Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

BACKPACKING

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

BACKPACKING

Post by samuraisan on Sat Jun 12, 2010 8:26 pm

Very Happy Saya suka backpack.. so saya bukak thread ini boleh ye..
orang rumah saya pun minat yang sama so senang lah... I love you


ini link yang baik untuk tak biasa backpack.. tapi backpack di luar negara
lagi seronok..ada AirAsia lagi menjimatkan alien

http://www.backpackingmalaysia.com/

http://www.backpackmalaysia.com/

Selamat backpacking Very Happy

samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by powerw00t on Sun Jun 13, 2010 9:59 am

Backpacking ni menjimatkan kalo nak melancong tanpa kisah tempat tinggal dan layan xclusif hotel 5 bintang. Orang bujang yg takde komitmen bolehlah buat cara ni. Aku baca kisah backpackers mat salleh no dorang saving gila2, berhenti keje dan keliling dunia selama 1-2 tahun.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by observateur on Sun Jun 13, 2010 10:03 am

pastu angkat tangan tumpang keta (hitch hike).

Yg selalu dapat awek aje la.... Razz

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by powerw00t on Sun Jun 13, 2010 10:07 am

observateur wrote:pastu angkat tangan tumpang keta (hitch hike).

Yg selalu dapat awek aje la.... Razz

Kalo aku pun takmo kasik tumpang mana2 pun baik jantan ke, dorang ni payah nak mandi No

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by observateur on Sun Jun 13, 2010 10:10 am

powerw00t wrote:
observateur wrote:pastu angkat tangan tumpang keta (hitch hike).

Yg selalu dapat awek aje la.... Razz

Kalo aku pun takmo kasik tumpang mana2 pun baik jantan ke, dorang ni payah nak mandi No

he3... dun speak too soon...

Kalu kena stok2 ala supermodel, bergegar iman gak... Razz

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by powerw00t on Sun Jun 13, 2010 10:13 am

observateur wrote:
powerw00t wrote:
observateur wrote:pastu angkat tangan tumpang keta (hitch hike).

Yg selalu dapat awek aje la.... Razz

Kalo aku pun takmo kasik tumpang mana2 pun baik jantan ke, dorang ni payah nak mandi No

he3... dun speak too soon...

Kalu kena stok2 ala supermodel, bergegar iman gak... Razz

Mat salleh especially dari england ni payah sgt nak jumpa yg cantik, muka dorang penuh dgn bintik2 merah Laughing

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by observateur on Sun Jun 13, 2010 10:15 am

powerw00t wrote:
observateur wrote:
powerw00t wrote:
observateur wrote:pastu angkat tangan tumpang keta (hitch hike).

Yg selalu dapat awek aje la.... Razz

Kalo aku pun takmo kasik tumpang mana2 pun baik jantan ke, dorang ni payah nak mandi No

he3... dun speak too soon...

Kalu kena stok2 ala supermodel, bergegar iman gak... Razz

Mat salleh especially dari england ni payah sgt nak jumpa yg cantik, muka dorang penuh dgn bintik2 merah Laughing

english rata2 tak cun. Tapi kalo cun, memang cun sungguh.

awek french rata2 attractive. Tapi ada gak yg cub habis...

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by powerw00t on Sun Jun 13, 2010 10:25 am

observateur wrote:
powerw00t wrote:
observateur wrote:
powerw00t wrote:
observateur wrote:pastu angkat tangan tumpang keta (hitch hike).

Yg selalu dapat awek aje la.... Razz

Kalo aku pun takmo kasik tumpang mana2 pun baik jantan ke, dorang ni payah nak mandi No

he3... dun speak too soon...

Kalu kena stok2 ala supermodel, bergegar iman gak... Razz

Mat salleh especially dari england ni payah sgt nak jumpa yg cantik, muka dorang penuh dgn bintik2 merah Laughing

english rata2 tak cun. Tapi kalo cun, memang cun sungguh.

awek french rata2 attractive. Tapi ada gak yg cub habis...

Alizee?


cheers

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by observateur on Sun Jun 13, 2010 10:31 am

ada gaya muka latin sket...

french ka? yg aku kenal2 sket french showbiz tahun awal 90an dulu. La ni tak kenal....

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by powerw00t on Sun Jun 13, 2010 10:34 am

observateur wrote:ada gaya muka latin sket...

french ka? yg aku kenal2 sket french showbiz tahun awal 90an dulu. La ni tak kenal....

yup, french, kat youtube berlambak dia punya lenggok ala2 ular senduk Laughing

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by observateur on Sun Jun 13, 2010 10:43 am

powerw00t wrote:
observateur wrote:ada gaya muka latin sket...

french ka? yg aku kenal2 sket french showbiz tahun awal 90an dulu. La ni tak kenal....

yup, french, kat youtube berlambak dia punya lenggok ala2 ular senduk Laughing

bahaya ooo... kena patuk kalu, tak hengat donia.

Masa aku kat france dulu, takde plak yg nak numpang... heheh Razz

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by samuraisan on Tue Jun 15, 2010 1:22 am

Very Happy heheeee memang btul minah Brits ni yang paling tidak boleh dipercayaii
malah mat2 brits pun tak caya ngan dia org maklumlah hampir 2/3 dari mereka anak luar nikah tu porak peranda tu walaubagaimanapun pelancung2 dari peranchis ni adalah pelancung paling bermasalah di dunia malah diiktiraf 1 dunia cuba gi ke blog Capt Longhouse bekas pegawai tentera kat Pulau kapas dia pun pening kepala ngan karenah mat2 @ minah2
french@snails@frogs ni.. heheee


Ramai dari kita tak mengetahui asal usul backpacking ini.. sebenarnya
ia agak popular awal tahun 70an.. warga german memulakan terus diikuti
peranchis dan brits dan sweden ...di Asia orang Jepun .. Malah sekarang ni backpackers boleh terbahagi kepada 2 kelompok.. backpackers yang cheapskate dan
yang ada duit tapi suka backpack gak..
Sekarang ni warga dari negara2 eropah timur macam chezk,slovakia,poland
malah estonia,romania dan russia serta ukrien dahh backpacking hatta
warga china dan vietnam dah ramai jugak..

Pusat popular backpackers di Asia Tenggara ialah Khosan road,bangkok
sejak ada Air Asia .. Kuala Lumpur menjadi destinasi transit popular..
Ramai yang tak tahu masa perang Vietnam ramai GI cuti di Penang dan tu sebab dulu Penang lebih dikenali dari Malaysia sendiri..
Hatta Chulia Street kat GeorgeTown banyak guesthouse2 untuk
backpackers sampai sekarang..
mungkin anda semua tak percaya orang2 bisu dan pekak ramai yang backpack... Jadi kita yang normal ni sepatutnya takada masalah hehhee
Contoh macam makcik isteri saya dari jepun dah berumur kat 57 tahun
dan hanya pandai cakap OK,Good,Bye bye.. Dia dah pergi hampir 80 buah
negara kat dunia..

So saya akan sambung denagn tajuk yang lebih serius nanti iaitu
Backpackers & Perisikan ada kaitan.. bersambung


Last edited by samuraisan on Wed Jun 16, 2010 10:15 am; edited 1 time in total

samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by observateur on Tue Jun 15, 2010 2:48 am

wah interesting neh...

tapi yelah, perisikan wujud dalam pelbagai bentuk

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by blankrasta on Tue Jun 15, 2010 4:59 am

[quote="powerw00t"][quote="observateur"]
powerw00t wrote:
Mat salleh especially dari england ni payah sgt nak jumpa yg cantik, muka dorang penuh dgn bintik2 merah Laughing
Hehehe, freckles~ Aku minat awek eastern Balkans, macam Bosnian, Albanian, Serbian, muka cam ala2 Arab mix mat salleh, awek Jew pun HOT giler, sayang diorg Jew je, ahaks~ Razz

blankrasta
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1330
Reputation : 81
Join date : 19/04/2010
Age : 29

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by atreyudevil on Tue Jun 15, 2010 5:03 am

ko tak nak awek jew ko carik greece sama cyprus dan turkiye aaa!

tak pandai langsung aa ko nih rasta!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by powerw00t on Tue Jun 15, 2010 5:51 am

[quote="blankrasta"][quote="powerw00t"]
observateur wrote:
powerw00t wrote:
Mat salleh especially dari england ni payah sgt nak jumpa yg cantik, muka dorang penuh dgn bintik2 merah Laughing
Hehehe, freckles~ Aku minat awek eastern Balkans, macam Bosnian, Albanian, Serbian, muka cam ala2 Arab mix mat salleh, awek Jew pun HOT giler, sayang diorg Jew je, ahaks~ Razz

Tarbiahkan dia... mana le tau boleh jadi isteri dari bangsa jew yg solehah. Yg pastinya banyak keje nak setel dgn prosedur2 gomen.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by samuraisan on Thu Jun 17, 2010 9:29 am

alien Backpacking dan Perisikan

Khoasan Road,Bangkok merupakan pusat popular untuk backpackers di kawasan
Asia Tenggara ini. Malah boleh dikatakan antara yang friendly backpackers dari
semua segi baik guesthouse,makanan dan persekitaran.. Maka timbullah pihak
yang mengambil kesempatan baik penyeludup manusia,peyeludup dadah dan
Badan2 Perisikan terutamanya Mossad dan anasir2 yang bersengketa di Asia Barat
dan Afghanistan.
Mereka semua diatas akan cuba mendapatkan passport2 dari backpackers2 ini
samada melalui secara mencuri atau dijual oleh backpackers sendiri.Boleh dikatakan
saban tahun banyak kes backpackers2 khasnya dari eropah hilang begitu saja termasuk teman baik saya dari german.
pernah sekali masa saya sebelum berkahwin saya menaiki van pelancung dari Krabi,Selatan
Thailand ke Penang dan semasa singgah di Haadyai ,Thailand…van tersebut berhenti mengambil sekumpulan warga Arab. Salah seorang dari 3 orang Arab yang menjadi penyeludup ini memarahi Driver Van tu kerana menumpangkan saya sedangkan
mereka membayar untuk 1 van.Selepas itu naik 8 orang warga Arab wanita dan Lelaki
dan mempunyai passport2 dari Norway dan Sweden.Saya bertanya salah seorang
dari mereka siapa nama..Lelaki Arab itu buka passport dan beritahu nama dia.
Mula2 saya nak ketawa tapi bila difikirkan serius kenapa???? Jika saya bertanya
kepada anda perlukah anda membuka passport untuk memberitahu nama Anda ?????
Semasa hampir sampai di border salah seorang penyeludup tu mengeluarkan
dekat 5@6 passport nama yang berbeza tapi gambar sama!!!! Semasa melalui
imigresen Bukit kayu hitam 4 orang Arab ditahan dan dibawa ke office imigresen..
Apa yang menyedihkan pegawai2 imigresen meminta 800 ringgit seorang untuk dilepaskan!!!! Jadi encik2 dan puan2 janganlah terkejut kenapa Uncle Sam
mengkategorikan Malaysia sebagai pusat perdagangan manusia !!!!
Saya difahamkan penyeludup2 tersebut berasal dari Morocco dan orang2
Arab tu dari Kuwait dan Iraq..orng morocco ni dia orang bukan arab tapi berber..

Pihak perisikan Mossad menggunakan warga2 muda mereka berusia awal 
20an untuk mengembara dan mencari maklumat.Pernahkah anda
melawati blog shahpaskal ada di ceritakan 2 orang muda berwajah seakan latino
@arab mengertak seorang wartawan di kedai buku kinokuniya KLCC yang pernah membuat liputan berita
di asia barat supaya berhati2 menulis berita mengenai israHELL.
Agak sukar mengenal yahudi yang berasal dari Amerika,Brits,French,Russia @Australia
Sebab mereka berwajah seperti mat2 saleh tapi jika sherped yahudi hampir senang dicam.
Kemungkinan yang mengertak wartawan tu mempunyai 2 kerakyatan biasanya banyak
yahudi2 mempunyai 2 kerakyatan samada secara legal atau illegal.Di Malaysia banyak
apa yahudi2 yang berkhidmat di firma antarabangsa dan lecturer2. Dulu english lecturer
saya di SS17, Shah Alam yahudi amerika.Sudah tentu agak mudah pihak perisikan
Mossad mempunyai Safe House di Malaysia.Saban tahun beribu2 anak muda Yahudi
Seluruh dunia menjalani Aliyah di israHELL macam kita Biro Tata Negara.Ramai tak tahu BTN tu
diambil modulnya dari Aliyah Yahudi ini.So agak mudah Pihak Mossad mendapat maklumat dari Sayanim2 ini.malah pihak Perisikan Jepun menganjurkan aktiviti
sukarela atau sambil belajar ke luar negara untuk warga muda Jepun dan kemudian



segala maklumat dan photo mengenai keadaan sebuah tempat Negara2 terbabit
dikumpulkan tanpa diketahui oleh pelajar2 jepun itu. yang mengikuti program terbabit.
Di khosan road,Bangkok hampir semua benda yang dikatakan illegal boleh didapati
Passport palsu,lessen memandu palsu atau student card palsu.malah jika guesthouse
@tour company yang dipunyai oleh warga yahudi agak sukar orang2 bukan israHELL friendly country utk menginap@mengikuti tour mereka.pernah rakan saya dari Russia
cuba mengikuti scuba diving bersama mereka tidak dibenarkan.
Di Kuala Lumpur satu masa dulu ada sebuah guesthouse di duduki oleh pihak2 yang bertelagah di Timur Tengah@Afghanistan dan dijadikan forward base mereka disini.
Kecekapan pihak keselamatan kita berjaya menghidu mereka…Tahniah..
Satu masa dulu pihak gerila tamil elam menggunakan rakyat2 Tamil berkerakyatan
eropah@Amerika untuk meninjau di sekitar Asia tenggara.bayangkan sampai
boleh buat mini-subs kat dengan Phuket.

Backpacking satu budaya kembara yang sihat tapi telah diambil kesempatan
mereka yang ‘JAHAT’.. So jika anda melihat mat2 @ minah2 saleh rasta berhampiran
kem2 strategik kita apakah andaian anda???? bersambung….

Happy backpack
cheers

samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by yaminz on Thu Jun 17, 2010 9:42 am

Apa beza backpacking ngan g mlancung? Sama k?

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by innocentti on Thu Jun 17, 2010 10:14 am

powerw00t wrote:
observateur wrote:ada gaya muka latin sket...

french ka? yg aku kenal2 sket french showbiz tahun awal 90an dulu. La ni tak kenal....

yup, french, kat youtube berlambak dia punya lenggok ala2 ular senduk Laughing
ewah2 pawer layan alizee..la isla bonitaaaa

innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by yaminz on Thu Jun 17, 2010 10:17 am

innocentti wrote:
powerw00t wrote:
observateur wrote:ada gaya muka latin sket...

french ka? yg aku kenal2 sket french showbiz tahun awal 90an dulu. La ni tak kenal....

yup, french, kat youtube berlambak dia punya lenggok ala2 ular senduk Laughing
ewah2 pawer layan alizee..la isla bonitaaaa

Pehhh, alizeee goyang gerudi... Laughing Laughing Laughing

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by mumuchi on Thu Jun 17, 2010 10:22 am

backpacking setau aku adalah untuk golongan pelancong free and easy tahap ekstrem yang cuba 'stretch' modal melancung mereka sepanjang mungkin..aku ingat time aku sekolah lagi dah ada dah golongan deme ni..mereka akan gunakan kuasa kaki dan public transport dalam usaha mereka melihat dunia seluas2nya..aku ingat lagi aku jumpa satu family OZ waktu cuti lepas grad dekat 20 tahun dulu..deme cakap deme round the world utk 6 bulan lepas kerja 6 bulan dengan bermodalakn duit simpanan kerja 6 bulan tu dan duit unemployed mereka utk 6 bulan tu..jadi backpack itu sebenarnya rumah bagi mereka kerana mereka perlu kemana2 hanya dengan apa yang mereka boleh pack dalam backpack mereka..tu fasal kalau nak tau serious backpackers tengok kat backpack deme yg kadang2 lagi tinggi dari deme sendiri..

tapi yalah zaman berubah...macam samuraisan cakap sekarang ada gak backpackers loaded yng berpack tapi duduk2 kat hotel atau pergi adventure mewah2 weh..

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by yaminz on Thu Jun 17, 2010 10:29 am

mumuchi wrote:backpacking setau aku adalah untuk golongan pelancong free and easy tahap ekstrem yang cuba 'stretch' modal melancung mereka sepanjang mungkin..aku ingat time aku sekolah lagi dah ada dah golongan deme ni..mereka akan gunakan kuasa kaki dan public transport dalam usaha mereka melihat dunia seluas2nya..aku ingat lagi aku jumpa satu family OZ waktu cuti lepas grad dekat 20 tahun dulu..deme cakap deme round the world utk 6 bulan lepas kerja 6 bulan dengan bermodalakn duit simpanan kerja 6 bulan tu dan duit unemployed mereka utk 6 bulan tu..jadi backpack itu sebenarnya rumah bagi mereka kerana mereka perlu kemana2 hanya dengan apa yang mereka boleh pack dalam backpack mereka..tu fasal kalau nak tau serious backpackers tengok kat backpack deme yg kadang2 lagi tinggi dari deme sendiri..

tapi yalah zaman berubah...macam samuraisan cakap sekarang ada gak backpackers loaded yng berpack tapi duduk2 kat hotel atau pergi adventure mewah2 weh..

Thanks muchi...

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by mumuchi on Thu Jun 17, 2010 10:37 am

yaminz wrote:
mumuchi wrote:backpacking setau aku adalah untuk golongan pelancong free and easy tahap ekstrem yang cuba 'stretch' modal melancung mereka sepanjang mungkin..aku ingat time aku sekolah lagi dah ada dah golongan deme ni..mereka akan gunakan kuasa kaki dan public transport dalam usaha mereka melihat dunia seluas2nya..aku ingat lagi aku jumpa satu family OZ waktu cuti lepas grad dekat 20 tahun dulu..deme cakap deme round the world utk 6 bulan lepas kerja 6 bulan dengan bermodalakn duit simpanan kerja 6 bulan tu dan duit unemployed mereka utk 6 bulan tu..jadi backpack itu sebenarnya rumah bagi mereka kerana mereka perlu kemana2 hanya dengan apa yang mereka boleh pack dalam backpack mereka..tu fasal kalau nak tau serious backpackers tengok kat backpack deme yg kadang2 lagi tinggi dari deme sendiri..

tapi yalah zaman berubah...macam samuraisan cakap sekarang ada gak backpackers loaded yng berpack tapi duduk2 kat hotel atau pergi adventure mewah2 weh..

Thanks muchi...

aku muda2 dulu ada gak tingin nak pi backpacking ni..tapi modal nak beli backpack pun tak ada...

tapi sampai sekarang aku tetap jadi free n eazy punya pelancong...guided tours tak mainlah..

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by samuraisan on Thu Jun 17, 2010 8:48 pm

alien Yep Backpacking sangat menyeronokkan sebab kita ibarat menyelami sesebuah tempat macam local people...
Contoh katakan kita duduk di Kluang,Johor jarang2 turun K.L
sekali sekala turun KL .. gi KLCC ambik gambar,gi muzium negara,gi
Bukit Bintang tu je... kalau kita ibarat backpacker kita akan cuba gi
ke tempat Local people pergi contoh lepak2 minum Teh tarik kat Wisma Bunus,gi flea market kat Armcorp mall,jalan2 sekitar titiwangsa..
Sama macam kita gi bangkok katakan kalau kita pelancung biasa mungkin akan pergi Siam square,patpong,jim thomson thai silk
tapi kalau kita jadi backpackers banyak tempat2 yang menarik lagi seperti
Chatuchak weekend market,Thai Chai etc..

So kalau kita naik public transport tak sama macam travel ikut tour agent...
satu tak bebas...hehheee buat permulaan saya akan ceritakan pengalaman saya ke Vietnam,kemboja dan laos tapi berdasarkan pengalaman backpack dan bukan urusan kerja ...bersambung

Selamat backpacking alien

samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by marc_zman on Fri Jun 18, 2010 3:31 am

mr. samuraisan...

rasanya selain penang.. ado sat lagi port backpackers heaven kat m'sai... pulau perhentian, terengganu...

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: BACKPACKING

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum