Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171925 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Edible Garden

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Edible Garden

Post by powerw00t on Tue Jul 09, 2013 5:42 am

Mari kita kongsikan apa yg kita tanam tanaman untuk bahan masak memasak kat depan rumah ke, belakang rumah ke atau tepi rumah, tak kira atas tanah atau dalam pasu. Aku dah slow down sikit tanam2 pokok2 hiasan ni. Baru terfikir nak start tanam pokok edible plants bila sepelepah daun kari pun mintak dari jiran, pada hal pokok kari punya le senang nak tanam dan biak.

Sekarang ni kat depan rumah ada le tanam, 3 jenis pokok limau. 1 antaranya limau kasturi, Pokok baru 1' tinggi tapi buah dan bunga agak galak.

1 pokok kari yg dah tinggi lebih kurang 2'

Pokok ubi beberapa pokok, la ni dah boleh cabut dah.

2 rumpun serai

Beberapa rumpun pandan

Keledek dah cabut buang sebab mabuk daun, daun besau2 tapi isi tadak walaopun dah masuk 4-5 bulan tanam.

Belimbing lauk baru semai benih, harap2 menjadi. Tips, belimbing ni cukup sensitif. Pastikan tanam dalam polibag kecik dulu dan tanam kan terus ke tanah dengan polibag sekali kalau dia dah start membesar (potong bahagian bawah polibag untuk akar julur keluar. Kalau main ubah alih dengan cara cungkil dan pindah, kompem mati anak belimbing tu. Aku dah beberapa pokok anak belimbing mati.

Pisang tanduk dah ada 2 pokok, dah berapa generasi tak keluar buah, aku pun tak tahu apa sebab Rolling Eyes 

Next:
Nak cari benih kantan, kunyit dan lengkuas pulak. Kecuali yg kantan, yang lain tanam dalam pasu.


Last edited by powerw00t on Thu Jul 11, 2013 2:13 am; edited 1 time in total
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by innocentti on Tue Jul 09, 2013 5:48 am

aku rumah atas takdak tanah..tapi kat kampung ada la pak aku tanam mcm2..paling menarik mempelam harum manis dah start berbuah taun lepas..lebat pulak tu buahnya. dapat belen2 sebijik dua..YA ALLAH sedapnyaaaa..
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 5:58 am

Kat laman belakang sekangkang kera aku. Pokok limau liar tapi buah macam limau madu tapi kecik aja, daun kari, pandan (sapa nak aku kasi pree anak2 dia) pisang raja (pun kalau nak wa kasi pree anak2 dia) cili api, limau purut, limau kasturi. Daun kunyit dalam pasu dan serai tak berapa menjadi.

Laman depan tak ada menda yang leh dimakan kecuali di luar pagar mangga chokkanan ehsan pemaju sepohon. Itupun si neighbour FH nak kasi potong kalau aku tak tegah.

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by tin on Tue Jul 09, 2013 6:21 am

rumah parents wa kat kampong sumer takleh tanam. abis dikerjakan dek kera dan monyet...
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by powerw00t on Tue Jul 09, 2013 6:24 am

problem besar tanaman kat rumah aku ialah kesesuaian tanah yg tak ngam kerana pasir, pokok kerap terencat.

Baja poros terus ke bawah kalau hujan lebat, kalau hari panas yg terik, pasir ni menyimpan haba yg lebih tinggi ditambah pulak pasir yg keputihan menyebabkan pokok2 yg tak tahan terik matahari jadi lecur dan mati. Sekarang ni pun aku dah banyak beli tanah hitam untuk buat soil treatment, itu pun tak tahu bila boleh tahan sebab lama2 kelamaan top soil yg dah treated dab berbaja tu pun habis kena telan pasir.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by innocentti on Tue Jul 09, 2013 6:32 am

tin wrote:rumah parents wa kat kampong sumer takleh tanam. abis dikerjakan dek kera dan monyet...
kes sama kampung aku gak la..tapi lotong punya kerja..dulu2 lagi teruk manjang menyerang ajer. skarang ni utan dah kurang. lotong pun datang kadang2 jer.
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by syafiqhan on Tue Jul 09, 2013 6:53 am

klau tebu depan umah bleh dikira edible green tak? What a Face 
avatar
syafiqhan
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 322
Reputation : 46
Join date : 12/09/2011
Age : 25
Location : 3.190575, 101.734019

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by pcboss on Tue Jul 09, 2013 6:57 am

aik? pokok lengkuas = pokok bunga kantan kan?
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 6:57 am

boleh la tu..unless tebu racun di bibirmu kikiki

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 6:59 am

ini kawasan orang2 encem aja ada What a Face 


--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by syafiqhan on Tue Jul 09, 2013 6:59 am

mumuchi wrote:boleh la tu..unless tebu racun di bibirmu kikiki

lol!  
avatar
syafiqhan
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 322
Reputation : 46
Join date : 12/09/2011
Age : 25
Location : 3.190575, 101.734019

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by harleena on Tue Jul 09, 2013 6:59 am

Aritu sblm berhijrah ke luar, ada tansm daun kari ngan lengkuas. Daun kari masa tanam adalah setinggi seinci ajer. Blk baru2 ni, daun kari dh dekat 5 kaki tingginya. Lengkuas pulak dh merimbum.. skrg nk cari daun pandan ngan serai pulak. Gambar akan dikongsi kemudian..Very Happy

--------------------my siggy below--------------------

avatar
harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 49

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by syafiqhan on Tue Jul 09, 2013 7:02 am

mumuchi wrote:ini kawasan orang2 encem aja ada What a Face 


cendawan butang kan nama dye? :ostadmin: 
avatar
syafiqhan
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 322
Reputation : 46
Join date : 12/09/2011
Age : 25
Location : 3.190575, 101.734019

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 7:03 am

pcboss wrote:aik? pokok lengkuas = pokok bunga kantan kan?

bro ini lengkuas



ini bunga kantan yang selalu guna kat asam laksa tu



macamana nak masuk masterchef malaysia ni Razz 

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by atreyudevil on Tue Jul 09, 2013 7:04 am

mumuchi wrote:ini kawasan orang2 encem aja ada What a Face 


cendawan butang bukan tumbuh dalam tin ka? lol!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 7:05 am

harleena wrote:Aritu sblm berhijrah ke luar, ada tansm daun kari ngan lengkuas. Daun kari masa tanam adalah setinggi seinci ajer. Blk baru2 ni, daun kari dh dekat 5 kaki tingginya. Lengkuas pulak dh merimbum.. skrg nk cari daun pandan ngan serai pulak. Gambar akan dikongsi kemudian..Very Happy

meh rumah kalau nak daun pandan dan pisang raja punya anak2..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 7:06 am

cess itu namanya cendawan busut da....cuba cek rega dia kalau tengah bermusim? tapi dia tumbuh ikut nasib..tu fasal orang2 encem punya kawasan ada kikiki!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by pcboss on Tue Jul 09, 2013 7:17 am

mumuchi wrote:
pcboss wrote:aik? pokok lengkuas = pokok bunga kantan kan?

bro ini lengkuas



ini bunga kantan yang selalu guna kat asam laksa tu



macamana nak masuk masterchef malaysia ni Razz 

mati-mati aku ingat dari pokok yang sama. mungkin sbb mak aku tanam dekat-dekat. rupa pokok pun nak sama...
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by powerw00t on Tue Jul 09, 2013 7:23 am

harleena wrote:Aritu sblm berhijrah ke luar, ada tansm daun kari ngan lengkuas. Daun kari masa tanam adalah setinggi seinci ajer. Blk baru2 ni, daun kari dh dekat 5 kaki tingginya. Lengkuas pulak dh merimbum.. skrg nk cari daun pandan ngan serai pulak. Gambar akan dikongsi kemudian..Very Happy

serai time2 nak raya ni mmg ramai orang cari, al maklumlah nak merendang hehe
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 7:32 am

pcboss wrote:
mumuchi wrote:
pcboss wrote:aik? pokok lengkuas = pokok bunga kantan kan?

bro ini lengkuas



ini bunga kantan yang selalu guna kat asam laksa tu



macamana nak masuk masterchef malaysia ni Razz 

mati-mati aku ingat dari pokok yang sama. mungkin sbb mak aku tanam dekat-dekat. rupa pokok pun nak sama...

rupa pokok sama fasal suku sakat halia....tapi satu ambil kat akarnya, satu ambil di bunganya bak kata nujum diraja dalam pak belalang kikiki!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by pcboss on Tue Jul 09, 2013 7:38 am

mari aku buat list.
Beginner Level.
1) Karee puley
2) Serai
3) pandan
3 ni basic kena ada sbb tak payah jaga pun. tumbuh melata.

intermediate level
4) pokok limau purut
5) cabai burung
6) pokok kunyit
7) Halia
Cool lengkuas
9) pokok kantan
10) pokok pudina
11) pokok daun kesom
12) pegaga

advance level
13) bawang
14) daun sup / saderi ----> redup dan lembab
15) rosemary
16) asparagus
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 7:46 am

pergh aku intermediate level separuh kantoi..yang advance tu rosemary siap kering..

kasi hints sikit bro!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by pcboss on Tue Jul 09, 2013 7:54 am

try tanam dalam pasu kecik untuk senang ubah. pakcik aku tanam kat dapur je. bagi direct sunbeam time pagi je, tgh hari keatas kena teduh. same apply dgn daun sup.

aku tanam basic + cabai burung je.
avatar
pcboss
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1021
Reputation : 129
Join date : 27/08/2010
Location : Sungai Petani

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by marc_zman on Tue Jul 09, 2013 8:52 am

pcboss wrote:
mumuchi wrote:
pcboss wrote:aik? pokok lengkuas = pokok bunga kantan kan?

bro ini lengkuas



ini bunga kantan yang selalu guna kat asam laksa tu



macamana nak masuk masterchef malaysia ni Razz
mati-mati aku ingat dari pokok yang sama. mungkin sbb mak aku tanam dekat-dekat. rupa pokok pun nak sama...

bro pc.. tak menjadi kesalah busat kalu tersalah teka.. fyi.. halia, kunyit, lengkuas & bunga kantan + cekur tergolong dlm keluarga yg sama.. selian cekur, tumbuhan yg lain tu kalu diperhatikan sekali lalu fizikal pokok dia 2x5 jer

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by mumuchi on Tue Jul 09, 2013 9:24 am

tks pcboss..er itu kunyit sama ke mat kebun? hehehehe!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Edible Garden

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum