Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Lahad Datu: Tandou Tragedy

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by atreyudevil on Tue Jun 11, 2013 8:52 am

patut la maroh bebeno si inno nih!

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Posts : 9565
Join date : 18/04/2010

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by mumuchi on Tue Jun 11, 2013 9:25 am

beli? aku baca free aja kat sini ====>Sinar Harian Website

ke ada menda lain dalam tu dia baca...macam kes mahkamah hahahahaha!


--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by innocentti on Tue Jun 11, 2013 9:45 am

aku amatlah jarang beli paper..beli kalau ada ternampak tajuk menarik ajer..online paper ni gambar tak complete..

okler buleh gak wa baca sukan kat belakang tu...hahahah
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by mumuchi on Tue Jun 11, 2013 9:54 am

Inno kaber line dia pembeli setia utusan/mingguan perdana kat asrama dulu Twisted Evil ..

:0-0:

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:


[You must be registered and logged in to see this link.]


avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by innocentti on Tue Jun 11, 2013 11:06 am

kat asrama dulu gomen bagi nst ngan utusan suh baca..bdk2 bawak buku 'perawan longlai dirangkul duda kesepian' kahkahkah..

back to topic woit.. Evil or Very Mad
avatar
innocentti
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 3264
Reputation : 140
Join date : 20/04/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tanduo Tragedy

Post by atreyudevil on Sat Jun 15, 2013 6:14 pm

IMBASAN KENANGAN 1313.

"SAYA ORANG SULU...”

Saya orang Sulu tidak gentar berjuang sekali lagi dengan mereka (pengganas) yang menggunakan helah untuk menembak ke arah kami,” demikian cerita anggota Komando VAT 69, Koperal Azman Ampong, 38, ketika berhadapan dengan lebih 20 pengganas dari Selatan Filipina di Kampung Tanduo, 1 Mac lalu.

Menurutnya, dia bersama Koperal Mohd Tarmizi Hashim, 32, hanya berlindung di sebatang pokok kelapa sawit ketika ‘hujan peluru’ dilepaskan dari muncung Self Loading Rifle, AK Rifle dan M16 pengganas terbabit.

‘Ayau kaimu rindi, muik pa kaimu’ (Janganlah kamu di sini, balik lah kamu)’ ayat jelas dituturkan oleh seorang pengganas dalam bahasa Suluk ketika mereka berhadapan dalam jarak sembilan meter sambil memegang bendera putih.

“Ketika itu lebih kurang 36 anggota dan tiga pegawai dalam pasukan Bravo dan Charlie membuat rondaan risikan Op Daulat terserempak dengan enam pengganas bersenjata.

“Hanya kami berdua berada di barisan hadapan manakala di belakang Allahyarham ASP Zulkifli Mamat dan rakan-rakan lain. Enam pengganas telah memanggil rakan mereka yang lain dan membuat satu barisan di hadapan kami.

“Melihat kami tidak akan berganjak sedikit pun, terdengar takbir dua kali dan ketika itulah tembakan dilepaskan sejurus selepas musuh yang memegang bendera putih menyorok di belakang pokok,”

Katanya, beliau menyifatkan musuh dari Selatan Filipina itu sebagai pendendam dan suka bermain dengan tipu helah ketika berhadapan dengan pasukan keselamatan.
“Tidak semua orang Sulu jahat kerana saya sendiri berdarah Sulu. Malah saya akan berperang sendiri dengan mereka yang menggunakan helah menceroboh dan membunuh demi mempertahankan kedaulatan negara,” katanya.

Bapa kepada empat anak ini berazam kembali ke medan pertempuran di tanah kelahirannya itu setelah insiden pencerobohan mengorbankan lapan rakan sepasukannya.

Sementara itu, Mohd Tarmizi yang sehingga kini masih mengingati setiap detik pertempuran itu menganggap ia sebagai satu pengalaman paling berharga sepanjang sembilan tahun menyertai pasukan VAT 69.

Katanya, dia bersama Azman cuba melepaskan tembakan ke arah musuh untuk pertahankan barisan rakan lain yang berada di belakang.
“Jarak kami dengan musuh tidak jauh, kami ambil peluang lepaskan tembakan ketika mereka tukar rifle magazine. Azman cedera di kanan, saya pula terkena di bahagian kiri.

“Saya yang cedera di bahagian kaki masih boleh lepaskan tembakan, namun setelah tangan pula ditembak, saya hanya mampu bertahan dan berdoa agar kami selamat,” katanya.

Mohd Tarmizi yang masih menggunakan tongkat untuk bergerak berkata, dalam pertempuran, mereka tidak meletakkan diri sebagai seorang suami, bapa atau anak, tetapi sebagai seorang anggota polis yang ingin pertahankan kedaulatan negara.

Sementara itu, Konstabel Mohammad Qaiyum Aiqal Zolkifli, 22, dengan penuh semangat bersumpah akan menuntut bela nasib rakan-rakan yang terkorban sekiranya negara diceroboh kembali.

Katanya, beliau yang dalam pasukan Delta diarah membantu pasukan Bravo dan Charlie yang diserang. Beliau terjatuh selepas terkena tembakan curi musuh.

“Walaupun cedera dan terjatuh, musuh masih tetap menembak ke arah saya termasuk. Ketika itu, rakan saya, Koperal Hairi menarik saya ke belakang sebatang pokok untuk berlindung.

“Saya terhutang nyawa dengan beliau yang sanggup ke depan untuk menyelamatkan saya sedangkan berisiko terkena tembakan. Insiden ini tidak mematahkan semangat saya.

“Selagi saya bernyawa, saya akan teruskan perjuangan untuk mempertahankan negara dan saya bersumpah pantang berundur walaupun selangkah demi negara,” katanya.

Ekoran tembakan peluru musuh yang menembusi dadanya, tiga tulang bahunya patah dan mencederakan paru-paru akibat serpihan itu dan masih mendapat rawatan di Hospital Tentera di Lumut.

Dalam kejadian 1 Mac lalu, dua anggota komando PDRM terkorban manakala 12 pencerobohan bersenjata maut dalam kejadian membabitkan kedua-dua pihak di Kampung Tanduo.

Dua anggota Komando VAT 69 yang terbunuh dalam pertempuran itu iailah Asisten Superintendan Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabaruddin Daud.

Sumber: BERNAMA

original link [You must be registered and logged in to see this link.]

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by dewafrost on Sat Jun 15, 2013 6:26 pm

ada iklan pasal tragedi di lahad datu, sempat tgk elok2, tunggu punyer tunggu, tak jugak muncul2 kembali... haduuuuhhh
avatar
dewafrost
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3762
Reputation : 146
Join date : 20/06/2010

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by yusri on Sun Jun 16, 2013 8:10 pm

Maaf ya tajuk benang ini kena tukar sikit, Tanduo tragedy bukan Tandou tragedy kerana berlaku kat Kg Tanduo kan.

yusri
Corporal
Corporal

Malaysia
Mymil
Posts : 99
Reputation : 20
Join date : 02/06/2011
Location : Bangi

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by atreyudevil on Sun Jun 16, 2013 8:13 pm

ye, semua ni berlaku dikawasan Kg Tanduo, tu sahaja dinamakan Kg Tanduo, boleh dikatakan yang berlaku di kg tanduo dan kawasan disekitar di tulis didalam thread ini. Itu sahaja.

ada cadangan ke nak tukar nama?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by d'zek on Mon Jun 17, 2013 3:32 am

tandou atau tanduo,

mana yang tepat?

apa maksud nama kampung tu
sebenarnya?

asal asul nama pokok ke

d'zek
Civilian

Mymil
Posts : 15
Reputation : 1
Join date : 23/07/2010

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by atreyudevil on Mon Jun 17, 2013 7:22 am

nama Kg. Tanduo
tak silap haritu ada dengar yang asalnya adalah perkampungan nelayan biasa sebelum dijadikan kawasan felda

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Lahad Datu: Tandou Tragedy

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum