Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Menu Masakan

Page 4 of 23 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 13 ... 23  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Menu Masakan

Post by tj on Fri Jul 09, 2010 4:19 am

terliur dah ni..

tj
Colonel
Colonel

Posts : 2118
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jul 09, 2010 4:21 am

patutla akak pun dah terliur, ku belum sarapan lagi rupanya. Gi sarapan la kejap.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jul 09, 2010 4:37 am

tengahari ni just nak buat ayam masak merah, then goreng sayur campur. okey la tu kot. Very Happy For dessert lak nak buat kuih bakar.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Fri Jul 09, 2010 4:45 am

akak kena tambah dengan budu cicah buah durian.... peh sedap giler

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by zulupapa on Fri Jul 09, 2010 4:58 am

panah hikmat wrote:
Menu yang popular di Kedah - Gulai Daging Masak Dengan Batang Pisang.... sedapnya hingga tambah nasik tiga empat kali...

kalau di kg pak long ni, masak lemak umbut kelapa merupakan antara menu utama sayuran dalam hidangan kenduri kendara .......
avatar
zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 72

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jul 09, 2010 6:21 am

panah hikmat wrote:akak kena tambah dengan budu cicah buah durian.... peh sedap giler

Biar betul panah hikmat oooiiii... scratch

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Fri Jul 09, 2010 6:35 am

sat.... saya buat... dan amik gambo tunjuk kat akak....

memula... masukkan budu dan beberapa ulas durian ke dalam piring.


kemudian campurkan dengan cili api...


nak sedap... tambah lagi durian macam nie


selamat mencuba....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jul 09, 2010 6:39 am

Biar betul panah.... Ni gambar bila ni. Ape ke rasanya? Akak tak pernah lak makan budu or menerai budu sebab abang tak makan budu. Macam tak rela ajer nak makan durian tu ngan budu. Mad

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by tenteng on Fri Jul 09, 2010 6:45 am

panah hikmat wrote:sat.... saya buat... dan amik gambo tunjuk kat akak....

memula... masukkan budu dan beberapa ulas durian ke dalam piring.


kemudian campurkan dengan cili api...


nak sedap... tambah lagi durian macam nie


selamat mencuba....

perghhh sdap2...make nge nasi panah nge ike kering...
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Fri Jul 09, 2010 6:46 am

ini gambar baru kak ooiii... sedap tu... makan dengan nasi panas, lagi best.....
rugi kalau tak makan.....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by tenteng on Fri Jul 09, 2010 6:47 am

harleena wrote:Biar betul panah.... Ni gambar bila ni. Ape ke rasanya? Akak tak pernah lak makan budu or menerai budu sebab abang tak makan budu. Macam tak rela ajer nak makan durian tu ngan budu. Mad

sedap kak..manis skit bila letak doyan... satu lagi option tempoyak+budu+cili...
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Fri Jul 09, 2010 6:56 am

kalau ada yg minat nak tambah bawang merah pun boleh....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Wed Jul 21, 2010 10:25 am

Menu minum petang.

Apam Balik.




Bahan2
* 2 cawan tepung naik sendiri } diayak
* 1/4 cawan gula
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* sedikit pewarna kuning
* 1 biji telur
* 1 1/2 cawan susu segar
* 1/2 sudu kecil baking powder

* Filling:
* 1 tin jagung krim
* 1 cawan kacang tumbuk
* 1 cawan gula
* sedikit mentega

Cara-cara

1. Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. Perap 1 jam.
3. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
4. Tutup pan sebentar.
5. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
6. Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Wed Jul 21, 2010 12:53 pm

mmmmm.... sedap dan menyelerakan.. 2 singgit 2 singgittttttt

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Wed Jul 21, 2010 1:04 pm

mantap, leh buat bisnes di bulan posa nih...

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 3:39 am

venez wrote:mantap, leh buat bisnes di bulan posa nih...

Buat bisness tu tak de laaa. Just pakai frying pan ajer. Tapi boleh dijadikan menu untuk berbuka. Takyah beli dah. Sekali buat, boleh dapat banyak jugak.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 3:44 am

Bagus juga cara akak tu.... jimat sikit belanja.....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 4:06 am

Lagi perkongsian resepi untuk minum petang, juga sesuai untuk dessert berbuka puasa nanti.

Harum Manis



(sorry, gambar blur. hp ni pun dah uzur)

Kuih ni macam sejenis apam jugak.

Bahan-bahannya
300 gm gula melaka
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir

Ayak bersama
350 gm tepung gandum
1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate

1/4 tsp garam
1 tbsp vanilla essence
50 gm mentega dicairkan
8-9 biji pisang raja/pisang emas dihiris bulat tipis

Cara-caranya

1. Masak gula melaka dengan air hingga larut (utk jadikan sirap). Tapis dan sejukkan.
2. Pukul telur dan gula hingga naik.
3. Masuk tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula dan kacau rata.
4. Masukkan esen vanila dan mentega cair serta sirap gula melaka dan kacau hingga sebati.
5. Sapukan acuan kecil2 dengan mentega. (Guna acuan lompang). Tuangkan ¾ penuh sahaja dalam acuan lalu letakkan hirisan pisang keatas adunan.
6. Kukus selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu sebelum keluarkan dari acuan.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Thu Jul 22, 2010 4:14 am

mana kome dapat pisang raja ni..aku kena siap tanam sendiri supaya stok..orang kl mana reti nak makan pisang raja weh..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 4:16 am

akak, kalau buah pisang tu ganti dengan buah lain boleh tak.... contoh macam manggis, rambutan, buah pic, strawberry atau lain-lain..............

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 48
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 4:18 am

mumuchi wrote:mana kome dapat pisang raja ni..aku kena siap tanam sendiri supaya stok..orang kl mana reti nak makan pisang raja weh..

Resepi asal kat internet guna pisang raja tapi ina buat guna pisang emas ajer. Pisang berangan ke pisang montel pun okey ajer.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 4:21 am

panah hikmat wrote:akak, kalau buah pisang tu ganti dengan buah lain boleh tak.... contoh macam manggis, rambutan, buah pic, strawberry atau lain-lain..............

Kalau ikutkan akak, sukahati kita la nak letak apa pun. Tapi akak tak pernah try lagi guna buah lain. Tapi tu laaaa. Bak kata Chef Michael kat AFC tu: "My secret recipe is cooking without a recipe." Jadi, ikut suka la nak bubuh apa. Yang penting, tau basic ajer.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 4:42 am

Ni antara dessert yang sedap untuk berbuka puasa...
LOPES

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 6:05 am

yaaa betul tu kak leena..

Kawan pernah bantu org tua niaga pasar malam ngan bazar ramadhan dulu2.. kalu bulan posa insya Allah, satu ari senang2 bleh abis 300-400 biji kuih lopes..

beras pulut tu kena rendam semalaman pastu baru boleh bungkus n rebus... akak ada apa2 petua tak nak kasi beras pulut tu lembut.?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 7:29 am

marc_zman wrote:yaaa betul tu kak leena..

Kawan pernah bantu org tua niaga pasar malam ngan bazar ramadhan dulu2.. kalu bulan posa insya Allah, satu ari senang2 bleh abis 300-400 biji kuih lopes..

beras pulut tu kena rendam semalaman pastu baru boleh bungkus n rebus... akak ada apa2 petua tak nak kasi beras pulut tu lembut.?

Akak jarang rendam semalaman sebab selalunya idea nak buat minum petang, datang dua tiga jam sebelum tu. Jadi akak rendam dalam 2-3 jam ajer. Then, akak kukus pulut tu ngan santan. Petua tak nak kasi pulut lembut? Bukan ke pulut tu kena lembut, baru sedap.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 7:39 am

huwahahahaaa.. sori Kak.. typing error... my mistake.. tak sedar plak

balik pasal kuih lopes ni.. gula dia akak pakai gula melaka? gula merah? tau kombinasi gula merah + gula pasir.?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 23 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 13 ... 23  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum