Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by atreyudevil Sun Feb 05, 2017 6:23 pm

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171899 messages in 1313 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by helangrimba on Wed Aug 01, 2012 6:15 am

venez wrote:
powerw00t wrote:
helangrimba wrote:biasanya cabang berlaku apabila guru utama atau mahaguru silat tersebut meninggal dunia dan ada guru2 yang tidak menyukai guru yang baru dan ada merasakan mereka layak menjadi guru yang menyebabkan silat itu berpecah. ada juga seni pertahanan diri dibuat atas pengalaman seseorang itu belajar pelbagai ilmu pertahanan diri seperti Master Rozaidi Abd. Rahman yang menubuhkan BETAKOS (Beladiri TAngan KOSong)..


dia ni ex atlet silat olahraga kebangsaan dan jugak pelakon drama tu kan?

yup, betul bos : http://masterruzaidi.blogspot.com/

Aku belajar BETAKOS dari awal penubuhan dan menjadi salah seorang punching bag bila buat siri demo bersama Master Rozaidi. Mengenali rapat dengan Master Rozaidi sebab banyak mengadakan kursus motivasi bersama beliau satu ketika dahulu..

helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Posts : 631
Join date : 27/09/2010

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Sun Apr 14, 2013 4:20 pm

powerw00t wrote:bijan nak langkah seribu camna? haha... motor yang nak carry dia tiap2 hari sampai kena overhaul enjin.

aku carik benda lain, tp benda lain lak aku baca kat thread2 lama nih

btw aku serius dow, Pencak Langkah Seribu nih mmg ada!

ehh ke seribu langkah

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by mumuchi on Sun Apr 14, 2013 5:05 pm

Macamana tu?

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:





mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Sun Apr 14, 2013 6:24 pm

kalo ikut ijat (dia yang pernah belajar skit step ni waktu dia kat Bentong)

teknik macam Power kata tu la, badan kecik pun bleh humban orang besar, tp melibatkan pergerakan tubuh yang sedikit.

Pengamal perlu berdiri tegak je sambil pusing badan dan pergerakan tangan yang tertentu tuk mengelak dan guna berat badan musuh sbg senjata

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Mon Apr 15, 2013 2:17 am

atreyudevil wrote:kalo ikut ijat (dia yang pernah belajar skit step ni waktu dia kat Bentong)

teknik macam Power kata tu la, badan kecik pun bleh humban orang besar, tp melibatkan pergerakan tubuh yang sedikit.

Pengamal perlu berdiri tegak je sambil pusing badan dan pergerakan tangan yang tertentu tuk mengelak dan guna berat badan musuh sbg senjata

ada unsur2 aikido, mengambil advantage dari berat badan lawan untuk mengalahkan.

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by Akmal3110 on Mon Apr 15, 2013 3:31 am

Wa penah masuk PSSGM masa sekolah dulu tapi setakat bengkung Awan Putih je...

Akmal3110
Colonel
Colonel

Malaysia
Posts : 2320
Reputation : 181
Join date : 14/10/2011
Age : 27
Location : Bravo

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Mon Apr 15, 2013 5:38 am

powerw00t wrote:
atreyudevil wrote:kalo ikut ijat (dia yang pernah belajar skit step ni waktu dia kat Bentong)

teknik macam Power kata tu la, badan kecik pun bleh humban orang besar, tp melibatkan pergerakan tubuh yang sedikit.

Pengamal perlu berdiri tegak je sambil pusing badan dan pergerakan tangan yang tertentu tuk mengelak dan guna berat badan musuh sbg senjata

ada unsur2 aikido, mengambil advantage dari berat badan lawan untuk mengalahkan.

mungkin, tp sikit sgt step dia, setakat 1,2 lawan dah bleh tercampak ke tepi

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by HangPC2 on Mon Apr 15, 2013 6:21 am

Silat Harimau.... Tapi Belajar Tak Habis

HangPC2
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 874
Reputation : 144
Join date : 22/04/2010
Age : 34
Location : Langkasuka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by yaminz on Mon Apr 15, 2013 8:20 am

silap cekak hanafi, xhabis belajar... sbab tgl 2-3 org jea, pastu blah gak... ekekeke

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by marc_zman on Thu Apr 25, 2013 7:09 am

nak tanya.. kepada yg dah mempelajari ilmu mempertahankan diri ni.. pernah atau tidak anda terpaksa menggunakan ilmu tersebut untuk mempertahankan diri atau keluarga dsb.???

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Thu Apr 25, 2013 7:27 am

marc_zman wrote:nak tanya.. kepada yg dah mempelajari ilmu mempertahankan diri ni.. pernah atau tidak anda terpaksa menggunakan ilmu tersebut untuk mempertahankan diri atau keluarga dsb.???

lom terdesak hingga terpaksa gunakan sedemikian, cuma masa tu lebih cenderung pada memenuhi aktiviti masa lapang aja Rolling Eyes

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by yaminz on Thu Apr 25, 2013 7:37 am

since xabis mnuntut, langsung x applied... ekekeke

yaminz
MODERATOR
MODERATOR

Mymil
Posts : 13517
Reputation : 378
Join date : 23/04/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by marc_zman on Thu Apr 25, 2013 7:37 am

powerw00t wrote:
marc_zman wrote:nak tanya.. kepada yg dah mempelajari ilmu mempertahankan diri ni.. pernah atau tidak anda terpaksa menggunakan ilmu tersebut untuk mempertahankan diri atau keluarga dsb.???

lom terdesak hingga terpaksa gunakan sedemikian, cuma masa tu lebih cenderung pada memenuhi aktiviti masa lapang aja Rolling Eyes

tapi si Bijan ada citer 3 tahun lepas kat wa yg abg power biasa gunakan dia tuk praktis.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Thu Apr 25, 2013 7:46 am

marc_zman wrote:
powerw00t wrote:
marc_zman wrote:nak tanya.. kepada yg dah mempelajari ilmu mempertahankan diri ni.. pernah atau tidak anda terpaksa menggunakan ilmu tersebut untuk mempertahankan diri atau keluarga dsb.???

lom terdesak hingga terpaksa gunakan sedemikian, cuma masa tu lebih cenderung pada memenuhi aktiviti masa lapang aja Rolling Eyes

tapi si Bijan ada citer 3 tahun lepas kat wa yg abg power biasa gunakan dia tuk praktis.. ekekekeee

itu aku karate dia suh bangun cepat, duduk aja. Bangun untuk pi minum dia belanja daaa

powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Thu Apr 25, 2013 7:48 am

marc_zman wrote:nak tanya.. kepada yg dah mempelajari ilmu mempertahankan diri ni.. pernah atau tidak anda terpaksa menggunakan ilmu tersebut untuk mempertahankan diri atau keluarga dsb.???

alhamdulillah belum lagi dan mintak tak akan guna!

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫

atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by marc_zman on Thu Apr 25, 2013 7:50 am

powerw00t wrote:
marc_zman wrote:
powerw00t wrote:
marc_zman wrote:nak tanya.. kepada yg dah mempelajari ilmu mempertahankan diri ni.. pernah atau tidak anda terpaksa menggunakan ilmu tersebut untuk mempertahankan diri atau keluarga dsb.???
lom terdesak hingga terpaksa gunakan sedemikian, cuma masa tu lebih cenderung pada memenuhi aktiviti masa lapang aja Rolling Eyes
tapi si Bijan ada citer 3 tahun lepas kat wa yg abg power biasa gunakan dia tuk praktis.. ekekekeee
itu aku karate dia suh bangun cepat, duduk aja. Bangun untuk pi minum dia belanja daaa

woooo.. jadik mmg betul laaa yg bang power mmg biasa mempergunakan dia.. huwahahahaaaaa..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria



marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by Akmal3110 on Thu Apr 25, 2013 8:07 am

yaminz wrote:since xabis mnuntut, langsung x applied... ekekeke

Dalam kategori yang sama hehehe

Akmal3110
Colonel
Colonel

Malaysia
Posts : 2320
Reputation : 181
Join date : 14/10/2011
Age : 27
Location : Bravo

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by xrap on Thu May 30, 2013 4:54 am

Pelajari beladiri ni, tak kisah la apa jenis sekali pun, memang pada dasarnya kita dilatih utk berhadapan dgn ancaman fizikal..to for sure..latihan demi latihan yg dibuat, samada secara sparring (by partner) atau pattern, kata dll (gerakan terancang) adalah utk membina response motor badan, yg seterusnya menjadi reflek kepada gerakan lawan..

Tapi..bila dah lama belajar..

Years by years..barulah paham..bahawa martial art ni lebih kepada bermatlamat utk menjadikan kita lebih tawadduk, lebih merendah diri, lebih yakin, lebih tolerate dan tenang..so, bila ada ancaman, kita boleh menghadapi ancaman tanpa memaksa kita menggunakan kekerasan.

xrap
Private
Private

Malaysia
Posts : 49
Reputation : 19
Join date : 26/03/2012
Location : KeyEll

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by syafiqhan on Thu May 30, 2013 5:17 am

xrap wrote:Pelajari beladiri ni, tak kisah la apa jenis sekali pun, memang pada dasarnya kita dilatih utk berhadapan dgn ancaman fizikal..to for sure..latihan demi latihan yg dibuat, samada secara sparring (by partner) atau pattern, kata dll (gerakan terancang) adalah utk membina response motor badan, yg seterusnya menjadi reflek kepada gerakan lawan..

Tapi..bila dah lama belajar..

Years by years..barulah paham..bahawa martial art ni lebih kepada bermatlamat utk menjadikan kita lebih tawadduk, lebih merendah diri, lebih yakin, lebih tolerate dan tenang..so, bila ada ancaman, kita boleh menghadapi ancaman tanpa memaksa kita menggunakan kekerasan.


hermm..penah blaja Silat Seni Tapak Suci Mat Kilau mase kt skloah tuh...xabis blaja da kluar..pindah~ hermm..skrg undergo TTS (kena detail) muahahaaa~ 4 thn stadi n now alhamdulillah dpt gak black belt...koryo pattern..taeguk 1-8..kilas mengilas..bertempur 1 senjata, 2 senjata, benet, pistol, 3 langkah bertarung..tu yg blajo~

syafiqhan
Staff Sargent
Staff Sargent

Malaysia
Mymil
Posts : 322
Reputation : 46
Join date : 12/09/2011
Age : 25
Location : 3.190575, 101.734019

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum