Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Come and embrace photography

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Come and embrace photography

Post by mumuchi on Thu Jun 10, 2010 6:59 am

Terimakasih! Sangat ilmiah. Ok nak tanya, antara nikon dan canon, apa adv dan disadv. macam ada dua puak lak tengok. Dan pilihan untuk beginner yang sesuai utuk bajet bawah RM2.5K, apa yang bagus dari segi complete kit, pembelajaran penggunaan dan daya tahan obsolescense untuk say 3 tahun akan datang!

(ni tgh pikir nak sambar hd tv ke dslr ni confused

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by tin on Thu Jun 10, 2010 7:40 am

dua- dua canon dgn nikon ni ok. cumanya nikon nih lens dia interchangeble. maknanya satu lens semua body boleh pakai. tapi ada limitation dia. mcm G series punya lens, ada yg dslr tak leh pakai, rugi la sebab G lens ni murah. wa tatau ler canon punya dslr camtuh gak.

hobi dslr nih mmg mahal. so sesapa yg saja jer suka2 mau amik gambo family masa raya ker masa bercuti ka, wa nasihatkan amik digicam jer. sebabnya? pengalaman wa, leceh dan buhsan nak bawak dslr dgn lens dgn beg kamera (kena bawak sbb lens panjang ada kat dlm) kalo setakat nak tangkap gambo biasa2 jer.

pastuh dslr ni ada manja. dah guna kena bersihkan, lens kena simpan elok2 dan jaga humidity sbb takut kena fungus, masa guna lens kena jaga sbb takut permukaan kanta terguris dan mcm2 lagi.

kalo setakat nak amik gambo statik, digicam pon cun. cumanya digicam nih tak byk yg boleh zoom sasaran jejauh. jadi tak sesuai untuk digunakan bagi xtvt skodeng. oppsss... Razz

pengalaman wa masa kerja dulu, wa pakai digicam Canon S1 IS sebab dia boleh zoom jauh, ada image stabilizer dgn gambo clear. lagipon tak ler menonjol sgt. so, masa tangkap gambo tuh, org pon tak ler amik pot sgt.

skrg, wa dslr pakai nikon tapi yg digicam ingat mau sambar canon. digicam wa yg dulu sudah hancusss.

so muchi, better sambar the HD TV ler ;P

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Thu Jun 10, 2010 7:41 am

Canon - body and lens selalu dpt from japan original, event lens ori still murah di pasaran
Nikon - susah nak dapatkan yang diimport dari jepun, kenbanyakan dijual kt pasaran malaysia datang dari taiwan/thailand... lens mahal skit dari canon original lens (kadang2 sampai 2 kali ganda)

Canon - ambik gambar dalam bilik mmg mantap, gambar2 luar kena betul2 setup baru mantap, kalau tangkap setting by default average jerk performance dia
Nikon - ambik gambar dlm bilik just average. tapi kalau gambar luar mmg ada live dia... org ckp, million og color
(gambar leh dicantikkan semula pki photo editing nyer software)

p/s : budget 2.5k kebawah agar sukar utk dpt semi pro punya level DSLR, yang boleh dapat cuma entry level both canon n nikon
Canon 1000D - best utk beginner yang nak mula2 belajar DSLR, basic function n x fuzzy sgt - rege pasaran termasuk Kit lens, tripod, 2x4gb memori, bag ngan sling, uv protector (x termasuk hud) dlm lebih kurang 1.6-1.8k...

Nikon D3000 - best utk beginner, lebih kurang sama dgn canon 1000D.. rege full package dlm range sama ngan canon 1000d

byk bleh refer kat sini : http://photo.net/beginner-photography-questions-forum/00UQFJ

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by mumuchi on Thu Jun 10, 2010 10:20 am

ok tks bros..bukan apa kekadang bila buat aktiviti luar..digicam aku tu memang dah obsolete..tu fikir kalau price range lebih kurang baik beli dslr aja...

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by tin on Thu Jun 10, 2010 11:28 am

mumuchi wrote:ok tks bros..bukan apa kekadang bila buat aktiviti luar..digicam aku tu memang dah obsolete..tu fikir kalau price range lebih kurang baik beli dslr aja...

lu punya digicam mmg dah obsolete giler, zaman batu punya wooo.... Surprised

beli jer digicam baru. Canon punya low end pon dlm 700-800. tapi kalo gatal tgn mau yg dslr punya gak, amik ler yg 2nd. tak pon beli jer drp ven. dia tgh mau beli lagi canggih- manggih kot.

tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Thu Jun 10, 2010 11:32 am

mumuchi wrote:ok tks bros..bukan apa kekadang bila buat aktiviti luar..digicam aku tu memang dah obsolete..tu fikir kalau price range lebih kurang baik beli dslr aja...

kalau hang bleh up skit range duit hang, leh ambik semi pro entry level, model canon 500D or 550D... both of them support HD video capture... sama2 leh ambik gambar n video dlm HD... 500D dlm 2.6k, 550D dlm 2.9-3.2k, both of them datang dgn kit lens IS 18-55...

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by innocentti on Thu Jun 10, 2010 11:40 am

heii korang sebut2 ni tak sabar wa nak tunggu opis punya 7D sampai ni..nak beli tak mampu..muahaha

innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by mumuchi on Thu Jun 10, 2010 12:18 pm

venez wrote:
mumuchi wrote:ok tks bros..bukan apa kekadang bila buat aktiviti luar..digicam aku tu memang dah obsolete..tu fikir kalau price range lebih kurang baik beli dslr aja...

kalau hang bleh up skit range duit hang, leh ambik semi pro entry level, model canon 500D or 550D... both of them support HD video capture... sama2 leh ambik gambar n video dlm HD... 500D dlm 2.6k, 550D dlm 2.9-3.2k, both of them datang dgn kit lens IS 18-55...

sedap aja tin kutuk digicam wa..mentang2 la wa beli emergency pi OZ dulu Razz

500d/550d memang dah dalam ingatan dah..tapi since wa baca banyak benda lain kena fikir selain bajet, wa rasa wa try beginner level dulu..ko punya ari tu model apa..nak tolak takkan nak sembelih aku gak Twisted Evil Razz

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Thu Jun 10, 2010 12:45 pm

aku punya 450D running with 550D firmware, belum tiba masanya nak tolak, he3

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by tenteng on Thu Jun 10, 2010 12:54 pm

tin wrote:
mumuchi wrote:ok tks bros..bukan apa kekadang bila buat aktiviti luar..digicam aku tu memang dah obsolete..tu fikir kalau price range lebih kurang baik beli dslr aja...

lu punya digicam mmg dah obsolete giler, zaman batu punya wooo.... Surprised

beli jer digicam baru. Canon punya low end pon dlm 700-800. tapi kalo gatal tgn mau yg dslr punya gak, amik ler yg 2nd. tak pon beli jer drp ven. dia tgh mau beli lagi canggih- manggih kot.

tin jahat..kutuk2 digicam org...mentang2 dia pakai kamera mahe..

tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by tenteng on Thu Jun 10, 2010 12:56 pm

bg saya lak...saya menyesal abis beli digicam olympus...
sebabnya...bila zoom gambo blur.. amik video zoom pun blur..
tak macam digicam canon..gambo sharp, cantik...

tenteng
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 4771
Reputation : 124
Join date : 11/05/2010
Age : 35
Location : segitiga melaka-kuantan-kkb-melaka

http://www.facebook.com/waniezas

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by mumuchi on Thu Jun 10, 2010 4:20 pm

venez wrote:aku punya 450D running with 550D firmware, belum tiba masanya nak tolak, he3

firmware boleh upgrade ya..apa yang ditingkatkan?

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Thu Jun 10, 2010 4:30 pm

mumuchi wrote:
venez wrote:aku punya 450D running with 550D firmware, belum tiba masanya nak tolak, he3

firmware boleh upgrade ya..apa yang ditingkatkan?

pertambahan beberapa option dlm setting menu n masa nak ambik gambar... x lagging masa acces memory

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by mumuchi on Thu Jun 10, 2010 4:38 pm

so option utk beli 450 dan ugrade firmware is available...upgrade legit or pirate? costing jado macamana sekarang?

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Thu Jun 10, 2010 4:43 pm

mumuchi wrote:so option utk beli 450 dan ugrade firmware is available...upgrade legit or pirate? costing jado macamana sekarang?

masa aku beli mmg kedai tanya aku nak upgrade firmware or tak... FOC jerk, dalam website canon pun ada firmware upgrade...

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by mumuchi on Thu Jun 10, 2010 4:45 pm

hmmm ini option menarik ni..nanti wa borak lama lg dgn mike ya!

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by harleena on Fri Jun 11, 2010 8:39 am

digicam canon dah ada. Beli kat Kuantan tahun 2005 dulu, sekarang ada kat sengQ, tengah repair LCD. Nak beli dslr, belum cukup budget laaa lagi... Rolling Eyes

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by AfiqFlanker on Wed Aug 11, 2010 5:07 am

ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

AfiqFlanker
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 54
Reputation : 9
Join date : 10/08/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by yaminz on Wed Aug 11, 2010 5:47 am

tenteng wrote:bg saya lak...saya menyesal abis beli digicam olympus...
sebabnya...bila zoom gambo blur.. amik video zoom pun blur..
tak macam digicam canon..gambo sharp, cantik...

Sama la kita tentang, sy punyer digicam samsung... cam hampehhh jea, kena snap byk kali baru ok gambar... Last2 bateri kong... Grrrrrrrrrrrrr... lol! lol! lol!

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Wed Aug 11, 2010 6:11 am

AfiqFlanker wrote:ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

meh kita sama2 belajar ngan otai2 mcm stand n obser, dorang byk tahu teknik... Very Happy

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by AfiqFlanker on Wed Aug 11, 2010 6:21 am

venez wrote:
AfiqFlanker wrote:ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

meh kita sama2 belajar ngan otai2 mcm stand n obser, dorang byk tahu teknik... Very Happy


hehehe...mesti2, saya nie memang dahagakan ilmu fotografi n military..

AfiqFlanker
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 54
Reputation : 9
Join date : 10/08/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Wed Aug 11, 2010 6:28 am

AfiqFlanker wrote:
venez wrote:
AfiqFlanker wrote:ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

meh kita sama2 belajar ngan otai2 mcm stand n obser, dorang byk tahu teknik... Very Happy


hehehe...mesti2, saya nie memang dahagakan ilmu fotografi n military..

bro beli kit dslr dari mana?

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by AfiqFlanker on Wed Aug 11, 2010 6:32 am

venez wrote:
AfiqFlanker wrote:
venez wrote:
AfiqFlanker wrote:ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

meh kita sama2 belajar ngan otai2 mcm stand n obser, dorang byk tahu teknik... Very Happy


hehehe...mesti2, saya nie memang dahagakan ilmu fotografi n military..

bro beli kit dslr dari mana?

saya xde camera lagi Tn..huhuhu..tp member2 ade yang beli kat photoselangor

AfiqFlanker
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 54
Reputation : 9
Join date : 10/08/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by venez on Wed Aug 11, 2010 6:37 am

AfiqFlanker wrote:
venez wrote:
AfiqFlanker wrote:
venez wrote:
AfiqFlanker wrote:ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

meh kita sama2 belajar ngan otai2 mcm stand n obser, dorang byk tahu teknik... Very Happy


hehehe...mesti2, saya nie memang dahagakan ilmu fotografi n military..

bro beli kit dslr dari mana?

saya xde camera lagi Tn..huhuhu..tp member2 ade yang beli kat photoselangor

hmmm, kalau nak cari kamera nanti2 bleh tgk kat area PUDU or dlm photomalaysia, murah, byk choice n bleh trade in ... byk 2nd tapi kena tgk shutter count, kalau dh belas2 riban or puluh riban tapi x service lagi sakitler kita..

--------------------my siggy below--------------------





venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by AfiqFlanker on Wed Aug 11, 2010 6:41 am

venez wrote:
AfiqFlanker wrote:
venez wrote:
AfiqFlanker wrote:
venez wrote:
AfiqFlanker wrote:ramai jugak yang minat pasal fotografi nie ye...hehehe..saya baru nak berjinak jinak dalam bidang nie

meh kita sama2 belajar ngan otai2 mcm stand n obser, dorang byk tahu teknik... Very Happy


hehehe...mesti2, saya nie memang dahagakan ilmu fotografi n military..

bro beli kit dslr dari mana?

saya xde camera lagi Tn..huhuhu..tp member2 ade yang beli kat photoselangor

hmmm, kalau nak cari kamera nanti2 bleh tgk kat area PUDU or dlm photomalaysia, murah, byk choice n bleh trade in ... byk 2nd tapi kena tgk shutter count, kalau dh belas2 riban or puluh riban tapi x service lagi sakitler kita..

yup betu tu Tn... first memang kene tengok s/c die dulu, pastu tgk kat dalam lens tu ade fungus ke x..kene hati2 la

AfiqFlanker
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 54
Reputation : 9
Join date : 10/08/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by observateur on Wed Aug 11, 2010 6:53 am

tenteng wrote:bg saya lak...saya menyesal abis beli digicam olympus...
sebabnya...bila zoom gambo blur.. amik video zoom pun blur..
tak macam digicam canon..gambo sharp, cantik...

selalunya, ni kes camera lama, takde image stabilisation feature.

My missus punye camera, olympus gak. AMik gambar goyang2 masih sharp.

observateur
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 2914
Reputation : 106
Join date : 18/04/2010
Age : 49

Back to top Go down

Re: Come and embrace photography

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum