Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Menu Masakan

Page 22 of 23 Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu Jan 05, 2012 6:43 am



ni ikan bakar kuala perlis.. ada kelainan skit dengan ikan bakar di melaka mahupun yg kat kelang tu.. kalu kat kelang dia balut daun pisang n bakar camtu ajer.. di melaka selain bakar biasa cam tu, kita leh mintak bakar bercili.. kat kuala perlis ni lain lak.. ikan dibakar dgn disapukan kuah tau gravy khas

dari buku kat tangan wa ni, org kedah panggil Kepala Santan.. camna nak buat? camni.. ekekekeee.. wa tulis balik apa yg ditulis dlm buku resepi ni.. btw, org kedah, kalu wa silap jgn marah tau.. hangpa marah la kat penulis buku ni k

500ml santan pekat
50ml minyak masak
garam, gula secukup rasa
sedikit air asam jawa pekat

utk digiling

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
2 sudu besar jintan putih

so.. panaskan minyak & masuk kan bahan2 yg dikisar tadi.. goreng sampai naik bau dia.. pastu masuk kan santan pekat n biar sampai didih.. pastu masuk kan garam, gula n skit air asam jawa pekat secukup rasa.. kasik kacau sampai sebati n lepas tu leh angkat

guna dia, masa dok bakar ikan tu.. kasik sapu kuah kepala santan ni kat ikan tu.. bila balik2 kan ikan tu, kasik sapu lagik kuah tu.. muchi terer bab ni coz kat umah bos ven aritu dia dok sapu bbq sos atas ayam bbq.. so buat benda yg sama k.. letak ler kuah tu ikut suka si pembakar.. bila ikan sudah masak, leh la angkat n makan lah


p/s : sowi.. ikan kat atas tu wa dah makan dulu baru teringat nak amik gambor.. pe'el biasa geng2 mymil

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 16318
Join date : 08/06/2010

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jan 05, 2012 10:09 am

marc_zman wrote:

ni ikan bakar kuala perlis.. ada kelainan skit dengan ikan bakar di melaka mahupun yg kat kelang tu.. kalu kat kelang dia balut daun pisang n bakar camtu ajer.. di melaka selain bakar biasa cam tu, kita leh mintak bakar bercili.. kat kuala perlis ni lain lak.. ikan dibakar dgn disapukan kuah tau gravy khas

dari buku kat tangan wa ni, org kedah panggil Kepala Santan.. camna nak buat? camni.. ekekekeee.. wa tulis balik apa yg ditulis dlm buku resepi ni.. btw, org kedah, kalu wa silap jgn marah tau.. hangpa marah la kat penulis buku ni k

500ml santan pekat
50ml minyak masak
garam, gula secukup rasa
sedikit air asam jawa pekat

utk digiling

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
2 sudu besar jintan putih

so.. panaskan minyak & masuk kan bahan2 yg dikisar tadi.. goreng sampai naik bau dia.. pastu masuk kan santan pekat n biar sampai didih.. pastu masuk kan garam, gula n skit air asam jawa pekat secukup rasa.. kasik kacau sampai sebati n lepas tu leh angkat

guna dia, masa dok bakar ikan tu.. kasik sapu kuah kepala santan ni kat ikan tu.. bila balik2 kan ikan tu, kasik sapu lagik kuah tu.. muchi terer bab ni coz kat umah bos ven aritu dia dok sapu bbq sos atas ayam bbq.. so buat benda yg sama k.. letak ler kuah tu ikut suka si pembakar.. bila ikan sudah masak, leh la angkat n makan lah


p/s : sowi.. ikan kat atas tu wa dah makan dulu baru teringat nak amik gambor.. pe'el biasa geng2 mymil

marc, ikan apa tu? Wa punya King semalam buat statement teringin nak makan ikan pari bakar... Mana wa nak cari pari.... huk3.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Thu Jan 05, 2012 11:43 am

kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jan 05, 2012 11:47 am

mumuchi wrote:kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

rasa2nya ada nampak macam ikan sebelah kat sini... Bolehlah try nanti... Thanks Pokcik muchi...

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jan 05, 2012 12:15 pm

wokey, time to cook. King tak mau makan nasi so arini nak buat bihun soto ajer..

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Thu Jan 05, 2012 12:31 pm

harleena wrote:
mumuchi wrote:kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

rasa2nya ada nampak macam ikan sebelah kat sini... Bolehlah try nanti... Thanks Pokcik muchi...

cettt macamlah tua sangatnya aku santa

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Fri Jan 06, 2012 5:17 am

mumuchi wrote:kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

ikan sebelah? ikan halibut ka? errr.. wa pun sulah lupa nama omputih ikan sebelah ni.. ekeke

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Fri Jan 06, 2012 5:20 am

harleena wrote:
marc_zman wrote:

ni ikan bakar kuala perlis.. ada kelainan skit dengan ikan bakar di melaka mahupun yg kat kelang tu.. kalu kat kelang dia balut daun pisang n bakar camtu ajer.. di melaka selain bakar biasa cam tu, kita leh mintak bakar bercili.. kat kuala perlis ni lain lak.. ikan dibakar dgn disapukan kuah tau gravy khas

dari buku kat tangan wa ni, org kedah panggil Kepala Santan.. camna nak buat? camni.. ekekekeee.. wa tulis balik apa yg ditulis dlm buku resepi ni.. btw, org kedah, kalu wa silap jgn marah tau.. hangpa marah la kat penulis buku ni k

500ml santan pekat
50ml minyak masak
garam, gula secukup rasa
sedikit air asam jawa pekat

utk digiling

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
2 sudu besar jintan putih

so.. panaskan minyak & masuk kan bahan2 yg dikisar tadi.. goreng sampai naik bau dia.. pastu masuk kan santan pekat n biar sampai didih.. pastu masuk kan garam, gula n skit air asam jawa pekat secukup rasa.. kasik kacau sampai sebati n lepas tu leh angkat

guna dia, masa dok bakar ikan tu.. kasik sapu kuah kepala santan ni kat ikan tu.. bila balik2 kan ikan tu, kasik sapu lagik kuah tu.. muchi terer bab ni coz kat umah bos ven aritu dia dok sapu bbq sos atas ayam bbq.. so buat benda yg sama k.. letak ler kuah tu ikut suka si pembakar.. bila ikan sudah masak, leh la angkat n makan lah


p/s : sowi.. ikan kat atas tu wa dah makan dulu baru teringat nak amik gambor.. pe'el biasa geng2 mymil

marc, ikan apa tu? Wa punya King semalam buat statement teringin nak makan ikan pari bakar... Mana wa nak cari pari.... huk3.

ikan gerut-gerut

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jan 06, 2012 8:39 am

marc_zman wrote:
mumuchi wrote:kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

ikan sebelah? ikan halibut ka? errr.. wa pun sulah lupa nama omputih ikan sebelah ni.. ekeke

jangan cari nama omputeh laaa, cer cari nama french utk ikan ni... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Fri Jan 06, 2012 9:39 am

sole dalam peranchis pun sama daa..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Fri Jan 06, 2012 10:17 am

harleena wrote:
marc_zman wrote:
mumuchi wrote:kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

ikan sebelah? ikan halibut ka? errr.. wa pun sulah lupa nama omputih ikan sebelah ni.. ekeke

jangan cari nama omputeh laaa, cer cari nama french utk ikan ni... Very Happy

kak leena, org perancis sebut... Le flétan .. ada beberapa spesis ikan ni, antaranya flétan de l'Atlantique, flétan blanc, flétan du Groenland, flétan du Pacifique dsb



ni flétan blanc @ white halibut



ni flétan du Pacifique @ pacific halibut.. saiz yg amat sesuai utk hidangan bbq mymil nanti.. ekekekee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jan 06, 2012 10:29 am

mumuchi wrote:sole dalam peranchis pun sama daa..

ye ke? hehehe, sori.. dah search tadi, ni ghupanya... sebutannya - Sol


--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jan 06, 2012 10:30 am

marc_zman wrote:
harleena wrote:
marc_zman wrote:
mumuchi wrote:kalau tak jumpa stingray(pari) cuba sole atau sini panggil ikan sebelah, tapi setau den kat Europe sole ni actually family ikan pari..so rasa lebih kurang w/pun sini ikan sebelah lebih macam ikan..

ikan sebelah? ikan halibut ka? errr.. wa pun sulah lupa nama omputih ikan sebelah ni.. ekeke

jangan cari nama omputeh laaa, cer cari nama french utk ikan ni... Very Happy

kak leena, org perancis sebut... Le flétan .. ada beberapa spesis ikan ni, antaranya flétan de l'Atlantique, flétan blanc, flétan du Groenland, flétan du Pacifique dsb



ni flétan blanc @ white halibut



ni flétan du Pacifique @ pacific halibut.. saiz yg amat sesuai utk hidangan bbq mymil nanti.. ekekekee

marc, kat supermarket, semua yang kecik2 ajer. Macam saiz pari ketuka tu..

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Fri Jan 06, 2012 10:34 am

wa rasa kan kak.. halibut ni semua busat2 wooo.. yg sole tu yg kecik2.. kita kat sini busat kecik janji rupa ikan sebelah, kita panggil ikan sebelah lah.. ekekekee

tapi itu halibut isi dia mmg lembut wooo.. nyum nyum nyum

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Fri Jan 06, 2012 10:38 am

tengok tengok si marc bawak aajaran sesat hehehehe..inilah sole ikan sebelah dah..







another similar species is flounder dan halibut adalah sub species flounder ni.. tak silap wa yang similar to ikan pari kita cuma sole aja..





soalan cepumas, ikan sisa nabi dan ikan sebelah spesis mana ya...

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jan 06, 2012 10:42 am

sama ke halibut ngan sole?

Ni halibut
Scientific name: Hippoglossus hippoglossus - Family: Pleuronectidae, another name for Atlantic halibut. Halibut is a flatfish of the family Pleuronectidae. Like all fish in this family, his eyes are both located on the right side of his head, the left side blind and unpigmented facing the ground. His body is stretched, its lateral line strongly arched in the pectoral region, its wide mouth, teeth and tail curved concave. The color of his right flank varies from greenish gray to dark brown, while its left side is white to light gray. This fish whose size and weight vary greatly from one specimen to another (usually around 1 meter in length and between 3 and 50 kilograms), is the largest flatfish in the world, its weight up to 300 kg and its size may exceed 2.5 m

ni pulak sole:


Scientific name: Solea solea - Family: Soleidae, other names: Sole frank, common sole. Maximum weight: 3 kg (0.7 kg on average) - Maximum size: 60 cm - Lifespan: 20 years. Spawning period: April to June - Ponte: approximately 130,000 pelagic eggs. Common sole has an elongated body, a small mouth and small scales. It is a fish "right handed", the eyed side has a brown background staining more or less stained with dark spots. The pectoral fin of this has its end face colored black. The edge of the caudal fin sometimes has a black belt also. Common sole can reach 70 cm and 3 kg

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Fri Jan 06, 2012 10:43 am

kalu nak kira similar ngan ikan pari sebenarnya bukan ikan sole.. tapi ikan yu.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Fri Jan 06, 2012 10:47 am

harleena wrote:sama ke halibut ngan sole?

maksud wa.. dari segi paras rupa dia lebih kureng sama.. iaitu dua2 rupa "ikan sebelah".. cuma satu busat, satu kecik.. kalu tunjuk kat org yg tak tau tang genus ikan ni, ada harapan dia kan kata dua2 tu ikan sebelah

errr.. sebelah sana? sebelah sini? sebelah sinun?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Fri Jan 06, 2012 10:49 am

hehehehe cuba try bakar sole tu macam ni nak tengok si king ter'telan' bila sebut pari peranchis ekekeke..



kalau dak cuba resipi ni..

resipi


--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Fri Jan 06, 2012 10:53 am

marc_zman wrote:kalu nak kira similar ngan ikan pari sebenarnya bukan ikan sole.. tapi ikan yu.. ekekekeee

ikut spesis memang la Razz tapi nak buat akar bila rotan tak ada, sole la kut..halibut dah nampak macam ikan sangat hehehehe.

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Jan 06, 2012 10:56 am

mumuchi wrote:hehehehe cuba try bakar sole tu macam ni nak tengok si king ter'telan' bila sebut pari peranchis ekekeke..



kalau dak cuba resipi ni..

resipi


tocei muchi... Esok cuti, bolehlah gi shopping brg2 dapur.. boleh lah cari ikan sol ni...

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu May 24, 2012 10:26 am

alhamdulillah.. sabtu lepas selesai sudah keluarga Kawan mengadakan kenduri yassinan, tahlil & doa selamat.. & ia bermakna tertunailah sudah niat Kawan nak pekena Nasi Ambeng hasil air tangan mak + dibantu adik beradik Kawan sekali aaaaa..





sayur goreng +



sambal goreng +



mihun goreng +



ayam masak kicap +



serunding kelapa & daging =





Nasi Ambeng

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by powerw00t on Thu May 24, 2012 10:39 am

mmg nasik ambeng tu, mmg sedap dan meriah rasanya.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu May 24, 2012 10:44 am

kat tempat wa mmg buat camtu bang power.. kalu kat tempat lain kat johor tau kampung2 masyarakat keturunan jawa kat negeri lain tu mungkin ada skit lain gak kot.. ikut tempat lah.. yg tanjung karang punya wa tau diorg letak ikan masin.. pun layan gak

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by powerw00t on Thu May 24, 2012 10:47 am

marc_zman wrote:kat tempat wa mmg buat camtu bang power.. kalu kat tempat lain kat johor tau kampung2 masyarakat keturunan jawa kat negeri lain tu mungkin ada skit lain gak kot.. ikut tempat lah.. yg tanjung karang punya wa tau diorg letak ikan masin.. pun layan gak

lebih kurang sama aja terutama meehon goreng, tapi ada jugak yg guna suhun goreng kicap....
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by alphawolf on Thu May 24, 2012 10:52 am

yummmm...balik johor ni wa nak cari jugak....

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 22 of 23 Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum