Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Menu Masakan

Page 5 of 23 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 23  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 7:39 am

huwahahahaaa.. sori Kak.. typing error... my mistake.. tak sedar plak

balik pasal kuih lopes ni.. gula dia akak pakai gula melaka? gula merah? tau kombinasi gula merah + gula pasir.?

marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Posts : 16318
Join date : 08/06/2010

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 8:25 am

harleena wrote:
marc_zman wrote:yaaa betul tu kak leena..

Kawan pernah bantu org tua niaga pasar malam ngan bazar ramadhan dulu2.. kalu bulan posa insya Allah, satu ari senang2 bleh abis 300-400 biji kuih lopes..

beras pulut tu kena rendam semalaman pastu baru boleh bungkus n rebus... akak ada apa2 petua tak nak kasi beras pulut tu lembut.?

Akak jarang rendam semalaman sebab selalunya idea nak buat minum petang, datang dua tiga jam sebelum tu. Jadi akak rendam dalam 2-3 jam ajer. Then, akak kukus pulut tu ngan santan. Petua tak nak kasi pulut lembut? Bukan ke pulut tu kena lembut, baru sedap.

Aku biasa buat cam nie. Rendam pulut dalam 2 atau 3 jam, tanak / kukus dengan air kelapa.

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu Jul 22, 2010 8:35 am

aik.. kukus ngan santan ke air kelapa.?
beza ni.. tang mana yg sepatutnya.?


--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 8:55 am

marc_zman wrote:huwahahahaaa.. sori Kak.. typing error... my mistake.. tak sedar plak

balik pasal kuih lopes ni.. gula dia akak pakai gula melaka? gula merah? tau kombinasi gula merah + gula pasir.?

Akak selalunya guna kombinasi dua jenis gula. Gula melaka + gula pasir. Biar pekat, jangan cair...

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 8:57 am

Tak pernah lagi kukus/tanak dengan air kelapa. selalunya buat ngan santan ajer.
Apa perbezaan rasanya panah hikmat?

Lagipun selalunya kalau nak masak kat rumah, guna benda2 yang ada ajer. So, air kelapa tu jarang ada kat rumah. Kalau ada pun, sure dah kena minum ngan anak2.. Laughing

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Thu Jul 22, 2010 9:48 am

rasanya lemak kak, lembut tu memang lah lembut, tahan lama pulut tu... tapi air kelapa tu kenalah yang baru... fresh lagi... kalau sendawa... ada gas......

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by tenteng on Thu Jul 22, 2010 9:49 am

harleena wrote:Tak pernah lagi kukus/tanak dengan air kelapa. selalunya buat ngan santan ajer.
Apa perbezaan rasanya panah hikmat?

Lagipun selalunya kalau nak masak kat rumah, guna benda2 yang ada ajer. So, air kelapa tu jarang ada kat rumah. Kalau ada pun, sure dah kena minum ngan anak2.. Laughing

kalau buat pulut biasa pakai santan kan? saya pun buat pulut pakai santan. kalau buat apam ye la kot pakai air kelapa. ada org pakai ino jek ganti air kelapa tuh..
avatar
tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Jul 22, 2010 9:53 am

tenteng wrote:
harleena wrote:Tak pernah lagi kukus/tanak dengan air kelapa. selalunya buat ngan santan ajer.
Apa perbezaan rasanya panah hikmat?

Lagipun selalunya kalau nak masak kat rumah, guna benda2 yang ada ajer. So, air kelapa tu jarang ada kat rumah. Kalau ada pun, sure dah kena minum ngan anak2.. Laughing

kalau buat pulut biasa pakai santan kan? saya pun buat pulut pakai santan. kalau buat apam ye la kot pakai air kelapa. ada org pakai ino jek ganti air kelapa tuh..

Akak kalau buat apam pun tak pernah pakai air kelapa. Pakai eno adalah. Bukan apa, bila beli air kelapa, samada habis kena minum atau rasa malas nak buat dessert time tu. Bila rasa nak buat kuih, air kelapa pulak tak ada. Macam bulan lepas, beli buah kelapa muda. Cadangnya nak buat dadih. Bila dah balik rumah, malas nak buat dadih la pulak rasanya. Ingat nak buat esok, tapi esoknya dah sibuk gila pulak. Alih2, jadi air minum ajer laaaa.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 3:04 pm

Salah satu resepi istimewa di setiap bulan puasa....

MURTABAK MAGGI

Bahan-bahannya: Ikut cita rasa sendiri.

Cara membuatnya: Ikut gambar.









Selamat Mencuba.


Last edited by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 3:28 pm; edited 1 time in total

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Tue Aug 03, 2010 3:15 pm

perggg, 1st time dengar murtabak maggi nih... tepung apa nih yerk?

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 3:33 pm

venez wrote:perggg, 1st time dengar murtabak maggi nih... tepung apa nih yerk?

Guna tepung gandum chap konchi aje....

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Tue Aug 03, 2010 3:56 pm

saya suka pki tepung gandum cap sauh... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 4:07 pm

Tepung gandum Cap Kunci - texture padat (buat kuih, best)
Tepung gandum Cap Sauh - texture bersarang (buat cucur udang, ok)

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by powerw00t on Tue Aug 03, 2010 4:22 pm

Haha bila tiba ceria tepung cap sauh atau kunci biru lebih sedekad aku menglibatkan diri dgn campuran tepung dan bahan2 tambahan sebelum packing. Bila operasi nak dipindahkan ke westport aku amik VSS dan balik kampung.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by panah hikmat on Tue Aug 03, 2010 4:35 pm

oooo itu macam pun ada ka? Very Happy

panah hikmat
Warrant Officer
Warrant Officer

Malaysia
Mymil
Posts : 484
Reputation : 77
Join date : 06/07/2010
Age : 47
Location : Kuala Lumpur

http://www.zkeretapi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by powerw00t on Tue Aug 03, 2010 4:40 pm

panah hikmat wrote:oooo itu macam pun ada ka? Very Happy

Tapi tepung tu mmg dibuat dari gandum bermutu tinggi, biasanya diimport dari australia dan kadang2 US. Gandum dari China dan India murah, tapi kita tak proses tapi dijual pada kampeni2 untuk repack. Gandum dari negara ni banyak ulat2, lebih kelongsong dari isi... jadik berhatilah kalo beli gandum yg murah dari kampeni ntah apa2 ntah.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Tue Aug 03, 2010 4:45 pm

so far cap sauh tuh ok le yerk... Smile

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Wed Aug 04, 2010 4:25 am

ph..ko tak guna perisa megi ke dalam resipi ko tu...my wife suka guna perisa kari dia tapi bagi aku masin sikit...so aku punya biasanya ayam jugak..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Aug 12, 2010 7:21 am

Menu berbuka arini nak buat rendang dendeng, sayur campur and for dessert yang kecik tu minta kuih cara manis. Then, abang suruh buat murtabak.

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by marc_zman on Thu Aug 12, 2010 8:47 am

Kawan plak...
menu buka posa ari ni.. nasik tunjuk, lauk tunjuk & kuih tunjuk..
heheheheheee.. gurau laaa kak leena

kuah asam pedas smlm ado lagi..
buat jemput2 ikan bilis n bawang pun sodap ni
tang sahur jek tak tau lagik

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Thu Aug 12, 2010 9:01 am

menu berbuka kawe arini mcm semalam gak, beli kat bazar ramadhan... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Thu Aug 12, 2010 9:19 am

eden rendang iti dari sahur posa semalam ada lagi ni...petang ni tak tau apa nak beli..kasi bini decide fasal semalam eden yg pi bazar fasal cuti..so ari ni dua2 pi tgklah apa yg ada...macamanapun bini aku biasa tetap masak weekdays..fasal mak bapak dia jarang nak makan yg beli punya..
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Thu Aug 12, 2010 9:24 am

hu3, muchi bila nak buat rumah terbuka utk kitorang datang berbuka?... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Thu Aug 12, 2010 9:34 am

pergh kena buat personal loan ni...banyak permintaan..


open house berbuka posa

open house raya posa

open house raya aji...

bbq kamben itam kalau masih tak berjaya lepas diri.... What a Face



hehehehe satu tu boleh la..tapi bini aku mesti kasi syarat..ven ke sesiapa kena detail satu truck pitiq kemas mengemas dan cuci2 sebelum dan selepas open house Razz

pitih insyaAllah ada, tenago nak buek tu yang takdo lol!
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by venez on Thu Aug 12, 2010 9:36 am

mumuchi wrote:pergh kena buat personal loan ni...banyak permintaan..


open house berbuka posa

open house raya posa

open house raya aji...

bbq kamben itam kalau masih tak berjaya lepas diri.... What a Face



hehehehe satu tu boleh la..tapi bini aku mesti kasi syarat..ven ke sesiapa kena detail satu truck pitiq kemas mengemas dan cuci2 sebelum dan selepas open house Razz

pitih insyaAllah ada, tenago nak buek tu yang takdo lol!

oklah, kalau camtuh buat open house kat umah aku (mcm aku janji sebelum nih) TAPI aku mengharapkan ramai datang... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by mumuchi on Thu Aug 12, 2010 9:39 am

boleh bro..kira usahasama mymil punya open house ler....tapi date kena buat betul2 baru ramai datang! Hari Malaysia punya cuti kut?
avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 23 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14 ... 23  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum