Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:37 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171894 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Persoalan fasal tayar

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by tenteng on Thu Nov 04, 2010 10:00 am

6 cara jaga tayar

TAYAR komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kenderaan. Jika rosak, ia boleh menyebabkan kemalangan, sekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga.

Cuba periksa tayar kereta anda. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga, ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan, bergantung kepada sekerap mana anda menggunakan kenderaan.

Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta.

PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Sebagai contoh, jika Proton Wira 1.3 dan hendak menggunakan sport rim, cukuplah setakat saiz rim 14 inci kerana jika menggunakan saiz 15 inci, kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan tepat, semua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangka hayat.

KEDUA Selepas mendapat saiz sesuai,Perhatikan di bahagian tepi tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar dikilangkan (minggu dan tahun).

Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa, ia hanya boleh bertahan selama dua tahun selepas dikilangkan.

KETIGA Mengenai saiz, cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Sebagai contoh 205/50 VR 16 bermaksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm, ketebalan (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 peratus daripada kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim bersaiz 16 inci. Huruf VR bermaksud, tayar itu sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar.

KEEMPAT Kebanyakan kita lebih suka memilih tayar import. Bagaimanapun, kebanyakan tayar berkenaan dibuat berdasarkan iklim dan apabila digunakan di Malaysia yang panas terik, jangka hayatnya lebih pendek.

KELIMA Tayar sepatutnya ditukar kedudukannya setiap tiga bulan. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang.

KEENAM Sekiranya kadar kehausan bunga di bahagian tepi kiri dan kanan lebih cepat berbanding di tengah, ini bermaksud selama tekanan angin tayar kurang.

credit to [You must be registered and logged in to see this link.]

tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Tayar dah lama!

Post by susanchong on Mon Aug 12, 2013 1:20 pm

dah pandu Nissan Grand Livina selama 3 tahun yg lalu, tak pernah lagi tukar tayar. kelmarin ni ada masalah kat tayar.. entah kenapa tayar senget ke tepi masa hujan. rasa licin juga. pada pendapat korang, perlukah saya tukar tayar tersebut serta-merta?

susanchong
Civilian

Malaysia
R.I.P
Posts : 7
Reputation : 0
Join date : 17/09/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by mumuchi on Mon Aug 12, 2013 3:27 pm

Tukar ka kalau tak mo terbabas.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by marc_zman on Mon Aug 12, 2013 4:27 pm

pendapat wa.. bawak kereta tu pi ke kedai tayar & dpatkan pendapat mekanik berkenaan

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by manne on Tue Aug 13, 2013 8:32 am

dah 3 tahun? tukarlah, tunggu apa lagi? nak tukar tayar yang mana satu? aku rasa michelin bagui. Bagi kereta macam grand livina, Agilis paling sesuai. Khasnya direka untuk kereta besar yang dapat menanggung beban yang berat dan paling pentingnya ia sangat tahan lama. michelin. com. my/Products-Services/Car-SUV-LT/light_truck/Agilis.html

manne
Civilian

Malaysia
Posts : 1
Reputation : 0
Join date : 11/08/2013

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by standupper on Tue Aug 13, 2013 8:52 am

FU ler!! ada yg makan tayar nie

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by mumuchi on Tue Aug 13, 2013 3:30 pm

Trolling? Topic locked!

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by susanchong on Mon Oct 28, 2013 4:57 pm

teknologi tayar perfomance agak canggih sebab dpt jimat petrol dan jarak tempuk (mileage) agak panjang. katanya rubber, tread pattern, tekanan angin tayar ada pengaruhan terhadap petrol dan mileage. betui ke ni ? i ingat semua tayar peformance sama je..

susanchong
Civilian

Malaysia
R.I.P
Posts : 7
Reputation : 0
Join date : 17/09/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by standupper on Mon Oct 28, 2013 8:00 pm

Saya pun baru tau tayar kereta semuanya bulat!

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by atreyudevil on Mon Oct 28, 2013 8:02 pm

kalaulah ada cara nak beli tayar dengan lebih mudah~

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by standupper on Mon Oct 28, 2013 8:05 pm

aku pun dah lama nak tambah tayar spare dak abu tuh

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by atreyudevil on Mon Oct 28, 2013 8:08 pm

hmm, bercakap pasal nak tambah tayar kan, rasanya pak cik aku punya tayar steamroll dah haus

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by standupper on Mon Oct 28, 2013 8:10 pm

awat hangpa tak cakap awal.. aku kenal sangat pakcik ko tuh.. last time pun dia cerita perkara sama... aku boleh tolong settle..

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by atreyudevil on Mon Oct 28, 2013 8:14 pm

ooo baguih la, dah kat 3 bulan dah dia bising pasla nih, tak rata jalan dia dok steam tu

nanti ko kontek la dia stand

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by alphawolf on Tue Oct 29, 2013 2:59 am

Tayar spare aku makin mengecil...Alhamdulillah!

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by marc_zman on Tue Oct 29, 2013 5:10 am

standupper wrote:aku pun dah lama nak tambah tayar spare dak abu tuh
aik.. bukan wak sulah ada satu tayar spare ka?
kalu mau satu lagik.. mana mau letak wooo


Last edited by marc_zman on Tue Oct 29, 2013 11:40 am; edited 1 time in total

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by thomasim87 on Tue Oct 29, 2013 11:08 am

aiya semua tayar sama je lah. X payah tayar mahal-mahal. semua strategi syarikat tayar untuk untung wang kita. Kononnya teknologi tercanggih tapi i rasa semuanya kurang sama. Kalo pemandu tu agresif sgt, tayar juga tak last lama. tak kira apa jenama pun you juga kena tukar tayar dlm tempoh yg ditetapkan.

thomasim87
Civilian

Malaysia
R.I.P
Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 18/09/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by standupper on Tue Oct 29, 2013 9:28 pm

Persoalannya kenapa tayar mesti kaler hitam? lain kaler haram ke?
Kenapa tayar juga mesti bulat?
Kenapa orang buat tayar ada bunga? tapi sampai sekarang kenapa tak nampak buah?
Kenapa tayar juga mesti letak angin?
Tapi kenapa orang putih suruh letak air?
Mungkin orang putih lebih tahu itu tayar selalu haus?
Tayar selalu letak bawah kereta, tapi pelik kenapa itu landrover suka letak atas bonet?


Haloo Abu boleh jawab ka?

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by atreyudevil on Wed Oct 30, 2013 6:23 am

standupper wrote:Persoalannya kenapa tayar mesti kaler hitam? lain kaler haram ke?
Kenapa tayar juga mesti bulat?
Kenapa orang buat tayar ada bunga? tapi sampai sekarang kenapa tak nampak buah?
Kenapa tayar juga mesti letak angin?
Tapi kenapa orang putih suruh letak air?
Mungkin orang putih lebih tahu itu tayar selalu haus?
Tayar selalu letak bawah kereta, tapi pelik kenapa itu landrover suka letak atas bonet?


Haloo Abu boleh jawab ka?
Hihshhh apa lagi stand mahu!

bulat tayar tu kerana bulat pembantung tuk perpaduan
bunga tayar tu tuk mencantikan tayar
pasal tayar kurang angin dia jadi kurang asam
errr rujuk ayat diatas
pasal orang putih pun selalu haus
pasal dia kat main kat belakang macam kaum sejenis dia iaitu 4WD yang lain


sekian~

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by thomasim87 on Wed Oct 30, 2013 11:55 am

kan semua org dah faham tayar ni kena mengunakkan air pressure yg betul..jangka hayat tayar akan berkurang.
semua tayar direka dgn teknologi yg istimewa , oleh tu prestasi dan mileage bagi sebuah tayar akan berlainan.

thomasim87
Civilian

Malaysia
R.I.P
Posts : 6
Reputation : 0
Join date : 18/09/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by mumuchi on Wed Oct 30, 2013 12:02 pm

so toyota corolla altis pakai 17" rim dak abu pakai tayar apa yang sesuai..

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by alphawolf on Wed Oct 30, 2013 12:11 pm

Hang nak pakai Altis pulak ke?

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"

alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by atreyudevil on Wed Oct 30, 2013 12:16 pm

aku nak masuk tayar lenroba la kat altis aku

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9564
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by mumuchi on Wed Oct 30, 2013 12:46 pm

Nak dak abu tau macamana tayar sorang tu dah pancit sampai dua kali selain kat sini Wink


Last edited by mumuchi on Wed Oct 30, 2013 2:12 pm; edited 1 time in total

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]



mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by standupper on Wed Oct 30, 2013 1:12 pm

Abu nie setahun 4 kali masuk semata-mata nak cerita pasal tayar!

standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Persoalan fasal tayar

Post by Sponsored content Today at 5:56 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum