Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171922 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

View previous topic View next topic Go down

Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by HangPC2 on Sun Feb 02, 2014 1:07 pm

Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos



'' According to Mao Qiling (Mansi hezhi, vol. 10, p. lb), Le Thanh-tong led 90,000 troops to invade Lan Sang but were chased by [the troops of] Malacca, and 30,000 soldiers died. It is hard to explain how this happened. ''

Petikan diatas adalah dari karya Laichen Sun berjudul " Ming-Southeast Asian overland interactions, 1368-1644 "

Campurtangan Melaka di Laos bertujuan mengekang perluasan wilayah Dai viet serta membalas dendam perbuatan menzalimi anggota rombongan diplomatik Melaka yang terkandas dalam perjalanan pulang dari China.

Pada tahun 1481 Melaka melaporkan kepada maharaja Cina bahawa di tahun 1469 sebuah kapalnya yang membawa perwakilan sultan telah dijarah oleh pihak Dai Viet setelah angin kencang menyebabkan ia ditiup sehingga menghampiri pantai negara Dai Viet. Semua anak kapal dan penumpang dibunuh atau dijadikan sida-sida. Maharaja China seterusnya membenarkan Melaka memerangi Dai Viet. Maka apabila Dai viet menawan Lan Sang mulai dari 1480, Melaka dengan sukacitanya segera bertindak demi mengekalkan keseimbangan kuasa di rantau Asia tenggara.

Walaupun tidak diakui oleh pihak yang terlibat seperti Dai Viet, Lan Sang atau Lanna , faktor penentu kekalahan Dai Viet ini pastinya adalah kehebatan melaka di medan tempur.
Memandangkan tentera Melaka perlu merentas negara Kemboja atau Ayuthia untuk ke Laos maka dapatlah disumpulkan bahawa salah satu atau kedua dua pihak ini telah membenarkan bala tentera Melaka melintasi negara mereka kerana merasa cukup terancam dengan dasar agresif Dai Viet sepanjang pemerintahan Raja Le Than-ton 1460-97.

Kegagalan besar ini melenyapkan impian raja Le thanh tung untuk mendirikan empayar; sekaligus mengesahkan keunggulan Melaka ke atas semua kuasa lain di Asia tenggara meskipun perbezaan bilangan penduduk amat besar


avatar
HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 896
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by yusri on Sun Feb 02, 2014 6:55 pm

HangPC2 mana boleh dapat cerita ni. Tq.

yusri
Corporal
Corporal

Malaysia
Mymil
Posts : 99
Reputation : 20
Join date : 02/06/2011
Location : Bangi

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by pcboss on Mon Feb 03, 2014 3:58 am

great findings.
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by blackscorpian on Mon Feb 03, 2014 5:42 am

"Melaka Baru" perlukan kekuatan lama dan baru utk menghadapi pula perluasan kuasa China sekarang ini...
avatar
blackscorpian
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 55
Reputation : 3
Join date : 20/07/2010

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by dreamwarrior on Mon Feb 03, 2014 7:46 am

blackscorpian wrote:"Melaka Baru" perlukan kekuatan lama dan baru utk menghadapi pula perluasan kuasa China sekarang ini...

Melaka lama pun tunduk dengan China like it or not Melaka baru pun kena tunduk dengan China.
avatar
dreamwarrior
Lieutenant
Lieutenant

Mymil
Posts : 654
Reputation : 95
Join date : 03/06/2010

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by 5229 on Mon Feb 03, 2014 10:52 am

dreamwarrior wrote:
blackscorpian wrote:"Melaka Baru" perlukan kekuatan lama dan baru utk menghadapi pula perluasan kuasa China sekarang ini...

Melaka lama pun tunduk dengan China like it or not Melaka baru pun kena tunduk dengan China.

resam orang kecik..nk melawan tak daya..harap otak kena geliga.
avatar
5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 32
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by HangPC2 on Mon Feb 03, 2014 5:00 pm

yusri wrote:HangPC2 mana boleh dapat cerita ni. Tq.

ini saya baru jumpa
avatar
HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 896
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by periuk_api1209 on Mon Feb 03, 2014 5:40 pm

HangPC2 wrote:
yusri wrote:HangPC2 mana boleh dapat cerita ni. Tq.

ini saya baru jumpa

ada cadangan untuk site2 yang sesuai di baca pasal benda ni?

periuk_api1209
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 334
Reputation : 12
Join date : 24/08/2010

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by 5229 on Tue Feb 04, 2014 3:44 am

nak komen sikit pasal documentation sejarah kita.kebanyakan sejarah kita ditulis oleh orang luar.tak tahu kenapa documentation yang ada kat kita tak banyak..itu satu hal lah,mungkin dah reput di ambik bangsa asing di bakar kita tak taw.

yang nak di komen disini ahli sejarah kita sekarang pon xdek documentation yang proper.habis kuat tulis dalam blog dan facebook.bagi aku ini tak cukup..tanya orang nih tau dak peristiwa ni..dia taw siap boleh cerita detail lagik tapi itu la xdek kajian yang mendalam dan xdek dibuat buku.setakat cerita kt dalam blog dah FB saja.
avatar
5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 32
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by yaminz on Tue Feb 04, 2014 4:45 am

hmmm, just curious xkan siam mau kasi angkatan melaka lalu camtu jea? siam & melaka kan musuh ketat... kalo mlalui laut & mdarat d kemboja mungkin possible...
avatar
yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by marc_zman on Tue Feb 04, 2014 7:20 am

yaminz wrote:hmmm, just curious xkan siam mau kasi angkatan melaka lalu camtu jea? siam & melaka kan musuh ketat... kalo mlalui laut & mdarat d kemboja mungkin possible...

dia ikut jalan laut kot
& kena ingat.. Big Bro Red Panda ada payung wooo

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Melaka Tundukkan Dai Viet di Laos

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum