Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171898 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Page 4 of 14 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 14  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by tin on Fri Apr 01, 2011 5:37 am

kched wrote:yo...apa diatas? apa diatas? kekek..

sangat sangat sangat sangat sangat misteri...kekekek

aku dapat email alerted pasal MyMil....tuh yg aku bukak...Razz..sihat tin?

sihaaatttt... dah makin montel nih heheheheh... What a Face

tin
Kehormat MyMil

Posts : 6841
Join date : 06/06/2010

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by kched on Fri Apr 01, 2011 5:40 am

tin wrote:
kched wrote:yo...apa diatas? apa diatas? kekek..

sangat sangat sangat sangat sangat misteri...kekekek

aku dapat email alerted pasal MyMil....tuh yg aku bukak...Razz..sihat tin?

sihaaatttt... dah makin montel nih heheheheh... What a Face

montel sihat takper.....kekekeekk....

kched
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 152
Reputation : 1
Join date : 09/06/2010
Age : 39
Location : Malaysia - Central

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by marc_zman on Fri Apr 01, 2011 5:43 am

kched wrote:
tin wrote:
kched wrote:kekekeke....as salam marc.....hilang ada makna...kekeek. Busy liao..siang busy dgn kerja opis...nyambil2 FB. Malam busy mengelek baby..lepas tuh mengelek maknyer plak...Sian aku...Razz
sihat ke weh marc? harituh gathering kat dataran merdeka, ralat aku seralat2nya tak dapat join...Si muchi informed...Sad

fuiyoooo... kched tetiba muncul...
misteri sungguh nih... Very Happy

yo...apa diatas? apa diatas? kekek..
sangat sangat sangat sangat sangat misteri...kekekek
aku dapat email alerted pasal MyMil....tuh yg aku bukak...Razz..sihat tin?

salam ya kched.. alhamdulillah wa sihat walafiat
punya laaa sihat, berat wa naik 2, 3 kg weh
ekekekeee..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by kched on Fri Apr 01, 2011 5:53 am

Speaking about paranormal activity...In fact, it reminds me of this scene while ago....before my wife delivered our 2nd baby....
It happens during the nightfall...my wife & I had to walk through along this small route in a way to get to our car...Ada lah rumah banglo setingkat kiri kanan, tapi lampu rumah tak cukup nak menerangkan laluan tuh sbb lampu jalan pun tak ada...
And then, out of nowhere, tiba2 ada sesusuk tubuh lelaki, tak pakai selipar, tak pakai baju, pakai seluar pendek jer....keadaan macam homeless ni, pegang baby putih ya amat.....baby tuh diam jer....dia sempat pandang kat kitaorg...Masa tuh, aku pegang tangan anak dara aku....wife aku pegang belakang baju aku....Kitaorg tak adalah meremang bulu roma masa tuh...Ingatkan bapak budak ni bawak baby berjalan2 time senja2 lepas maghrib kot!.....Lepas dah masuk kereta, baru masing2 meremang bulu roma....then terpikir!...Mana plak datangnya homeless dekat kawasan orang kaya camtuh? Ker dia curik baby orang then orang tak tau? Ker dia entity asing nak balik rumah kebetulan kitaorg ada? Hmm.......Misteri sampai sekarang...

kched
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 152
Reputation : 1
Join date : 09/06/2010
Age : 39
Location : Malaysia - Central

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by kched on Fri Apr 01, 2011 5:58 am

marc_zman wrote:
kched wrote:
tin wrote:
kched wrote:kekekeke....as salam marc.....hilang ada makna...kekeek. Busy liao..siang busy dgn kerja opis...nyambil2 FB. Malam busy mengelek baby..lepas tuh mengelek maknyer plak...Sian aku...Razz
sihat ke weh marc? harituh gathering kat dataran merdeka, ralat aku seralat2nya tak dapat join...Si muchi informed...Sad

fuiyoooo... kched tetiba muncul...
misteri sungguh nih... Very Happy

yo...apa diatas? apa diatas? kekek..
sangat sangat sangat sangat sangat misteri...kekekek
aku dapat email alerted pasal MyMil....tuh yg aku bukak...Razz..sihat tin?

salam ya kched.. alhamdulillah wa sihat walafiat
punya laaa sihat, berat wa naik 2, 3 kg weh
ekekekeee..

woohoo..berat naik ker? aku jugak yg tak naik2 berat badan...

kched
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 152
Reputation : 1
Join date : 09/06/2010
Age : 39
Location : Malaysia - Central

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by MMW on Fri Apr 01, 2011 6:11 am

Ni cerita aku pulak ye.

Opis aku sekarang kat tingkat 2. Blok bangunan aku ni memang keras.

Dah 2 orang mati kerana kena kacau. Benda tu appear tetiba aje. Kedua-dua orang ni ada penyakit lemah jantung. Seorang (lelaki) kena masuk hospital. Tak lama lepas tu dalam 6-8 bulan meninggal. Tak sembuh lepas kena stroke tengok benda tu appear depan meja dia.

Seorang lagi (perempuan) meninggal dalam tandas. Nak buang air, benda tu dok bertenggek atas bahu. Kena stroke meninggal kat situ juga. Mcm mana tahu, sebab guard yang panjat dinding tandas tu nak buka pintu tandas mendapati ada benda bertenggek atas bahu dia....

Jadi pengalaman aku, selalunya benda ni appear/kacau waktu senja nak masuk maghrib. Pejabat aku tingkap dia renggang sikit. Jadi satu petang tu hujan beserta angin. Jadi berbunyilah angin yg masuk melalui tingkap rengang tu. Bunyi yang amat menyeramkan.... mendayu-dayu.. melolong-lolong....

Tetiba ada bunyi fail jatuh. Banyak pulak tu bunyi fail jatuh. Aku keluar bilik, masuk bilik fail (sebelah bilik aku) tapi satu fail pun tak jatuh. Tetiba aku rasa mcm ada "prasence". Kehadiran satu entiti yang sememangnya bukan manusia... Aku pun kata "Astghfirullahala'zim.... aku tak kacau engkau janganla kacau aku..." terus ada hembusan angin kat telinga ... benda tu lari agaknya...

Aku pun apa lgikemas barang cabutt le.

Itulah sebahagian pengalaman aku. Banyak lagi sebenarnya tapi tunggu dulu.

Lepas ni dalam bulan 6 aku pindah opis baru blok sebelah tingkat 5. Tingkat 5 tu lagi keras orang kata sebab dah kosong dalam 5 tahun. Dah banyak cerita tentang tempat tu...

MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by kched on Fri Apr 01, 2011 6:22 am

MMW wrote:Ni cerita aku pulak ye.

Opis aku sekarang kat tingkat 2. Blok bangunan aku ni memang keras.

Dah 2 orang mati kerana kena kacau. Benda tu appear tetiba aje. Kedua-dua orang ni ada penyakit lemah jantung. Seorang (lelaki) kena masuk hospital. Tak lama lepas tu dalam 6-8 bulan meninggal. Tak sembuh lepas kena stroke tengok benda tu appear depan meja dia.

Seorang lagi (perempuan) meninggal dalam tandas. Nak buang air, benda tu dok bertenggek atas bahu. Kena stroke meninggal kat situ juga. Mcm mana tahu, sebab guard yang panjat dinding tandas tu nak buka pintu tandas mendapati ada benda bertenggek atas bahu dia....

Jadi pengalaman aku, selalunya benda ni appear/kacau waktu senja nak masuk maghrib. Pejabat aku tingkap dia renggang sikit. Jadi satu petang tu hujan beserta angin. Jadi berbunyilah angin yg masuk melalui tingkap rengang tu. Bunyi yang amat menyeramkan.... mendayu-dayu.. melolong-lolong....

Tetiba ada bunyi fail jatuh. Banyak pulak tu bunyi fail jatuh. Aku keluar bilik, masuk bilik fail (sebelah bilik aku) tapi satu fail pun tak jatuh. Tetiba aku rasa mcm ada "prasence". Kehadiran satu entiti yang sememangnya bukan manusia... Aku pun kata "Astghfirullahala'zim.... aku tak kacau engkau janganla kacau aku..." terus ada hembusan angin kat telinga ... benda tu lari agaknya...

Aku pun apa lgikemas barang cabutt le.

Itulah sebahagian pengalaman aku. Banyak lagi sebenarnya tapi tunggu dulu.

Lepas ni dalam bulan 6 aku pindah opis baru blok sebelah tingkat 5. Tingkat 5 tu lagi keras orang kata sebab dah kosong dalam 5 tahun. Dah banyak cerita tentang tempat tu...

hadoiiii yaii...goosebumps aku! silent

kched
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 152
Reputation : 1
Join date : 09/06/2010
Age : 39
Location : Malaysia - Central

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by mumuchi on Fri Apr 01, 2011 10:00 am

aku bab paranormal ni aku tak kisah..kisah abang long tetiba muncul fasal konon ada emel aku ada kisah..alert pakai email Suspect scratch











lariikkkkkkkk!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by tin on Fri Apr 01, 2011 10:03 am

mumuchi wrote:aku bab paranormal ni aku tak kisah..kisah abang long tetiba muncul fasal konon ada emel aku ada kisah..alert pakai email Suspect scratch

lariikkkkkkkk!

bagi wa itu mmg lg misteriii.... pale

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by MMW on Fri Apr 01, 2011 11:18 am

Pengalaman aku yang ke-2. Ni pengalaman kat rumah aku pulak.

Aku beli rumah aku ni dari seorang Abang Melayu umur dalam 40 an. Force sale kata dia. Nak pindah kerja ke Miri kata dia. So dapat harga murah freehold double storey kat cheras KL. Aku beli tahun 2000 masa gawat nak pulih.

Aku owner ke-3. Kedua-dua owner asal dapat aje rumah ni dalam 4-5 tahun jual...

Mula-mula masuk tak de apa yang berlaku. Tapi aku perasan yang bila aku masuk aje dapur, sejuk dia semacam. Macam dlm peti ais. Dan rasa seperti diperhatikan dari luar tingkap dapur.

Dan apabila aku menonton TV di tingkat atas di ekor mata aku akan ada benda-benda tertentu yang macam bertenggek atas almari buku aku. Almari buku aku tinggi dalam 6 kaki 8 inci. Bila pandang direct tak ada. Tapi di ekor mata nampak bayang2 (mcm bayang2 kapl terbang Ven tu le hehehehehe).

Aku buat doa selamat kat rumah tu. Berhenti kejap gangguan tetapi 4-5 bulan datang lagi.

Sehinggalah pada satu hari aku kena pergi outstation keesokannya. Malam itu semasa aku menonton TV tetiba aje tv aku kejap on kejap off. Aaiikkk ada timer ke tv aku?. Rasanya tak de. Aku on, duduk dalam 5 minit off. Berlaku 2-3 kali... Remote tak disentuh pun....

Aku biar lagi....

Isteri aku dah masuk tidur awal kat master bedroom bilik depan. Aku nak masuk tidur aje aku dengar isteri aku mengetap giginya semasa tidur. Itu tanda tak baik menunjukkan ada gangguan makhluk halus.

Aku pun terus masuk bilik air nak ambik air sembahyang . Pada masa itulah aku terlihat ada bayangan putih di bilik belakang rumah aku. Aku apa lagi terus ambil air sembahyang terus ke bilik belakang bukak lampu dan bukak tingkap. Aku beri salam dan terus berkata dangan nada lembut "Minta keluar. Cukuplah tu kacau anak adam".

Aku terus masuk tidur selepas itu.

Gangguan tetap berlaku lepas itu. Kalau duduk sorang kat rumah aku memang rasa takut dan seram. Rasa diperhatikan...

Sehinggalah.... pada satu masa bapak saudara isteri aku duduk menumpang kat rumah aku. Dia masih bujang sungguhpun berusia 48 tahun. Dapat sakit kencing manis. Jadi nak berulang berubat ke HUKM duduk le rumah aku. Pak Mertua & Mak mertua aku, isteri aku (anak saudara dia) dan aku yang jaga. Ye la sapa lagi nak jaga dia, isteri tak de anak patah lagi. Pernah sekali sakit dia begitu teruk sampai terberak atas lantai. Itu bahagian dia, bahagian aku tak tahu lagi....

Satu hari Allah lebih menyayangi dia. Dia kembali ke rahmatullah kat bilik bawah rumah aku pada pukul 4pm.

Selepas kejadian itu, rumah aku tidak ada gangguan lagi. Apa yang dapat aku simpulkan ialah mungkin selepas satu perbuatan yang baik dilakukan dirumah tersebut (menjaga bapa saudara sehingga meninggal dunia) mungkin 'semangat' rumah pulih kembali. Dan makhluk halus segan untuk mengunjungi rumah tersebut. Ye la batu, simen rumah kan makhluk Allah juga.

Wallahua'lam...

P/s. Aku masih terbayang apabila aku berbisik kat arwah "Pak Man saya halalkan makan minum Pak Man semasa Pak Man menetap kat rumah saya..." Mengalir air mata jenazah tu... Sedangkan aku orang terakhir yang mengucup dia. Berpuluh orang kucup tak mengalir air mata pun. Al-Fatihah!

MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by marc_zman on Fri Apr 01, 2011 11:34 am

aiseymen.. kisah no-2 MM bukan nyer seriau tau seram.. tapi syahdu maaa moga roh Allahyarham pakcik MM ditempatkan di kalangan mereka-mereka yang beriman.. insya Allah

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by mumuchi on Fri Apr 01, 2011 11:38 am

hmm aku nak tanya..aktiviti samah rumah/kediaman ni apa hukum sebenarnya..aku tingat fasal waktu ikut arwah ayah pindah randah kuarters dulu2, sebelum masuk rumah mesti buat doa selamat dan samah rumah, walupun 'hot transfer'

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by tin on Fri Apr 01, 2011 11:39 am

marc_zman wrote:aiseymen.. kisah no-2 MM bukan nyer seriau tau seram.. tapi syahdu maaa moga roh Allahyarham pakcik MM ditempatkan di kalangan mereka-mereka yang beriman.. insya Allah

yup. sedey wa bacA...

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by tin on Fri Apr 01, 2011 11:40 am

mumuchi wrote:hmm aku nak tanya..aktiviti samah rumah/kediaman ni apa hukum sebenarnya..aku tingat fasal waktu ikut arwah ayah pindah randah kuarters dulu2, sebelum masuk rumah mesti buat doa selamat dan samah rumah, walupun 'hot transfer'

ontah. harus kot.

tp cara wat tuh kena betol laa...

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by mumuchi on Fri Apr 01, 2011 11:42 am

bukan apa..aku rasa amalan samah ni semakin dilupakan, tu fasal manyak kejadian2 pelik bila orang pindah rumah..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by MMW on Fri Apr 01, 2011 11:43 am

Tunggu kisah aku yang ke-3 ye..... Tungguuuuuu.........

MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by marc_zman on Fri Apr 01, 2011 11:46 am

tin wrote:
mumuchi wrote:hmm aku nak tanya..aktiviti samah rumah/kediaman ni apa hukum sebenarnya..aku tingat fasal waktu ikut arwah ayah pindah randah kuarters dulu2, sebelum masuk rumah mesti buat doa selamat dan samah rumah, walupun 'hot transfer'

ontah. harus kot.

tp cara wat tuh kena betol laa...

samah.? ni yg upacara offering something to "something" to make a peace to ke.? atau something else.?

citer skit

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by mumuchi on Fri Apr 01, 2011 11:51 am

entah aku sendiri tak berapa ingat tapi bukan stail puja2 tu..yanh aku ingat baca doa lepas tu pergi setiap sudut rumah guna pandan renjis air doa tu sikit, buang apa2 yang tak elok dalam rumah dan mungkin pagar sekali..nyamah tau bukan nyamak...tah ini perkataan orang perak kut..tin taw...

'aku nasuk rumah aku setakat baca2 kat sudut aja..tak samah fasal dah tak ingat macamana nak buat..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by MMW on Fri Apr 01, 2011 11:52 am

marc_zman wrote:
tin wrote:
mumuchi wrote:hmm aku nak tanya..aktiviti samah rumah/kediaman ni apa hukum sebenarnya..aku tingat fasal waktu ikut arwah ayah pindah randah kuarters dulu2, sebelum masuk rumah mesti buat doa selamat dan samah rumah, walupun 'hot transfer'

ontah. harus kot.

tp cara wat tuh kena betol laa...

samah.? ni yg upacara offering something to "something" to make a peace to ke.? atau something else.?

citer skit

Samah tak silap aku, offering korban untuk jauhkan makhluk halus. Macam darah kambing hitam ke, darah ayam hitam ke...Syirik Besar tu ... Dosa Besar... Tak boleh!!.

Baca doa selamat ok la kot . Doa kan.... Jamu orang makan kira sedekan merapatkan silaturahim ok lee,,, Tapi samah tu yang tak boleh.

MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by powerw00t on Fri Apr 01, 2011 11:55 am

MMW wrote:
marc_zman wrote:
tin wrote:
mumuchi wrote:hmm aku nak tanya..aktiviti samah rumah/kediaman ni apa hukum sebenarnya..aku tingat fasal waktu ikut arwah ayah pindah randah kuarters dulu2, sebelum masuk rumah mesti buat doa selamat dan samah rumah, walupun 'hot transfer'

ontah. harus kot.

tp cara wat tuh kena betol laa...

samah.? ni yg upacara offering something to "something" to make a peace to ke.? atau something else.?

citer skit

Samah tak silap aku, offering korban untuk jauhkan makhluk halus. Macam darah kambing hitam ke, darah ayam hitam ke...Syirik Besar tu ... Dosa Besar... Tak boleh!!.

Baca doa selamat ok la kot . Doa kan.... Jamu orang makan kira sedekan merapatkan silaturahim ok lee,,, Tapi samah tu yang tak boleh.

Tapi kita kena buat korban kambing hitam jugak, ada orang dah janji dah dekat setahun dah[You must be registered and logged in to see this image.]

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by MMW on Fri Apr 01, 2011 11:58 am

mumuchi wrote:entah aku sendiri tak berapa ingat tapi bukan stail puja2 tu..yanh aku ingat baca doa lepas tu pergi setiap sudut rumah guna pandan renjis air doa tu sikit, buang apa2 yang tak elok dalam rumah dan mungkin pagar sekali..nyamah tau bukan nyamak...tah ini perkataan orang perak kut..tin taw...

'aku nasuk rumah aku setakat baca2 kat sudut aja..tak samah fasal dah tak ingat macamana nak buat..

Yang tanam2 tu kira buat pendinding. Supaya iblis syaitan tak masuk.

Yang aku amalkan la... masuk rumah baru, bukak semua tingkap. Buka semua lampu. Sebabnya senang dia nak keluar dan dia tak suka tempat terang.

Lepas tu azan setiap bilik. Pastikan suara azan berkumandang di segenap penjuru rumah. Lepas tu banyakkan baca Al-Quran dalam rumah tu,

Nak kasi syaitan takut nak masuk rumah setiap kali masuk rumah bagi salam dan baca ayat kursi dan 3 Qul. Nak keluar rumah pun gitu hembus kat rumah.

Insya Allah dia panas kalau berada dalam rumah tu.

Lagi satu senantiasa tanamkan dalam diri yang makhluk itu adalah makhluk Allah juga. Yang akan mati. Yang akan menerima pembalasan di hari akhirat. Jadi dia takut akan ayat2 Penjadinya (ayat2 Al-Quran).

MMW
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2269
Reputation : 159
Join date : 07/03/2011
Age : 45
Location : Cheras

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by marc_zman on Fri Apr 01, 2011 11:59 am

mumuchi wrote:entah aku sendiri tak berapa ingat tapi bukan stail puja2 tu..yanh aku ingat baca doa lepas tu pergi setiap sudut rumah guna pandan renjis air doa tu sikit, buang apa2 yang tak elok dalam rumah dan mungkin pagar sekali..nyamah tau bukan nyamak...tah ini perkataan orang perak kut..tin taw...

'aku nasuk rumah aku setakat baca2 kat sudut aja..tak samah fasal dah tak ingat macamana nak buat..

kalu macam muchi cakap ni boleh.. tak salah dari segi hukum islam

wa teringat dulu kat itm, pernah baca buku ustaz harun din
ada petua tuk masuk rumah baru
ada amalan dia & ada kaedah tuk tau rumah tu "berpenghuni" ke tidak
tapi kitorang tarak pernah try.. tak sanggup nak tengok sambutan dia weh
ooooo.. petua nak pagar tau melindungi rumah dari makhluk halus pun ada tau

tapi wa dah tak ingat semua tu
buku tu.? buku pinjam daaa.. sudah pulang

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by mumuchi on Fri Apr 01, 2011 12:01 pm

pergh itu samah black metal tu..nope ni samah versi Islam ni..tapi yalah amalan orang dulu2 w/pun munkin masa tu consdier Islamic, sekarang dah lain lak hukumnya..ala macam MB Zambry kena hari tu..

tapi aku suka semalam tengok dalam TV9 rancangan anak and al-quran, Ustadz hassan din cakap ada hadith Nabi Muhamad SAW yang kata lebih kurang jangan kamu tanya2 sangat menda yang boleh tukarkan hukum fasal itu satu menda yang sangat tidak disukai. Contoh fasal Nabi naik haji, ada sahabat tanya wajib ke tiap tahun, nabi serba salah nak jawab fasal nanti jatuh hukum, lalu dia tempelak kawan tu jangan tanya lebih-lebih fasal beberapa eprkara..lebih kurang aku ingatlah..

so dalam kes ni mungkin zaman dulu2 guna darah ke apa, tapi waktu tu dah tukar ke renjis air doa, konsep lebih kurang minum air penerang hati wallahualam.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by marc_zman on Fri Apr 01, 2011 1:00 pm

kisah wa

ni gambo sekolah lama wa.. kalu bebudak lama sekolah wa ni dia mmg tau laaa yg sekolah kitorang ni sekolah yg dah lama wujud.. sejak 1914 lagi.. perghhh.. dah dekat 100 tahun sekolah wa ni..

[You must be registered and logged in to see this image.]


citer wa simple.. bangunan tanda A tu.. tu bangunan lama.. dua tingkat dengat lantai tingkat atas tu diperbuat dari kayu.. kalu sekarang kan lantai konkrit.. dia lantai kayu.. lantai tingkat bawah baru lantai simen/konkrit.. blok ni ada sejarah dia.. masa zaman nippon, ini blok pernah digunakan tuk soal siasat tahanan nippon.. senang citer, ado laaa yg mati kat bangunan tu..

kisah dia... satu hari tu ada seorang guru pompuan, kalu tak silap baru ngajar kat sekolah wa masa tu.. kelas dia ajar terletak kat tingkat bawah paling kanan dekat tepi tangga & ngan surau bumbung kaler biru tu.. sedang dia ngajar petang tu, tak pepasal dia dengar laaa bunyi bising cam orang tolak tarik & hentak kerusi meja kat atas lantai bilik darjah kelas atas.. sudah tentulah dia bengangkan.. tapi student dia buat dek jer.. benda ni berulang beberapa kali.. sampai satu tahap, cikgu ni dah takleh sabar.. sooo bila dengar jer bunyi bising kat atas tu dia pun naik.. ingat mau sound itu kelas.. sekali kelas atas tu kosong daaa.. bergegas dia turun bawah balik

camna wa tau citer ni.? coz cikgu tu citer sendiri kat bebudak kelas wa masa 1st year wa kat sana.. & sepanjang dekat 7 tahun wa kat sekolah ni, mmg pernah gak alami kejadian tu sendiri.. ekekekeee.. tu dulu bilik torture nippon daaa.. wallahua'lam

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by marc_zman on Fri Apr 01, 2011 1:19 pm

kat lokasi bertanda B tu pulak ada kisah lain lak.. tapi wa terselamat coz wa ada kat ujung square kawad ngan padang hoki tu.. ekekekeee..

struktur tu kitorang panggil astaka.. kat kanan kiri dia ada bilik gerakan tuk setiap unit ko-kurikulum sekolah wa.. kitorang panggil tu den.. Oioi tau laaa tempat ni.. belakang astaka tu ada satu bukit + semak samun ala-ala mini hutan pun yer gak.. korang tengok laaa sendiri gambo tu.. dlm hutan mini tu ada tempat rempuh halangan yg senior2 duluuu sebelum wa buat.. & kitorang pun biasa gak buat raptai tembak & gerak serangan dari bawah bukit ke atas.. terasa cam citer hamburger hill plak masa tu.. ekekekeee

kalu wa tak silap, esok nyer hari ko-kurikulum.. so ramai laaa bebudak stay back kat sekolah tuk siapkan pameran diorang.. masa ni wa dah jadik platun sarjan i/c tuk pkbm(d) sekolah wa.. masa kejadian wa tak ingat.. tapi dah lama lepas waktu solat isyak.. lepas bincang something ramai-ramai ngan bebudak unit ko-ko yg lain, semua bersurai n sambung buat keja masing-masing.. ado laaa 6-7 ekor mamat ni pi main2 kat belakang astaka tu dekat ngan gigi hutan mini tu..

tak lama lepas tu wa dengar mamat-mamat tu menjerit bertempiaran lari dari belakang astaka ke tengah square.. beberapa kadet non-comm wa pi laaa tengok aper citer lari macam orang giler memalam tu.. pastu diorang panggil wa.. kisah dia..

masa diorang lepak kat belakang astaka tu, diorang perasan ada satu lembaga ni.. kalu tak silap wa, diorang kata lembaga ni kedudukan dia mencangkung ke duduk kat tepi hutan mini tu.. diorang ingat lembaga ni geng-geng diorang gak.. so, diorang pi rapat & pi tegur.. masa tu baru diorang nampak yg lembaga tu muka dia ke mata dia kaler merah.. diorang dah cuak tapi tergamam kat situ.. bila benda tu zaaasss up up and away.. tu yg semua bertempiaran lari cam tak cukup tanah tu

pastu.. ada ke patut diorang suruh wa pi check sama ada benda tu ada lagi ke tak.. cis.. tapi wa pi jugak laaa dgn 3, 4 orang senior unit lain + budak2 wa.. alhamdulillah.. benda tu dah tarak

citer di lokasi C & D.. nanti2 wa sambung

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by anya8797 on Fri Apr 01, 2011 5:12 pm

menarik jugak thread nih.....
anya ternampak masa anya masih sekolah2....
it stood only about 15 feet away.....
anya tau anya tak berangan sebab i called my sister and she saw it too...

anya8797
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2721
Reputation : 60
Join date : 07/03/2011
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Aktiviti Paranormal Yg Berlaku di Sekitar Anda..Ngeeee:P

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 14 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 14  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum