Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by malarkey Fri Oct 13, 2017 10:25 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171926 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Review Buku

View previous topic View next topic Go down

23102012

Post 

Review Buku







Review Buku The Mammoth Book of Special Ops

Bagi peminat- peminat bidang ketenteraan, tiada yang lebih menarik perhatian selain daripada membaca tentang sistem persenjataan yang digunakan oleh angkatan tentera di seluruh dunia terutamanya sistem persenjataan yang digunakan oleh angkatan tentera negara mereka sendiri. Walaubagaimanapun, terdapat mereka yang gemar untuk membaca berkenaan dengan taktik strategi yang digunakan serta impaknya di medan tempur. Tidak kurang juga ada yang gemar membaca biografi iaitu kisah peribadi anggota- anggota yang terlibat dalam kempen peperangan tertentu. Biografi seperti ini lazimnya menggabungkan kisah apa sebenarnya terjadi menurut perspektif mereka, menghuraikan taktik yang digunakan serta keberkesanan sistem persenjataan yang mereka gunakan.

Buku Mammoth book of special ops bukanlah satu buku yang unik kerana terdapat banyak buku seperti ini di pasaran. Akan tetapi apa yang menarik berkenaan buku ini adalah ia menggabungkan kisah yang dipetik daripada biografi- biografi terpilih yang merangkumi kempen- kempen penting yang disertai oleh pasukan khas di seluruh dunia bermula daripada Perang Vietnam hinggalah ke Operation Iraqi Freedom. Buku yang disunting oleh Richard Rusell Lawrence ini menggabungkan 44 kisah operasi pasukan khas daripada kaca mata mereka yang menyertainya dan dipetik daripada 20 buah buku biografi yang berbeza. Buku yang mengandungi 500 muka surat ini bukan sahaja menggabungkan operasi pasukan khas dalam peperangan konvensional mahupun counter insurgency tetapi juga turut menyertakan kisah- kisah pasukan khas yang jarang- jarang didengari seperti operasi SAS menyelamatkan tebusan yang ditahan oleh banduan yang merusuh di penjara Peterhead, Scotland ( kisah ini sangat mirip kisah operasi menyelamat tebusan di penjara Pudu) dan operasi membenteras penyeludupan dadah oleh SBS. Tambah menarik, buku ini turut menyertakan kisah penawanan tebusan di satu sekolah di Beslan, Ossetia Utara oleh kumpulan yang dipercayai pejuang Chechen diatas arahan Aslan Maskadov. Ia menawarkan satu intaian terhadap operasi yang dilancarkan oleh pasukan khas Rusia yang jarang- jarang dapat dilihat mahupun dibaca di dada akhbar.

Namun begitu, kisah yang paling menarik adalah kisah menyelamat sebelas anggota daripada 1st Battalion, Royal Irish Regiment yang dijadikan tebusan oleh kumpulan militia West Side Boys. Misi penyelamat yang dinamakan sebagai Operation Barras ini dilakukan oleh gabungan pasukan SAS dan 1st Para Regiment semasa misi pengaman UNAMISIL di Sierra Leone. Ia turut memperlihatkan penggunaan helikopter Lynx Mk.7 dalam peranan sebagai helikopter penyerang dan digunakan untuk menekan serta memusnahkan posisi mesingan berat kumpulan West Side Boys. Satu lagi kisah menarik adalah berkenaan operasi pengaman NATO di Kosovar yang disertai oleh pasukan khas daripada Amerika, British, Perancis, Jerman dan Rusia. Ia menawarkan satu persepektif tentang apa yang sebenarnya terjadi di Kosovar yang menyebabkan meletusnya kekacauan di sana pada tahun 1999-2000.

Terdapat beberapa kelemahan kecil pada buku ini. Pertamanya, daftar kandungan buku ini walaupun secara turutannya betul tetapi mukasurat yang dinyatakan, adalah salah . Selain daripada itu, terdapat di beberapa helaian buku ini dimana tiada nombor muka surat serta terdapat beberapa kesalahan ejaan walaupun tidaklah begitu ketara. Akhir sekali, terdapat di mana di akhir mukasurat pada beberapa bab, ada disertakan satu peta kawasan operasi atau diagram bangunan tempat operasi dilakukan. Akan tetapi peta atau diagram ini terlalu mudah dan tidak banyak menarik perhatian atau membantu pembaca untuk memahami kisah yang diceritakan.

Pun begitu, buku ini adalah sangat bagus untuk dijadikan koleksi terutamanya bagi mereka yang berminat dengan operasi yang dilakukan oleh pasukan khas mahupun mereka yang mengkaji geopolitik serta konflik dunia. Bahasa yang digunakan di dalam buku ini mudah untuk difahami oleh mereka yang tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang bidang ketenteraan.

Tajuk : The Mammoth Book of Special Ops
Penulis/ Penyunting : Richard Rusel Lawrence
Terbitan : Running Press Book Publishers
Jumlah mukasurat : 500 mukasurat
Format : Kulit lembut (paperback)
Bahasa pengantara : Bahasa Inggeris
Harga : RM59.90
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

Review Buku :: Comments

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:01 am by kapokbesi

nice n interesting..so, klu nk dapt buku ni kan, akn jgk terdapt kt kedai2 buku kebanyakan ke..?atau ade bbrpa kedai buku yg terpilih je..?

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:19 am by tin

entah la bro, wa tengok kat satu kedai jer heheheh...

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:28 am by kapokbesi

ngahaa..kt mne tu..?pe nme kedai tuh..?kot2 bolh gi riki kt sane ke..?heheh..

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:34 am by mumuchi

den ghaso Tin beli kat sini..bukan aja buku militari yang murah, buku2 lain pun murah...kira reject shop utk buku2 la...den baru beli buku Weapons of ww2 memey seronok baca.. I love you

Bookexcess Amcorp Mall

Kalau pi hari ahad boleh enjoy flea market lagi..

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:36 am by tin

wehhh... kat amazon bleh dpt lagi murah laaa...

ampeh3...

try tgk sini

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:42 am by mumuchi

dah factor in shipping cost?

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:43 am by tin

mumuchi wrote:dah factor in shipping cost?
ntah. dia tulis shipping cost dlm USD3.00++ jer.

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:45 am by mumuchi

btw note this is not from Amazon direct but re-selling from 3rd party.

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 9:55 am by tin

kalo wa rajin, nanti wa akan tulis satu lagi review buku yang bertajuk "Land Warfare".

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 10:02 am by mumuchi

Aik ko beli kat mana ni..kino pun lagi murah..kena sembelih ka?

Mammoth Book of Special Ops (Mammoth Books) -- Paperback

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 10:04 am by mumuchi

oooo ko beli kat kedai buku worang kaya ghopernya...

MAMMOTH BOOK OF SPECIAL OPS, THE

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 10:07 am by tin

ngeh ngeh ngeh.... kantoi...

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 11:05 am by innocentti

nak kirimmmm kat muchi..kino dekat..huhuhu

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 11:45 am by mumuchi

tengok betul2 inno...kino out of stock hehehe!

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 12:24 pm by samuraisan

Very Happy wa selalu gi Amcorp Mall hari minggu macamne tak berlaga bahu confused :ostadmin:

Back to top Go down

avatar

Post on Tue Oct 23, 2012 2:21 pm by mumuchi

wa pigi selalu stealth mode..baju koyak seluar senteng hehehe!

Back to top Go down

Post  by Sponsored content

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum