISFEC tu Sultan Idris Shah Forestry Education Centre.. kira hutan simpan air hitam ni bawah pengurusan diorang laaa.. SISFEC ni plak bawah Fakulti Perhutanan Universiti Putra Malaysia

ni link website dia

http://ayerhitam.upm.edu.my/

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 7:42 am

standupper wrote:SISFEC... Ente Kalau Bahasa Arab.. Sistem Femantauan Ekor Chucing laaa! larikkkkk

hahahaaa.. hampehh tul laaa

btw.. ni benang citer pasal air terjun.. bukan 'Rimba Terjun' aaaaa

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 7:46 am

standupper wrote:Main air terjun nie kena ingat dua perkara jer...

Pertama, tengok keadaan cuaca.. kalau rasa dengar hujan di Hulu berhati-hati lah dengan risiko kepala air.

bab Kepala Air ni wa dimaklumkan mmg tarak kat kawasan air terjun, jeram tau kolam tadahan kat hutan simpan air hitam ni.. alhamdulillah

Kedua, Kencing tikus, Leptospirosis, .. kawasan ramai pengunjung jadi kawasan tarikan tikus sebab banyak sisa makanan.. Kawasan yg tak ramai pengunjung pun kena hati-hati sebab ada musim-musim tikus hutan nie memang banyak.. so hati-hati lah sentuh dan letak bahan makanan sembarangan.. Kadang kalau tengok makcik-makcik basuh pinggan sudu time piknik, diorg cari tempat air tenang dan lopak tidak mengalir.. memang air tuh jernih, tapi bimbang air tetap tercemar.

yaaa betoi.. bab ni kena lebih berhati-hati k

btw.. Wak Stand lupa nak letak perkara ke-3 yg perlu diorg berhati-hati kalu dtg berkelah di kawasan air terjun.. kaki skodeng.. huwahahhaaaaa

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by kapokbesi on Fri Dec 14, 2012 7:48 am

lawa betul waterfalls kt mesia nih..mse kt mesir, ade jgk air terjunnye..ni bgi 1 gmbr utk air terjun mesir..hihi



ni la 1-1nya air terjun kt mesir..tgh2 gurun ade air terjun..air terjun nih kt kwsn oasis..air sejuk n payau2..memg xlawn la kecantikan waterfall Malaysia..
avatar
kapokbesi
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 968
Reputation : 181
Join date : 17/09/2011
Age : 31
Location : ولا تمشى فى الارض مرحا

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by Faceman on Fri Dec 14, 2012 7:52 am

marc_zman wrote:SISFEC tu Sultan Idris Shah Forestry Education Centre.. kira hutan simpan air hitam ni bawah pengurusan diorang laaa.. SISFEC ni plak bawah Fakulti Perhutanan Universiti Putra Malaysia

ni link website dia

http://ayerhitam.upm.edu.my/

mmg kat sini tempat terpelihara dan tempat research yee bang marc??nk bersuka ria tak boleh kan kan?? kat Malaysia ni ada lagi ker air sejernih ni,,,
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 10:23 am

Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong merupakan kelas dan makmal terbuka Fakulti Perhutanan, Universiti Putra Malaysia bagi pelajar yang mengikuti Bacelor Sains Perhutanan, Bacelor Sains Taman dan Rekreasi (serta) Bacelor Sains dan Teknologi Kayu - petikan prakata Dekan Fakulti Perhutanan UPM

insya Allah dlm 2, 3 bulan ni kita tgk apa perkembangan yg ada k.. edu-tourism pun ada elemen sukaria gak kan

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by marc_zman on Fri Dec 14, 2012 10:24 am

kapokbesi wrote:lawa betul waterfalls kt mesia nih..mse kt mesir, ade jgk air terjunnye..ni bgi 1 gmbr utk air terjun mesir..hihi



ni la 1-1nya air terjun kt mesir..tgh2 gurun ade air terjun..air terjun nih kt kwsn oasis..air sejuk n payau2..memg xlawn la kecantikan waterfall Malaysia..

ni pun kira class gak ni.. cuba amik gambo long shot & masuk sekali itu oasis.. musti cantik

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Waterfalls of Malaysia

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum