Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by Laxamana Mon Oct 23, 2017 9:35 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171929 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Tue Jul 31, 2012 5:41 am

Mempelajari seni bela diri bukan hanya setakat 'berlawan' seperti yang ramai orang fahami; baik silat, taekwondo, TTS, karate, judo dan lain2. Ianya juga untuk perhubungan komuniti yang baik dan juga sebagai 'exercise' yang bagus untuk kesihatan. Definasi seni mempertahankan diri kalau nak lebih faham cari sendiri kat wikilah.

Sesiapa yang pernah turut turutserta atau sedang, share pengalaman anda di sini.

Pengalaman aku, mempelajari satu cabang kecil aliran silat dari Jawa yang dinamakan Buah Pukul Cirebon. Masa tu ada beberapa aliran silat kat kampung dan sekolah, cuma aku mencari satu aliran yang unik, yang tak ramai pengikut. Bila pengikut terlalu ramai konsentrasi belajar kurang. Kat sekolah ada Silat Sendeng, punyalah ramai pelajar dan bersifat koku. Ada taekwondo, tak minat sebab tak suka cara kekuda loncat-loncat.

Kat kampung pulak ada 2 aliran yang besar, Silat Berembang dan satu lagi lupa apa namanya. Tak rasa minat nak join sebab kurang suka dengan lengok mengikut alunan gendang dan gong, kumpulan ni banyak tunjuk show kat majlis2 perkahwinan atau mana2 majlis lain yang besar.

Akhirnya, setelah mencari dan bertanya kitaorang mendapat satu cerita pada awal pembukaan kampung ada seorang pakcik tua yang berasal dari Indonesia yang jugak digelar Wak Dol. Dia ni penduduk tetaplah kiranya sebab dah lama tinggal disini sejak zaman British lagi, beliau bekerja sebagai petani dan juga mengambil upah mengerjakan tanah2 orang kampung. Menurut cerita orang tua2, Wak Dol menjadi terkenal apabila dia bertempur tangan kosong dengan beberapa orang pemuda. Terdapat varisi cerita, ada yang mengatakan pemuda tempatan, ada yang mengatakan pemuda dari Indonesia juga dan ada yang mengatakan tentera Jepun. Aku

tak rasa tentera Jepun, sebab yang menjadikan keyword kat sini ialah beliau menepis dengan tangan kosong batang cangkul yang dihayunkan kepadanya sehingga patang batang cangkul tersebut. Jepun mana nak guna cangkul pulak, benet dengan pedang samurai adalah.

Pertempuran ni disaksikan oleh beberapa orang kampung, Wak Dol yang bertubuh kecil berjaya menumbangkan kesemua lawannya dengan beberapa langkah kunci dan buah pukulan. Wallahualam, menurut cerita orang tua2 lah.

Dikhabarkan juga, hasil dari tu beberapa orang kampung juga menyatakan hasrat ingin belajar dari Wak Dol. Salah seorang darinya ialah bapa kepada salah seorang kawan aku. Nama bapanya ialah Mat Latha atau jugak dikenali sebagai Bang Ramli. Bang Ramli ni jugak kami difahamkan antara penuntut yang telah ditauliahkan bengkong dan dipanggil Badal, lulus ujian yang ditetapkan dan layak untuk mengajar murid2 yang lain.

Ujian tamat belajar Buah Pukul Cirebon ni mudah, takde le nak tetak2 parang atau mandi minyak panas ke apa, tapi kena berlawan, berlawan, berlawan dengan mengikuti teknik2 kunci dan buah pukul. Ujian aja berperingkat mengambil masa 2-3 bulan dengan setiap perlawanan disaksikan sendiri oleh Wak Dol.

Wak Dol masa aku sekolah dah meninggal, jadi kami memujuk Bang Ramli ni untuk mengajar. Akhirnya dia bersetuju jugak mengajar. Ciri2 Buah Pukul Cirebon agak pelik, lain dari yang lain. Kekuda sangat rendah, dengan lutut dan peha dirapatkan sedikit. Kaki bahagian bawah hanya dibuka sedikit untuk mengimbangi badan agar tidak jatuh. Nak master kekuda ni aja berapa lama fail daa, sebab janggal macam orang nak tampung telur besar haha. Closed encounter, kekuda yang rendah kita dengan mudah membanting lawan yang 2 kali berat badan dari kita. Tapi kena training la. Kekuda yang pelik tu jugak sesuai untuk tackle lambung (tepi rusuk), perut, buah pinggang lawan.

Malangnya aku tak dapat meneruskan kesemua peringkat kerana panggilan untuk mencari rezeki kat KL dah sampai. Masa tu tahun 1988. Satu pengalaman yang sangat berguna.

avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by the_killer on Tue Jul 31, 2012 6:42 am

blaja ninjitsu ok gak
avatar
the_killer
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 267
Reputation : 30
Join date : 20/07/2011

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by helangrimba on Tue Jul 31, 2012 7:37 am

Saya pernah belajar Silat Sendeng Malaysia, Silat Cekak Malaysia dan juga BETAKOS (beladiri tangan Kosong). satu lagi silat kuntau...
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by kapokbesi on Tue Jul 31, 2012 7:39 am

silat seni gayong malaysia n silat harimau jatian lima..yg kedua tu xlama..dalm sebuln je..huhu..

selalu buat demo mse kt sekolah dlu mse hari sukn n hari kecemerlangan pelajar..hehe..
avatar
kapokbesi
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 968
Reputation : 181
Join date : 17/09/2011
Age : 31
Location : ولا تمشى فى الارض مرحا

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Tue Jul 31, 2012 7:40 am

the_killer wrote:blaja ninjitsu ok gak

Ni musti terlalu banyak tengok filem ninija hehe Razz
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Tue Jul 31, 2012 8:04 am

Gi Toku Kai, tp tak sempat sampai hitam, cuma cekelat (sblm hitam) psal pindah IM ni, jauh dari tempat lama, tp sempat la pakai bendera negeri pahang

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by venez on Tue Jul 31, 2012 9:39 am

2 silat yang sempat dipelajari kawe ketika kecil iaitu Silat Gayung Malaysia (tali pinggang putih dgn 3 dam hijau) dan silat Gerak, sayang sekali xder kelapangan untuk meneruskan pembelajaran dan pengajaran silat sekarang, mmg rindu tapi tuhler, xder tempat yang berdekatan dirumah... last year ada gak kawan yang ajak kawe form-up kan semula gelanggang silat gayung di kawasan perumahan tapi tuhler, nak mengajar org kena ada komitment, he3... xnakler ajar or belajar setengah jalan jerk..

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by tin on Tue Jul 31, 2012 10:24 am

wa blajo silat gak.

silat langkah seribu namanya...
avatar
tin
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 6841
Reputation : 235
Join date : 06/06/2010
Location : Mymil's village idiot

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Tue Jul 31, 2012 10:51 am

huaa, tak tau lak aku ko belajar Pencak Langkah Seribu tin?

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by marc_zman on Tue Jul 31, 2012 11:07 am

dia kan satu perguruan dgn Mr. Bijan

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Tue Jul 31, 2012 11:16 am

pencak langkah seribu kat Melaka eh?
aku igt kat Perak je?

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Tue Jul 31, 2012 11:39 am

bijan nak langkah seribu camna? haha... motor yang nak carry dia tiap2 hari sampai kena overhaul enjin.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by helangrimba on Tue Jul 31, 2012 12:03 pm

Silat belajar biar kena dengan minat.. kalau x, xsangkut..
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by 5229 on Tue Jul 31, 2012 2:14 pm

cuma taw silat koboi..
avatar
5229
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 761
Reputation : 30
Join date : 29/08/2010
Age : 33
Location : nowhere

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by kapokbesi on Tue Jul 31, 2012 3:47 pm

atreyudevil wrote:Gi Toku Kai, tp tak sempat sampai hitam, cuma cekelat (sblm hitam) psal pindah IM ni, jauh dari tempat lama, tp sempat la pakai bendera negeri pahang

wah..taraf pendekar jgk la nih..
avatar
kapokbesi
Captain
Captain

Malaysia
Mymil
Posts : 968
Reputation : 181
Join date : 17/09/2011
Age : 31
Location : ولا تمشى فى الارض مرحا

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by atreyudevil on Tue Jul 31, 2012 5:53 pm

kapokbesi wrote:
atreyudevil wrote:Gi Toku Kai, tp tak sempat sampai hitam, cuma cekelat (sblm hitam) psal pindah IM ni, jauh dari tempat lama, tp sempat la pakai bendera negeri pahang

wah..taraf pendekar jgk la nih..

tak habis belajo, takle jadik pendekar! What a Face

--------------------my siggy below--------------------



♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by samuraisan on Tue Jul 31, 2012 7:11 pm

Very Happy aku ni tak pernah blaja apa2 pun tapi setakat macam dik Abu 10 orang kacang je,,.. Very Happy (maksudnya dalam tenet bukan depan berdepan Razz )

serius sikit : Sape pernah tahu Silat Hang Tuah orang Melaka cerita sikit
avatar
samuraisan
Major
Major

Malaysia
Mymil
Posts : 1117
Reputation : 273
Join date : 30/05/2010

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by venez on Wed Aug 01, 2012 2:13 am

samuraisan wrote: Very Happy aku ni tak pernah blaja apa2 pun tapi setakat macam dik Abu 10 orang kacang je,,.. Very Happy (maksudnya dalam tenet bukan depan berdepan Razz )

serius sikit : Sape pernah tahu Silat Hang Tuah orang Melaka cerita sikit

masuk kalini aku dah 2 kali dgr berkenaan silat hang tuah, ada yang kata silat melayu nih berasal dari silat hang tuah mean bapa segala silat adalah silat hang tuah, kawe try search n jumpa nih : http://sejarahhangtuah.wordpress.com/2010/06/04/silat-pesaka-hang-tuah/
detail lain xderler plak...

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Wed Aug 01, 2012 2:16 am

venez wrote:
samuraisan wrote: Very Happy aku ni tak pernah blaja apa2 pun tapi setakat macam dik Abu 10 orang kacang je,,.. Very Happy (maksudnya dalam tenet bukan depan berdepan Razz )

serius sikit : Sape pernah tahu Silat Hang Tuah orang Melaka cerita sikit

masuk kalini aku dah 2 kali dgr berkenaan silat hang tuah, ada yang kata silat melayu nih berasal dari silat hang tuah mean bapa segala silat adalah silat hang tuah, kawe try search n jumpa nih : http://sejarahhangtuah.wordpress.com/2010/06/04/silat-pesaka-hang-tuah/
detail lain xderler plak...

tulah pasal... kadang silat tu asalnya dari 1 cabang asas. Bila dah ramai yang belajar dan diturunkan, masukkkan pulak unsur2 dari silat lain terus pulak ditukar nama lain.
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by helangrimba on Wed Aug 01, 2012 3:00 am

biasanya cabang berlaku apabila guru utama atau mahaguru silat tersebut meninggal dunia dan ada guru2 yang tidak menyukai guru yang baru dan ada merasakan mereka layak menjadi guru yang menyebabkan silat itu berpecah. ada juga seni pertahanan diri dibuat atas pengalaman seseorang itu belajar pelbagai ilmu pertahanan diri seperti Master Rozaidi Abd. Rahman yang menubuhkan BETAKOS (Beladiri TAngan KOSong)..

avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by the_killer on Wed Aug 01, 2012 3:52 am

pernah belajar kapeira, tomoi,serta ninjitsu..
avatar
the_killer
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 267
Reputation : 30
Join date : 20/07/2011

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by mumuchi on Wed Aug 01, 2012 4:14 am

samuraisan wrote: Very Happy aku ni tak pernah blaja apa2 pun tapi setakat macam dik Abu 10 orang kacang je,,.. Very Happy (maksudnya dalam tenet bukan depan berdepan Razz )

serius sikit : Sape pernah tahu Silat Hang Tuah orang Melaka cerita sikit

Ko jangan sam.. Dak abu ada silat spesel.. Silat gelek.. Si bijan lagilah... Ko tengok tak babak akhir kungfu hustle... Jadi mcm kodok tu karang...

--------------------my siggy below--------------------






Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by powerw00t on Wed Aug 01, 2012 4:37 am

helangrimba wrote:biasanya cabang berlaku apabila guru utama atau mahaguru silat tersebut meninggal dunia dan ada guru2 yang tidak menyukai guru yang baru dan ada merasakan mereka layak menjadi guru yang menyebabkan silat itu berpecah. ada juga seni pertahanan diri dibuat atas pengalaman seseorang itu belajar pelbagai ilmu pertahanan diri seperti Master Rozaidi Abd. Rahman yang menubuhkan BETAKOS (Beladiri TAngan KOSong)..


dia ni ex atlet silat olahraga kebangsaan dan jugak pelakon drama tu kan?
avatar
powerw00t
Major General
Major General

Malaysia
Mymil
Posts : 7424
Reputation : 360
Join date : 18/04/2010
Location : Kuala Sg Baru, Melaka

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by venez on Wed Aug 01, 2012 4:48 am

powerw00t wrote:
helangrimba wrote:biasanya cabang berlaku apabila guru utama atau mahaguru silat tersebut meninggal dunia dan ada guru2 yang tidak menyukai guru yang baru dan ada merasakan mereka layak menjadi guru yang menyebabkan silat itu berpecah. ada juga seni pertahanan diri dibuat atas pengalaman seseorang itu belajar pelbagai ilmu pertahanan diri seperti Master Rozaidi Abd. Rahman yang menubuhkan BETAKOS (Beladiri TAngan KOSong)..


dia ni ex atlet silat olahraga kebangsaan dan jugak pelakon drama tu kan?

yup, betul bos : http://masterruzaidi.blogspot.com/

--------------------my siggy below--------------------




avatar
venez
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 17387
Reputation : 581
Join date : 19/04/2010
Age : 39
Location : AFNG

http://venez2.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by helangrimba on Wed Aug 01, 2012 6:15 am

venez wrote:
powerw00t wrote:
helangrimba wrote:biasanya cabang berlaku apabila guru utama atau mahaguru silat tersebut meninggal dunia dan ada guru2 yang tidak menyukai guru yang baru dan ada merasakan mereka layak menjadi guru yang menyebabkan silat itu berpecah. ada juga seni pertahanan diri dibuat atas pengalaman seseorang itu belajar pelbagai ilmu pertahanan diri seperti Master Rozaidi Abd. Rahman yang menubuhkan BETAKOS (Beladiri TAngan KOSong)..


dia ni ex atlet silat olahraga kebangsaan dan jugak pelakon drama tu kan?

yup, betul bos : http://masterruzaidi.blogspot.com/

Aku belajar BETAKOS dari awal penubuhan dan menjadi salah seorang punching bag bila buat siri demo bersama Master Rozaidi. Mengenali rapat dengan Master Rozaidi sebab banyak mengadakan kursus motivasi bersama beliau satu ketika dahulu..
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Seni Bela Diri yang pernah anda pelajari.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum