Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171905 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

View previous topic View next topic Go down

Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 6:23 am

Siri Mari Berkebun Bunga Bhg. 1/2013.. tapi bunga subjek kita hari ni mmg tak boleh ditanam di rumah.. & dengar khabarnya pun kat taman-taman botani tertentu kat dunia ni, masih lagi mencuba tuk membiak bunga spesis ni.. namun tak dengar lagi ada yg berjaya 100%

Bunga Pakma @ Rafflesia.. nota : Bunga ini tiada kena mengena dgn sesiapa yg bernama Pak Ma Razz



Cam tarak apa-apa jer kan? perhatikan putik-putik yg tumbuh menumpang kat batang pokok tu.. tu laaa putik bunga pakma





kelapa laut afrika? ke kobis ni? bukan.. ni bunga pakma yg menunggu masa nak kembang





almost there





arghhh.. tercepat sehari jer.. insya Allah esok nye bunga pakma ni kan kembang sepenuhnya.. kompem cantik punyer.. apa-apa pun.. syukur alhamdulillah.. dapat gak tgk bunga pakma ni dlm 4-5 fasa hidup dia





nota #2: Lokasi - somewhere at Hutan Royal Belum

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by mumuchi on Tue Jan 08, 2013 7:04 am

aik mat kebun baru jumpa ka...aku dan famili dan tengok kat hutan gua musang mei 2010. Ganjilnya tak berbau pun macam deme cakap kat Borneo tu, tapi mungkin sana ada bau fasal spesis lagi besar kut.

lagi satu aku baca sebelum ni dan tengok tv dan gambar2 ko ni spesis kat belum ni macam rotan dan parasitik lebih dari duk kat tanah macam cendawan kat Gua Musang tu...spesis sama ke lelain mat kebun Wink

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 7:17 am

mumuchi wrote:aik mat kebun baru jumpa ka...aku dan famili dan tengok kat hutan gua musang mei 2010. Ganjilnya tak berbau pun macam deme cakap kat Borneo tu, tapi mungkin sana ada bau fasal spesis lagi besar kut.

yup.. sebenor nyer bunga pakma ni bukan hanya ada kat sabah shj.. ada 4, 5 tempat kam semenanjung ni pun ada.. kat raub ada 1, 2 lokasi.. kat gopeng kalu wa tak silap pun ada.. kat area cameron highlands/lojing pun ada.. kan hutan belum pun ada.. cuma kat sini kita tak marketkan sebaik org sabah.. ni mmg wa salute laaa kat org sabahan Razz

tang bau tu.. sebenarnya.. mmg ada bau tapi idak ler sepanjang masa.. dari penerangan yg wa terima bau tu pun lebih tuk tarik perhatian lalat tau serangga lain.. jangka hayat bunga pakma ni singkat.. so time window tuk dia membiak pun singkat.. dgn bau busuk yg ada kejap tu.. serangga yg dtg hinggap secara tak langsung kan menyebarkan spora spesis ni tuk pembiakan seterusnya


lagi satu aku baca sebelum ni dan tengok tv dan gambar2 ko ni spesis kat belum ni macam rotan dan parasitik lebih dari duk kat tanah macam cendawan kat Gua Musang tu...spesis sama ke lelain mat kebun Wink

bang.. kalu tgk gamba wa tu.. no. 1 jer yg kat batang pokok.. 2, 3, 4 tu semua atas tanah.. spesis bunga pakma kat hutan belum ada 3 kalu wa tak silap.. & wa pun tak pasti sama ada spesis yg kat gm tu sama dgn yg kat belum

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by mumuchi on Tue Jan 08, 2013 7:23 am

fasal kat GM memang semua tumbuh kat tanah bro...tu fasal wa terkejut tengok doku royal belum macam akar/rotan lak mekarnya..tapi kecik2 aja macam bunga ros..

kat gm dalam 3 kaki gak lebarnya..gambar kat PC rumah la pulak..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Tue Jan 08, 2013 7:47 am

off topic.. Benda paling best pernah aku jumpa kat hutan... Buah Bacang!

Kejadian kat trek Gunung Gagau, Tasik kenyir, 3-4 tahun lepas ler... trek tuh memang best ler.. 12 bukit turun naik baru sampai kaki gunung.. kat trek tuh ler masa perjalanan pergi dah perasan banyak pokok bacang tengah musim berbuah, tapi buat tak tau ler, tak fikir sangat pun... tapi 3 hari kemudian perjalanan balik, baru ler buah bacang tuh jadi semacam plak.. perjalanan balik supply terutama minuman dah nak habis, letih jangan cerita ler.. so bila sampai area pokok bacang tuh.. dia punya godaaannn semacam... banyak buah bacang yang atas tanah, sama banyak dengan tapak gajah dan hewan-hewan lain yg aku takmo nak fikir...

so aku pun take five ler kononnya kat area tuh.. take five sambil mengutip bacang yang sebelum nie langsung tak pandang... automatik hunter killer punya dagger aku pun beraksi mengupas kulit bacang liar.. bilas air lebih kurang terus potong.. pergkhhhhh rasanya time tuh memang nikmatttt buah bacang tuh, dah rasa macam kuini pun ada, walaupun pekat masam-masam manisnya... betul-betul jadi booster tenaga.. abis menikmati hasil hutan tuh.. boleh selamba turun naik trek bukit sampai ke campsite utama.

Moralnya.. kenikmatan tuh datang dari sumber yang tak disangka-sangka.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by mumuchi on Tue Jan 08, 2013 9:22 am

hahaha nasib baik lepas tu tak ada orang jadi pengantin bunian kekeke!

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 9:41 am

standupper wrote:off topic.. Benda paling best pernah aku jumpa kat hutan... Buah Bacang!

dot dot dot

Moralnya.. kenikmatan tuh datang dari sumber yang tak disangka-sangka.

masa wa pi belum aritu pun ada jumpa ini pokok.. dekat area sira gajah temenggor.. & yes.. buah bacang dia yg dah masak gugur berterabur kat atas tanah.. geng2 junior wa jalan ada bising.. so tak dpt nak tgk rusa ke kijang yg dok makan buah tu.. kesan dia terlalu fresh kata guide kitorang.. huhuhuhuuu

& wa hanya dpt tgk kesan tapak kaki sedara jauh tummybear.. tapak kaki n kesan cakar kuku itu beruang madu.. ekekekeeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Tue Jan 08, 2013 9:58 am

mumuchi wrote:hahaha nasib baik lepas tu tak ada orang jadi pengantin bunian kekeke!

Kat area trek tuh.. ada sebijik batu besar siap ada hamparan pasir macam pantai, tapi pasir warna putih... sorang pun takmo usik dan buat tak tau... sebabnya pelik sangat berbanding kawasan hutan yang semak samun dan becak, kawasan tuh jer yang cantik terurus.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Tue Jan 08, 2013 9:59 am

marc_zman wrote:
standupper wrote:off topic.. Benda paling best pernah aku jumpa kat hutan... Buah Bacang!

dot dot dot

Moralnya.. kenikmatan tuh datang dari sumber yang tak disangka-sangka.

masa wa pi belum aritu pun ada jumpa ini pokok.. dekat area sira gajah temenggor.. & yes.. buah bacang dia yg dah masak gugur berterabur kat atas tanah.. geng2 junior wa jalan ada bising.. so tak dpt nak tgk rusa ke kijang yg dok makan buah tu.. kesan dia terlalu fresh kata guide kitorang.. huhuhuhuuu

& wa hanya dpt tgk kesan tapak kaki sedara jauh tummybear.. tapak kaki n kesan cakar kuku itu beruang madu.. ekekekeeee

Sambung ceritra ler kat thread satu lagi yg apa tajuk ntah pasal hutan air hitam tuh....
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 10:02 am

alaaaa.. tu citer pasal air terjun tu.. eh eh eh.. rasa nyer wa ada amik gambo air terjun sg enam.. nanti aaaa wa carik balik


Last edited by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 10:10 am; edited 1 time in total

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Tue Jan 08, 2013 10:05 am

Oitt tukar ler tajuk takkan air terjun jer..... air terjun mesti ada kaitan dengan sungai, mesti ada kaitan dengan hutan, mesti ada kaitan dengan spesies hidupan liar.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Jalan-Jalan Eko-Pelancungan

Post by mumuchi on Tue Jan 08, 2013 10:12 am

standupper wrote:
mumuchi wrote:hahaha nasib baik lepas tu tak ada orang jadi pengantin bunian kekeke!

Kat area trek tuh.. ada sebijik batu besar siap ada hamparan pasir macam pantai, tapi pasir warna putih... sorang pun takmo usik dan buat tak tau... sebabnya pelik sangat berbanding kawasan hutan yang semak samun dan becak, kawasan tuh jer yang cantik terurus.

kalau dah biasa ngan utan apa nak heran deme buat macam tu..patut antor junior2 si marc_zman pi situ...idakpun si jazim, tin dan bijan

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by mumuchi on Tue Jan 08, 2013 10:22 am

standupper wrote:Oitt tukar ler tajuk takkan air terjun jer..... air terjun mesti ada kaitan dengan sungai, mesti ada kaitan dengan hutan, mesti ada kaitan dengan spesies hidupan liar.

Benang air terjun kita maintain fasal dah rancak dah...biar dia terus jalan sendiri..lagipun aku dah check, si marc citer buah bacang bukan kat situ pun..entah benang mana tah..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 10:27 am

citer buah bacang? setau wa kat mymil ni byk citer pasal buah 'pelam', 'mangga' tau 'pauh'.. 'tembikai' & 'melons' pun tak kureeeng juga byk dia.. huwahahahaaaa



btw.. tuan gomod.. pelancongan dieja dgn huruf O.. harap maklum & kitorang maapkan kekhilafan tu Razz

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by mumuchi on Tue Jan 08, 2013 10:29 am

Gua eja old-skool da...belum lagi eja yang lagi old skool dari wa..

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by powerw00t on Tue Jan 08, 2013 10:30 am

buah semangka ada ke? heheh
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by marc_zman on Tue Jan 08, 2013 10:32 am

bang power.. tu kira bawah 'melons'.. ekekekekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Tue Jan 08, 2013 8:01 pm

Wa tambah ler sket info... antara tempat yang wa tersinggah.. takde dalam plan pun nak pegi, kebetulan ada kat Miri, Sarawak.. so tetiba datang idea nak ke Taman Negara Mulu.. so cari gang ler, ada dua orang kat Kuching pun kaki, sanggup nak pergi.. so diorg datang naik bas ke Miri, wa plan segala logisitk dalam tempoh 24jam settle.. tapi tak boleh ler nak adventure sangat ikut headhunter trails.. makan masa dan tak boleh ramal keadaan sungai yang perlu dilalui.. so jalan mudah booking jer flight sayapmas pergi balik...

Kos agak tinggi ler, tapi bila fikirkan pasal peluang dan masa.. tutup sebelah mata jer... penginapan di http://www.royalmuluresort.com/

ada banyak penginapan lain, tapi kerja last minute malas nak carik yang lebih kos efektif.

So ini ler sebahagian kisah di Mulu... Niat asal nak panjat pinnacle Mulu tapi gagal.. so enjoy ler aktiviti lain yang banyak berkisar pada jalan-jalan gua-gua-gua-gua.. cukup banyak gua kat sini- semuanya kena guna kudrat dua kaki, tadak transport khusus kecuali aktiviti sampan ke penempatan Penan dan melayan sungai-sungai sekitar Taman negara.















kemudahan di royal Mulu memang tip-top.. dinner, breakfast semua memang best.. hari-hari melantak kambeng golek...

avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Tue Jan 08, 2013 8:08 pm

Sorry ler tak boleh nak cerita details... gambar pun lebih 800 keping..









pasar penempatan penan..







Antara kolam yang best.. air berasal dari sungai dari sistem gua.. memang syok gila layan air nie...













seperkara yang bagus di Mulu.. kemudahan awam yang tersedia memang cukup baik.. maintenance, kebersihan tetap dijaga walaupun jauh dalam hutan...

Tarikan lain di Mulu.. Kelawar-kelawar yang terbang ikut formasi pada waktu petang...







avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by samuraisan on Wed Jan 09, 2013 3:06 pm

Very Happy tu best keje Media jale sokmo tempat gi ore jarang pegi
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Wed Jan 09, 2013 6:09 pm

Nie program sendirian berhad ler... Abesan lagi ler rajin merantau!
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by standupper on Wed Jan 09, 2013 8:01 pm

Gunung Datuk, (884m)

Salah satu trek santai.. Boleh didaki sekeluarga, mudah didaki sama katogeri dengan Broga & Bukit Tabur, tapi ada title Gunung... takde apa tujuan khusus pun pendakian selain nak pijak tanah tak rata dan merengangkan kaki.

Lokasi: Rembau, Negeri Sembilan.

http://www.malaysia-traveller.com/gunung-datuk.html

Kemudahan OK!

Tapi takde shelter di kawasan trek dan puncak, so kena standby ler apa patut sama ada baju hujan, atau fly sheet kalau salji turun semasa pendakian.

Tak boleh nak buka gerai burger di trek, orang tak ramai seperti di Broga/ Bkt Tabur.

Boleh selesai mendaki beberapa jam saja ikut stamina.

Nak buat campsite atas puncak boleh ada kawasan rata, tapi tak kelihatan sumber air, so kena ler bawa air dari bawah.

Bayaran permit masuk berpatutan, dan sijil disediakan.

Ada anak sungai dan kolam, serta air terjun kecil untuk mandi manda di kaki gunung... Kualiti air OK! Parking OK!. Kemudahan Gerai jualan pun ada beroperasi.

Tak pasti keadaan kemeriahan hujung minggu, sebab masa pergi pada waktu hari biasa, so takde sesiapa kecuali sekumpulan warder penjara yang buat latihan stamina.









trek macam highway, tak semak, tapi trek takde tangga simen.








Kawasan lapang berhampiran puncak, sesuai untuk campsite dan aktiviti lain.










tapak kaki di batu katanya...






Kemudahan di kaki gunung amat baik.. segalanya ada..






avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: Jalan-Jalan Eko-Pelancongan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum