Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171906 messages in 1316 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by venez on Thu Sep 27, 2012 5:54 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

DRB-Hicom is working on introducing a foreign partner to Proton Holdings Bhd, reported The Star recently. Group GM Datuk Seri Mohd Khamil Jamil revealed that talks have been taking place with a select few foreign strategic partners (FSP) on the benefits they could provide to Proton and DRB-Hicom.

He added that the foreign partnership proposal was still in a preliminary stage. “We are keeping the house in order first before we are ready to bring in any foreign original equipment manufacturer (OEMs),” he said after the group’s AGM.

Aiming for the country’s top spot in terms of sales this year, DRB-Hicom recently raised Proton’s sales target from 167,000 to 200,000 units for the current financial year ending March 31, 2013, Bernama reported. According to Khamil, 100,000 cars have been sold since January.

p/s : what say u, ramai cakap pusing3, last2 xder sapa nak JV dgn Proton, end up Perodua/Toyota kena join...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by yinchet on Thu Sep 27, 2012 10:59 am

WV might be the partner.
_______________

btw

KUALA LUMPUR: Proton is expected to roll out its hybrid electric vehicles by 2014.

International Trade and Industry Minister Datuk Seri Mustapa Mohamed told Parliament that Proton, like many other car manufacturers, is focused on moving towards producing environmentally friendly cars.

Proton is currently collaborating with UK-based Frazer-Nash Research (FNR) firm to develop its own electric vehicle models.

This is based on the firm's capability in developing its own intellectual patent in alternative and green technology.

Mustapa said in a reply to Azmin Ali (PKR-Gombak) that Proton had allocated RM500mil for research and development (R&D) in green technology and is expected to gain profits after commercialising it in 2014.

Azmin had asked the ministry to state the rational of investment by Proton through Frazer-Nash Research (FNR) to develop its own hybrid cars.

Mustapa said that Proton's investment in green technology R&D compared to other multinational car manufacturers was much smaller.

For instance, General Motors spends about USD1.2bil to develop its green car Chevrolet Volt while Nissan-Renault had allocated USD5.6bil for the same purpose.

Allegations that Proton spent some RM270mil to test 30 cars and each cost about RM9mil were also untrue, Mustapa said.

They are attempts by the opposition to confuse the public, he said.

He also denied allegations that Proton had not met its target to produce hybrid cars commercially by 2011.
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
yinchet
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2648
Reputation : 368
Join date : 09/02/2011
Age : 31
Location : Petaling Jaya

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by areguard on Thu Sep 27, 2012 1:38 pm

Mungkinkah akan muncul model Proton Passat atau Proton Polo...?
avatar
areguard
Corporal
Corporal

Mymil
Posts : 62
Reputation : 12
Join date : 24/04/2010
Age : 46
Location : UPM

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by yinchet on Thu Sep 27, 2012 1:51 pm

areguard wrote:Mungkinkah akan muncul model Proton Passat atau Proton Polo...?

haha rasanya tidak.
mungkin internal part and so on.
VW dah lama berminat akan kilang proton itu.
avatar
yinchet
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2648
Reputation : 368
Join date : 09/02/2011
Age : 31
Location : Petaling Jaya

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by atreyudevil on Thu Sep 27, 2012 3:43 pm

Che Khalib ex TNB tu skrg kat DRB ka?

adoo......

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by longisland on Thu Sep 27, 2012 5:17 pm

atreyudevil wrote:Che Khalib ex TNB tu skrg kat DRB ka?

adoo......

Chief Ops Officer.
avatar
longisland
Sergeant
Sergeant

Malaysia
Mymil
Posts : 174
Reputation : 42
Join date : 03/06/2011
Age : 38
Location : Dulu tempat buang sampah

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by Steven 12 on Mon Oct 01, 2012 9:30 am

areguard wrote:Mungkinkah akan muncul model Proton Passat atau Proton Polo...?

& SEPARUH harga... i likeeeee............... Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by Faceman on Mon Oct 01, 2012 10:18 am

manyak minat Polo,,ehemm cepat la JV... lol!
avatar
Faceman
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 816
Reputation : 65
Join date : 02/11/2011
Location : Puchong-Beranang-Pedas

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by superhornet on Wed Oct 31, 2012 11:18 am

Berita terbaru tentang proton berkerjasama dengan honda

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by venez on Thu Nov 01, 2012 3:34 am

DRB mmg memberi sinar baru kepada Proton, dgn temetri perjanjian usahasama dgn Honda, mmg byk kebaikan Proton akan dapat...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by escortburuk on Thu Nov 01, 2012 5:41 am

Agak2 ada tak Proton Type-R lepas ni? hehehe
avatar
escortburuk
Warrant Officer
Warrant Officer

Mymil
Posts : 544
Reputation : 55
Join date : 29/04/2010

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by superhornet on Thu Nov 01, 2012 5:43 am

venez wrote:DRB mmg memberi sinar baru kepada Proton, dgn temetri perjanjian usahasama dgn Honda, mmg byk kebaikan Proton akan dapat...

Macam mana lak kerjasama dengan Mitsubishi yg kita sign hari tu dah tamat ker. Kalau dengan honda nie ermm memang beruntung la Proton ... sebab zaman sekarang kalau sesuatu syarikat automotif tak buat usahasama memang susah la. Tgk mcm nissan dengan renault tu yg boleh keluar GTR baru sebab boss paling atas dier pun dah org renault jugak .. lg pun masa tu nissan dah agak sesak .. aper tahniah n satu tindakan yg bijak buat proton.
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by superhornet on Thu Nov 01, 2012 5:44 am

escortburuk wrote:Agak2 ada tak Proton Type-R lepas ni? hehehe

Mungkin jugak jika ada permintaan heheheh sama-samalah kita tunggu dan lihat ..
avatar
superhornet
Lt Colonel
Lt Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 1847
Reputation : 86
Join date : 28/04/2010
Location : Malaysia bumi bertuah

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by venez on Thu Nov 01, 2012 6:30 am

superhornet wrote:
venez wrote:DRB mmg memberi sinar baru kepada Proton, dgn temetri perjanjian usahasama dgn Honda, mmg byk kebaikan Proton akan dapat...

Macam mana lak kerjasama dengan Mitsubishi yg kita sign hari tu dah tamat ker. Kalau dengan honda nie ermm memang beruntung la Proton ... sebab zaman sekarang kalau sesuatu syarikat automotif tak buat usahasama memang susah la. Tgk mcm nissan dengan renault tu yg boleh keluar GTR baru sebab boss paling atas dier pun dah org renault jugak .. lg pun masa tu nissan dah agak sesak .. aper tahniah n satu tindakan yg bijak buat proton.

kerjasama dgn mitsubishi hanya utk model Inspira sahaja...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by canaletto on Thu Nov 01, 2012 6:51 am

ipar duai aku habag kerjasama dgn mitsubishi yg berkait dengan Lancer/Inspira pasal enjin Mivec jugak. kerana memerlukan enjin 2.0 Mivec untuk kegunaan kenderaan model besar proton kita diminta untuk mencapai kuota dan kerana itu kerjasama ini dilaksanakan supaya proton melalui model inspira boleh mencapai kuota. walaubagaimanapun dgn kemasukan model baru preve yg menggunakan enjin kecil menyebabkan kerjasama ini mungkin terpaksa dibatal kerana kekurangan tempahan. wallahualam!
avatar
canaletto
Sergeant
Sergeant

Mymil
Posts : 191
Reputation : 50
Join date : 29/09/2010

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by lkick2113 on Tue Nov 06, 2012 4:49 pm

kerjasama dgn honda tu aku rasa untuk honda gunakan facility proton untuk assemble kereta honda dalam m'sia ni (dgr nya nak beat thailand)...so bagi aku keuntungan pada pihak honda aja.....anyway kalau korang nak tau drb ni seolah2 nak "mempergunakan" proton untuk kepentingan business depa jah (pendapat aku semata-mata)....patutnya jual proton kpd giant car maker mcm VW ka, Renault ka ford ka, merc ka baru la ada perubahan besar disertai technology leap yg jauh ...my 2.50 cent
avatar
lkick2113
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1385
Reputation : 92
Join date : 21/04/2010
Location : centre of the earth

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by yinchet on Tue Nov 06, 2012 6:01 pm

lkick2113 wrote:kerjasama dgn honda tu aku rasa untuk honda gunakan facility proton untuk assemble kereta honda dalam m'sia ni (dgr nya nak beat thailand)...so bagi aku keuntungan pada pihak honda aja.....anyway kalau korang nak tau drb ni seolah2 nak "mempergunakan" proton untuk kepentingan business depa jah (pendapat aku semata-mata)....patutnya jual proton kpd giant car maker mcm VW ka, Renault ka ford ka, merc ka baru la ada perubahan besar disertai technology leap yg jauh ...my 2.50 cent

Kalau nak jual kat VW. banyak kroni dalam Proton akan rage punya.
sebab banyak proton part supplier akan tutup kedai.
avatar
yinchet
Colonel
Colonel

Malaysia
Mymil
Posts : 2648
Reputation : 368
Join date : 09/02/2011
Age : 31
Location : Petaling Jaya

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by venez on Wed Nov 07, 2012 3:34 am

lkick2113 wrote:kerjasama dgn honda tu aku rasa untuk honda gunakan facility proton untuk assemble kereta honda dalam m'sia ni (dgr nya nak beat thailand)...so bagi aku keuntungan pada pihak honda aja.....anyway kalau korang nak tau drb ni seolah2 nak "mempergunakan" proton untuk kepentingan business depa jah (pendapat aku semata-mata)....patutnya jual proton kpd giant car maker mcm VW ka, Renault ka ford ka, merc ka baru la ada perubahan besar disertai technology leap yg jauh ...my 2.50 cent

yup, info yang aku dapat Proton Tanjung Malim akan digunakan oleh HONDA bagi pemasangan model baru... abisler...

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 38
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by skyline on Wed May 29, 2013 7:31 pm

latest aku dengar,body honda accord model 2013 akan digunakan oleh proton untuk model baru D segmen,& pakai enjin petronas EO1(hopefuly dgn turbo sekali)

yahoo

skyline
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 261
Reputation : 33
Join date : 12/07/2011
Age : 42
Location : KL

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by atreyudevil on Wed May 29, 2013 7:35 pm

model accord tu tak silap diguna sbg test mule!

tuk perdana or prima (tak silap) akan lain skit, kalo tak nanti jadik macam lancer owner plak hahaha

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by skyline on Wed May 29, 2013 8:11 pm

atreyudevil wrote:model accord tu tak silap diguna sbg test mule!

tuk perdana or prima (tak silap) akan lain skit, kalo tak nanti jadik macam lancer owner plak hahaha
rasanya confirm akan pakai chassis accord 2013,tapi of course bonet depan/blakang,lampu depan & belakang buat lain skit la

same konsep as VW/audi-parts dalaman semua sama,kulit luaran je lain

skyline
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 261
Reputation : 33
Join date : 12/07/2011
Age : 42
Location : KL

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by atreyudevil on Wed May 29, 2013 8:21 pm

skyline wrote:
atreyudevil wrote:model accord tu tak silap diguna sbg test mule!

tuk perdana or prima (tak silap) akan lain skit, kalo tak nanti jadik macam lancer owner plak hahaha
rasanya confirm akan pakai chassis accord 2013,tapi of course bonet depan/blakang,lampu depan & belakang buat lain skit la

same konsep as VW/audi-parts dalaman semua sama,kulit luaran je lain

haritu aku ada naik polo sedan member aku
waktu tu aku gi jumpa dia , aku drive sepupu aku punya saga BLM

aku kenot shake the feeling yang POLO sedan tiru SAGA BLM hahahaha
serius, interior polo sedan cuma premium meterial je tp rupa lebih kurang sangatt

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by skyline on Wed May 29, 2013 8:29 pm

barang jepon lagi reliable dari brg german,tru story

kalau vw/audi,memang gearbox DSG la selalu masalah(yg dry clutch version,golf/polo GTI model pakai wet-clutch)

skyline
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 261
Reputation : 33
Join date : 12/07/2011
Age : 42
Location : KL

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by atreyudevil on Wed May 29, 2013 9:53 pm

skyline wrote:barang jepon lagi reliable dari brg german,tru story

kalau vw/audi,memang gearbox DSG la selalu masalah(yg dry clutch version,golf/polo GTI model pakai wet-clutch)

gearbox akeichi auto saga blm punya contract pun dah batalkan

dan proton skrg guna getrag kan?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by skyline on Thu May 30, 2013 12:15 pm

atreyudevil wrote:
skyline wrote:barang jepon lagi reliable dari brg german,tru story

kalau vw/audi,memang gearbox DSG la selalu masalah(yg dry clutch version,golf/polo GTI model pakai wet-clutch)

gearbox akeichi auto saga blm punya contract pun dah batalkan

dan proton skrg guna getrag kan?
saga FL dgn preve premium/exec pakai CVT dari punch
preve basic dgn 6-speed manual dari getrag

aku lg prefer yg manual nih,tahun atleast 15tahun xpyh major overhaul

silap proton x kluar satu lg version "kete perang",preve turbo dgn 6-speed manual

skyline
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 261
Reputation : 33
Join date : 12/07/2011
Age : 42
Location : KL

Back to top Go down

Re: DRB-Hicom planning foreign partner for Proton

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum