Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Menu Masakan

Page 1 of 23 1, 2, 3 ... 12 ... 23  Next

View previous topic View next topic Go down

Menu Masakan

Post by harleena on Wed Apr 21, 2010 10:06 am


harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Coklat kek

Post by harleena on Wed Apr 21, 2010 10:10 am




Last edited by harleena on Wed Apr 21, 2010 10:26 am; edited 2 times in total

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by powerw00t on Wed Apr 21, 2010 10:11 am

Mana resepinya hehe

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Wed Apr 21, 2010 10:17 am

Jap laaaa. Tu la, ada dua rumah. Tu yang lembab sikit.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Wed Apr 21, 2010 10:26 am

Senang ajer buat coklat kek ni. Ni versi kukus so, its very moist.

Kek Coklat Kukus
Bahan2

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bikarbonat
3/4 cawan serbuk koko
(Ketiga2nya di ayak)

2 biji telur
1 cawan gula

1 cawan air suam
3/4 tin susu pekat (tin sedang)
1 cawan minyak masak
1 sudu teh essen vanilla

Cara.
- Panaskan pengukus dahulu -
1. Putar telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan air suam, minyak masak dan susu pekat. Putar hingga sebati.
4. Masukkan bahan2 yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil terus diputar.
Putar hingga sebati.
5. Loyang dilapik dengan parchment paper dan sapu dengan butter.
6. Tuang adunan dalam loyang.
7. Kukus dalam pengukus selama sejam.

Nota: Alas tutup pengukus dengan kain supaya air tak menitik atas adunan kek tadi.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Wed Apr 21, 2010 10:27 am

Nantikan resepi karipap pusing pulak. Jap2 lagi laaaa.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by zulupapa on Thu Apr 22, 2010 10:38 am

teringat cerekarama "cup cake" .......... Smile

zulupapa
Lt Colonel
Lt Colonel

Mymil
Posts : 1633
Reputation : 83
Join date : 21/04/2010
Age : 71

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Thu Apr 22, 2010 10:45 am

zulupapa wrote:teringat cerekarama "cup cake" .......... Smile

mlm tu sumer sebok soh kim tgk citer kapkek tu

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by innocentti on Thu Apr 22, 2010 11:07 am

adeh..ni buat aku lapar ni..keripap berpusing..sodap2

innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Thu Apr 22, 2010 12:05 pm

innocentti wrote:adeh..ni buat aku lapar ni..keripap berpusing..sodap2

soh la wife ko buat balik karang

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Apr 22, 2010 2:49 pm

alamak, tak sempat lagi nak posting resepi karipap.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Thu Apr 22, 2010 2:51 pm

kak leena masak ape mlm ni?

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Apr 22, 2010 2:55 pm



Ni copy paste dari rumah lama

SHEPHARD PIE

Anak 2 cukup suka kalau buat shephard pie kat dia orang. Memang favorite.

Jom kita kongsi2 resepi cara2 nak buat shepard pie ni. Memang mudah ajer. Kekadang kalau bahan tak ade, substitude aje dengan bhn yang ada dalam peti sejuk tu.

Inti Pie
400-500g minced beef (or chicken)
2 biji bawang besar (dadu)
3 ulas bawang putih (tumbuk)

1 tin mushroom (potong 4)
segenggam daun parsli-hiris
minyak masak
garam, lada putih
tepung jagung/mushroom soup(powder form)
karrot (dadu)

Cara:
1. tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan minced meat. masukkan garam dan lada putih.
2. Bila daging dah tukar colour, maskkan carrot, mushroom dan bawang besar.
3. Tambah air secawan Biar masak dalam 5-10 minit.
4. masukkan daun parsli. Lastly masukkan tepung jagung/soup mix. gaul sampai pekat
5. masukkan dalam pie dish atau loyang.

Mashed potato:
8 biji kentang sederhana besar
2 sudu besar butter
setengah cawan susu segar
garam, lada

Cara:
1. kupas kentang dan rebus hingga empuk. Tapiskan
2. Masukkan butter, lada dan garam. Lenyekkkan.
3. masukkan susu. kalau nak lemak lagi, masukkan lebih susu dan butter.

Letakkan mashed potato atas minced meat tadi. ratakan sampai penuh atas daging. sapu telur.
Kalau suka, boleh tabur cheese kat atas.
Bakar dalam 30-40 minit.
Siap untuk dimakan


Last edited by harleena on Thu Apr 22, 2010 3:29 pm; edited 1 time in total

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Apr 22, 2010 2:56 pm

KIM.mafia wrote:kak leena masak ape mlm ni?

Entah lah Kim. Bihun goreng tadi banyak lagi kot, so nak panaskan ajer. Suami akak tak ada, baru keluar gi KLIA hantar delegasi balik Itali.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Thu Apr 22, 2010 3:00 pm

harleena wrote:
Ni copy paste dari rumah lama

SHEPHARD PIE

Anak 2 cukup suka kalau buat shephard pie kat dia orang. Memang favorite.

Jom kita kongsi2 resepi cara2 nak buat shepard pie ni. Memang mudah ajer. Kekadang kalau bahan tak ade, substitude aje dengan bhn yang ada dalam peti sejuk tu.

Inti Pie
400-500g minced beef (or chicken)
2 biji bawang besar (dadu)
3 ulas bawang putih (tumbuk)

1 tin mushroom (potong 4)
segenggam daun parsli-hiris
minyak masak
garam, lada putih
tepung jagung/mushroom soup(powder form)
karrot (dadu)

Cara:
1. tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan minced meat. masukkan garam dan lada putih.
2. Bila daging dah tukar colour, maskkan carrot, mushroom dan bawang besar.
3. Tambah air secawan Biar masak dalam 5-10 minit.
4. masukkan daun parsli. Lastly masukkan tepung jagung/soup mix. gaul sampai pekat
5. masukkan dalam pie dish atau loyang.

Mashed potato:
8 biji kentang sederhana besar
2 sudu besar butter
setengah cawan susu segar
garam, lada

Cara:
1. kupas kentang dan rebus hingga empuk. Tapiskan
2. Masukkan butter, lada dan garam. Lenyekkkan.
3. masukkan susu. kalau nak lemak lagi, masukkan lebih susu dan butter.

Letakkan mashed potato atas minced meat tadi. ratakan sampai penuh atas daging. sapu telur.
Kalau suka, boleh tabur cheese kat atas.
Bakar dalam 30-40 minit.
Siap untuk dimakan

mcm senang jer buat pie ni..tapi kim malas nak buat hehe..sbb xde sape nak mkn kat umah ni..kalau dok ramai2 bleh gak org rasa..

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Apr 22, 2010 3:06 pm

Jom kita buat Cream Caramel



Selalu kalau buat cream caramel, I used the steaming style tapi kali ni, I tried another method called steam bath. And the result, jeng-jeng-jeng. Memang best. Texture puding very smooth dan yang paling penting SODAP.

Proses membuat caramel

caramel disejukkan dulu sebelum dituang adunan

masak secara water bath


CREAM CARAMEL

Karamel

100 gm gula castor
60 ml air

1. Panaskan gula castor dan air di dalam bekas (seeloknya acuan kuih sendiri) dengan api yang perlahan....biarkan sehingga semua gula larut dan seterusnya ia bertukar ke warna dark brown.
2. Sekali sekala goyang2kan acuan untuk meratakan gula tadi. Tak perlu dikacau. Biarkan ia larut sendiri. 3. Kemudian angkat, dan sejukkan sebentar di dalam peti. Sekadar 5-10 minit sahaja sehingga karamel itu keras sedikit. (Untuk mempercepatkan proses, letak bekas dlm acuan lain yang berisi air sejuk).
4. Boleh lengser sedikit mentega di tepi acuan supaya proses mengeluarkan nanti menjadi lebih mudah.

Bahan Kastard

6 biji telur
110 gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
500 ml Susu Segar/UHT Milk - dipanaskan sedikit

Cara Penyediaan

1. Letakkan semua telur, gula, esen vanila ke dalam bekas. Kacau dengan perlahan sahaja sehingga gula larut.
2. Sementara itu, panaskan susu (tidak perlu sampai menggelegak) dan tuangkan ke dalam adunan tadi sambil dikacau.
3. Tapiskan adunan ini dan tuang ke atas karamel yang telah beku tadi.
4. Sementara itu, jgn lupa panaskan oven bersama sebekas air (utk tujuan water bath) atau boleh gunakan air panas.
5. Letakkan acuan tadi ke dlm bekas berisi air panas dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Jika nampak adunan masih bergoyang, tambahkan masa sedikit.
6. Bila masak, sejukkan sebentar dan simpan di dalam peti sejuk. Bila dah betul2 sejuk, baru keluarkan dari acuan.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Thu Apr 22, 2010 3:08 pm

KIM.mafia wrote:
harleena wrote:
Ni copy paste dari rumah lama

SHEPHARD PIE

Anak 2 cukup suka kalau buat shephard pie kat dia orang. Memang favorite.

Jom kita kongsi2 resepi cara2 nak buat shepard pie ni. Memang mudah ajer. Kekadang kalau bahan tak ade, substitude aje dengan bhn yang ada dalam peti sejuk tu.

Inti Pie
400-500g minced beef (or chicken)
2 biji bawang besar (dadu)
3 ulas bawang putih (tumbuk)

1 tin mushroom (potong 4)
segenggam daun parsli-hiris
minyak masak
garam, lada putih
tepung jagung/mushroom soup(powder form)
karrot (dadu)

Cara:
1. tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan minced meat. masukkan garam dan lada putih.
2. Bila daging dah tukar colour, maskkan carrot, mushroom dan bawang besar.
3. Tambah air secawan Biar masak dalam 5-10 minit.
4. masukkan daun parsli. Lastly masukkan tepung jagung/soup mix. gaul sampai pekat
5. masukkan dalam pie dish atau loyang.

Mashed potato:
8 biji kentang sederhana besar
2 sudu besar butter
setengah cawan susu segar
garam, lada

Cara:
1. kupas kentang dan rebus hingga empuk. Tapiskan
2. Masukkan butter, lada dan garam. Lenyekkkan.
3. masukkan susu. kalau nak lemak lagi, masukkan lebih susu dan butter.

Letakkan mashed potato atas minced meat tadi. ratakan sampai penuh atas daging. sapu telur.
Kalau suka, boleh tabur cheese kat atas.
Bakar dalam 30-40 minit.
Siap untuk dimakan

mcm senang jer buat pie ni..tapi kim malas nak buat hehe..sbb xde sape nak mkn kat umah ni..kalau dok ramai2 bleh gak org rasa..

Kim, kalau akak sorang2 or even berdua pun memang malas masak2 cam ni tapi sebabkan anak2 suka makan dan kadang2 dia orang yang minta so kenalah gak rajin buat. Laughing

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by powerw00t on Thu Apr 22, 2010 5:05 pm

Ada dulu beli krim karamel, tapi dia punya bau telur kuat sangat la, dah anak2 aku geli nak makan dia cakap bau hanyir.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Thu Apr 22, 2010 7:13 pm



cupcakes dah siap

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by uxi on Fri Apr 23, 2010 2:06 am

KIM.mafia wrote:

cupcakes dah siap

cantiknyer...

uxi
Civilian

Mymil
Posts : 19
Reputation : 2
Join date : 23/04/2010

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by eaizan on Fri Apr 23, 2010 3:48 am

lapar la pulak tengok gambo.....

eaizan
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 290
Reputation : 18
Join date : 21/04/2010
Age : 41
Location : Tampin-Gemas-Tampin

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Apr 23, 2010 6:49 am

Kim, tak nak kongsi resepi ke?

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by harleena on Fri Apr 23, 2010 6:53 am

powerwoot wrote:Ada dulu beli krim karamel, tapi dia punya bau telur kuat sangat la, dah anak2 aku geli nak makan dia cakap bau hanyir.

Powerwoot, buat sendiri lagi sedap dan jimat wang anda. Makan pun puas.

harleena
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 4168
Reputation : 81
Join date : 18/04/2010
Age : 48

http://wadahharleena.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Fri Apr 23, 2010 7:42 am

harleena wrote:Kim, tak nak kongsi resepi ke?

nanti free kim tepek..ni baru sampai opis..td kuar huhu..
tapi resepi kim merepek2 jer..main campak2..x ikut resepi betul2

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by KIM.mafia on Sun Apr 25, 2010 5:57 pm

baru siap buat sea cuppies..Smile

KIM.mafia
Warrant Officer
Warrant Officer

Amaran Ketiga
Posts : 517
Reputation : 15
Join date : 21/04/2010
Age : 36
Location : Manchester

http://the-little-cutie-cakes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menu Masakan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 23 1, 2, 3 ... 12 ... 23  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum