Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Edible Garden

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 3:18 pm

marc_zman wrote:
mumuchi wrote:mr marc aka mat kebun..walaupun ko ada green thumb, tapi tak semestinya semua ko tanam jadi tau...kalau idak ko tanam bangkai tikus jadi zombie pulak keh keh keh!

sapa kat wa ada green thumb? more like yellowish laaa.. coz skrg ni musim panas n kering.. wa balik2 dari outstation dekat 2 mggu aritu abis pokok2 kat umah wa dah tukor kaler kekuningan.. huwahahahahaaaa... warghhhhh.. sedih sedih.. sib baik itu pokok akar dani leh recover balik.. n dah tumbuh doh tunas daun baru.. alhamdulillah

but 1 pokok pandan seriously MIA.. could be KIA in several days to come.. just wait n see

yg wa pelik.. pokok jasmine plak yg sakan berbunga.. tapi.. tiap ptg itu bunga kan jadik kureeeng coz ada sorang aci tu punya gigih collect bunga2 yg ada... hampeh  

Kena invest sistem sprinkler leleh ni..wa ada pokok rambutan ke? Besor laman

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by marc_zman on Wed Jul 10, 2013 2:31 am

besor? idak ler.. pokok rambutan gula batu tu ado kat belakang umah.. saiz tanah yg ada kat blkg tu ado laaa bersamaan ngan saiz bilik 9'x9'

perghhh.. dia pun buah mmg sedap wooo.. tapi tu laaa.. tumbuhnyer kat bkg umah.. lagi byk yg kat 'wakaf zone' dari yg private nyer.. dpt rasa 1/2 - 1 kg pun dah okey doh

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Wed Jul 10, 2013 5:02 am

takpa amal jariah tu...

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by powerw00t on Thu Jul 11, 2013 3:27 am

marc_zman wrote:besor? idak ler.. pokok rambutan gula batu tu ado kat belakang umah.. saiz tanah yg ada kat blkg tu ado laaa bersamaan ngan saiz bilik 9'x9'

perghhh.. dia pun buah mmg sedap wooo.. tapi tu laaa.. tumbuhnyer kat bkg umah.. lagi byk yg kat 'wakaf zone' dari yg private nyer.. dpt rasa 1/2 - 1 kg pun dah okey doh

kira sedekah takpe, setiap yg makan itu pahala dapat ke tuan punya pokok Smile 

aku pun ada tanak pokok rambutan kat depan rumah jugak, anak lagi baru 4' tinggi. Keding aja lagi. Tanam guna biji. Boss aku cakap kalau tanam guna biji ni banyak disadvantage, pokok mudah kena penyakit, bunga buah lambat nak jadi, kalau jadi pun tak banyak. Yang bagus cari anak pokok yang dah dikahwinkan, mmg ada jual kat nursery tapi malas pulak nak beli.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by marc_zman on Thu Jul 11, 2013 3:58 am

amal jariah n sedekah.. ekekekekeee.. cakap pasal benda ni.. wa teringat masa dpn umah wa ada pokok mangga dulu.. busat wooo.. da biggest pokok on da block.. n kalu bebuah mmg lebat.. cuma buah dia mudah kena penyakit..

ada sorang nyonya tua ni - mendiang, meninggal awal thn ni - jiran dpn umah wa.. dia selalu tanya wa bila mau potong pokok tu.. dia bagi laaa reasoning dia.. & wa tak nafikan mmg sebahagian tu ada benarnya.. so satu hari tu bila dia dok sound2 bila nak tebang pokok ni.. daun kering byk - bukan dia yg sapu pun.. kontraktor dbkl ngan wa jugak.. wa pun kasik jentik skit

terus terang wa kata niat nak tebang tu mmg ada.. cuma RM tarak cukup.. org tebang pokok mintak RM1K.. kalu wa sorang2 mmg sakit laaa.. sedangkan buah mangga pokok ni wa baru 1, 2 kali rasa.. yg lain ada jer ntah sesapa yg amik sesuka.. ekekekeeee.. muka member terus kelat

dan Allah Maha Besar.. satu public holiday tu wa kene keje.. so pepagi kul 7:00 tu wa pun masuk kereta n idupkan enjin.. tgh tggu enjin panas tu wa nampak laaa itu nyonya dgn maid indone dia bwk galah n baldi.. ooooo.. baru lepas collect bounty @ buah pelam dari pokok jiran selang 3 pintu dari umah wa.. pastu dia dok tgk2 pokok mangga dpn umah wa tu n bersiap nak jalankan operasi dia.. wa pun reversekan kereta n dok peratikan dia ajer.. hahahahaaa.. kantoi.. terus terbantut operasi dia

wooooo.. bab makan pandai ko sebat senyap2 yer.. bab kasik bersih, kasik tebang ko pandai suruh org buat

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Thu Jul 11, 2013 4:45 am

Sama kes ler dengan NBH wa..sekarang nak tebang fasal kurang hasil, sedangkan satu kali tu wa balik cuti mana tah sudah clear satu pokok yang sedang lebat berbuah...buah muda pun clear..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by marc_zman on Thu Jul 11, 2013 4:51 am

tu laaa satu kesan sampingan kalu kita ada edible garden kat kawasan umah kita.. lagik parah kalu garden tu diklasifikasikan sebagai 'wakaf'.. yg tanam, yg jaga, yg bersihkan kita.. yg merasa - more like membalun - org lain.. sabar jer laa yer.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by powerw00t on Thu Jul 11, 2013 6:13 am

Gambau pokok2 makanan yg ada kat rumah aku nih


Limau kasturi atau limau sambal


macam biasalah ubi


anak kelapa pandan 1


anak kelapa pandan 2


anak kelapa pandan 3

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Thu Jul 11, 2013 6:32 am

Oooo lepas ni si power nak jual kelapa pandan bakaq ya...kena tukau nama ke bakar la lepas ni...Dak abu jangan mare..

Razz Razz 

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by dewafrost on Thu Jul 11, 2013 6:37 am

aku pun nak cari anak pokok kelapa pandan niii....

dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by powerw00t on Thu Jul 11, 2013 6:42 am

mumuchi wrote:Oooo lepas ni si power nak jual kelapa pandan bakaq ya...kena tukau nama ke bakar la lepas ni...Dak abu jangan mare..

Razz Razz 

takde le, bila 1st time aku pekena air beberapa jibik kelapa pandan ni, dia punya manis mcm dah ditaruk gula. Tak serupa mcm air kelapa muda dari spesis lain. Lagi pun jenis pokok kelapa pandan ni cepat berbuah, pokok yg tak terlalu besar, sesuai ditanam pada laman tanam yg kecik selain jugak untuk menyejukkan suasana. Kat nurseri dorang jual anak kelapa pandan rm20 sepokok, kat jabatan pertanian dalam rm10-15.... puas jugak cari keliling kampung, last2 nya ada orang kasik 3 bijik free aja buah yg dah tua.

Punca utama tak ada buah yg tua kerana buah tak sempat tua dah dijolok turun penangan air dia yg manis tu, lebih2 lagi le musim panas  

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Thu Jul 11, 2013 6:43 am

memangla kelapa pandan ni best..aku ada tanam kat tepi pagar kubur tu tapi fasal si NFH complain kat DBKL, habis kena potong..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by kerambit75 on Thu Jul 11, 2013 8:28 am

pokok betik kat tepi rumah aku


kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by kerambit75 on Thu Jul 11, 2013 8:34 am



tembikai madu yg tumbuh hasil semaian biji kat tepi rumah, tapi dah arwah diserang siput, ulat dll Sad

kerambit75
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 2612
Reputation : 83
Join date : 07/05/2010
Age : 42
Location : Ipoh

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by powerw00t on Thu Jul 11, 2013 8:41 am

kerambit75 wrote:

tembikai madu yg tumbuh hasil semaian biji kat tepi rumah, tapi dah arwah diserang siput, ulat dll Sad

arwah manis orangnya Sad 

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by bijan on Thu Jul 11, 2013 9:13 am

Limau dah berbuah... tak tau la manis ke tak...

bijan
Brig General
Brig General

Malaysia
Mymil
Posts : 3142
Reputation : 71
Join date : 11/10/2010
Location : Dalam Sarang ... Tengok bebird terbang depan tingkap

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by Faceman on Tue Sep 03, 2013 10:52 pm



member saya nak tanya ,, pokok durian boleh hidup kat tanah pasir sungai tak?? tanah yg berpasir kat belah tebing tinggi tu,, tanah yg kat sebelah rumah ni ok agaknyer,, Question Question  Question 

dulu ada try tanam 5-7 pokok sukun tapi semak yg meninggi,, tanam nenas tapi mcm terbantut je buah nenas tu,, rimas plak tgk semak meninggi

Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum