Malaysia's Military, Police and Security Agencies
Welcome to the battlefield, soldier!

MyMil adalah bod perbincangan berkenaan ketenteraan, agensi2 penguatkuasaan yang ada di Malaysia dan juga di serata dunia. Daftar sekarang untuk menikmati paparan perbincangan berinformasi sambil bersantai. Ahli2 yg baru akan digugurkan daripada senarai sekiranya tidak aktif dalam masa yg terdekat. Berforumlah dengan berhemah.

Terima kasih.


Admin dan moderator MyMil

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by Mymil, nor is Mymil responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, Mymil does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. Mymil reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. Mymil also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Sembang Medan Selera Pak Jebat V44
by Laxamana Mon Oct 23, 2017 9:35 am

» PAINTBALL - Come get some...
by pisang Tue Dec 13, 2016 8:53 am

» Baru balik
by pisang Mon Dec 12, 2016 12:47 pm

» Jaket camo
by atreyudevil Fri Jul 15, 2016 11:17 am

» Nusantara Total War: Portuguese Invasion
by Adib Mon Feb 22, 2016 2:57 pm

» Rekrut baru disini
by kapokbesi Thu Feb 11, 2016 11:32 am

» Keretapi Tanah Melayu Berhad
by zacky.uesoff Thu Feb 04, 2016 6:00 pm

» ALL ABOUT HAM RADIO (AMATEUR RADIO STATION)
by kapokbesi Mon Nov 16, 2015 7:42 am

» Gathering MyMil 2015
by yaminz Tue Aug 11, 2015 4:15 am

» Diari MYMIL
by edayu Mon Apr 27, 2015 7:08 am

» Hari Polis ke-208
by venez Mon Apr 06, 2015 12:14 pm

» BACKPACKING
by venez Tue Mar 31, 2015 12:11 pm

» Rekrut 2015
by atreyudevil Sun Mar 29, 2015 3:34 pm

» Sejarah Pangkalan-Pangkalan Udara TUDM
by venez Tue Mar 24, 2015 6:02 am

» MyMil useful website lists
by atreyudevil Sat Jan 24, 2015 6:17 pm

» WIP - Work In Progress
by yaminz Fri Dec 26, 2014 7:06 am

» Model Collections
by yaminz Fri Dec 26, 2014 6:58 am

» Rekrut October & November 2014
by atreyudevil Sat Dec 20, 2014 2:07 am

» Bola Cafe: MALAYSIA!
by HangPC2 Sun Dec 14, 2014 7:35 am

» Hot Chick in Uniform
by yaminz Wed Dec 10, 2014 11:52 am

Statistics
We have 510 registered users
The newest registered user is Adib

Our users have posted a total of 171929 messages in 1318 subjects
MyMil at Facebook
Like/Tweet/+1

MPSA @ News 2

Page 3 of 14 Previous  1, 2, 3, 4 ... 8 ... 14  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by mumuchi on Mon Mar 19, 2012 5:53 am

Kat melaka dah ada Ex Terengganu...biasalh sekarang trend tenggelam kapal repeat kapal perang buat diver paradise..takpalah kita follow dengan patrol boat aja...jadilah buat tambah ikan..

mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Posts : 19546
Join date : 05/06/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by periuk_api1209 on Mon Mar 19, 2012 6:08 am

x nak buat jadi target tuk praktis ker??hehehe

periuk_api1209
Staff Sargent
Staff Sargent

Mymil
Posts : 334
Reputation : 12
Join date : 24/08/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by marc_zman on Mon Mar 19, 2012 7:05 am

bang mochi.. itu ex t'ganu leh pakai 'baju' TLDM.. KM Sipadan pakai 'baju' APMM.. kalu ade bot kastam yg nak disedekahkan pun bleh.. baru bebetoi muzium maritim.. errr.. Bijan.. ko jgn nak sedekahkan rakit batang pisang ko plak tau

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by alphawolf on Mon Mar 19, 2012 9:40 am

Steven 12 wrote:ye la.. berapa kerat la rakyat yang main scuba diving ni... yang ramai semua main muff diving jer.. wakakakaaaaaaa... lagi pun bagi aku tukun bukan benda asli yang asal dalam tu akan sedikit sebanyak mendatangkan pencemaran... cukup la pakai tukun konkrit jer....

Oi apa sebut2 muff diving ni????

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by jofizo on Mon Mar 19, 2012 11:53 am

x sesuai la kapal besi buat tukun sebab akan mendatangkan pencemaran apabila berkarat....... lebih baik jual kilo dpt jugak masyuk

jofizo
Lieutenant
Lieutenant

Mymil
Posts : 653
Reputation : 62
Join date : 21/10/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by alphawolf on Tue Mar 20, 2012 2:59 am

OK apa...kat Truk lagoon, kapal2 yang jadi mangsa Operation Hailstone semua jadi diving attractions

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by marc_zman on Tue Mar 20, 2012 3:49 am

tu lain skit bang alpha.. kawasan tu mmg dah jadik 'kawasan perkuburan kapal' & dah kira kawasan sejarah tu..

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Steven 12 on Wed Mar 21, 2012 7:57 pm

Misi agih 72,000 cek
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0321&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm


SEREMBAN - Hampir 72,000 keping cek bayaran khas RM3,000 kepada bekas anggota pasukan keselamatan yang pernah berkhidmat semasa zaman darurat, sudah disediakan dan sedang diagihkan kepada pemohon di seluruh negara secara berperingkat-peringkat.

Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan), Kementerian Dalam Negeri, Datuk Abdul Rahim Mohd. Radzi berkata, bagi memastikan proses agihan cek-cek tersebut berjalan lancar dan meluas, ia akan dilakukan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri, Ibu Pejabat Polis Daerah dan balai-balai polis seluruh negara.

"Permohonan sudah dibuka sekarang dan semua bekas anggota keselamatan yang berkhidmat semasa zaman darurat diminta untuk mendapatkan borang di balai-balai polis terdekat.

"Bagi bekas anggota yang sudah meninggal dunia, balu dan duda mereka boleh juga memohon dengan membawa akuan permohonan yang disahkan oleh ketua kampung atau ketua polis di balai berhampiran," katanya selepas majlis penyerahan cek Tabung Amanah Warisan Polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri, di sini semalam.

Pada pembentangan Bajet 2012 tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bayaran khas sebanyak RM3,000 kepada bekas anggota pasukan keselamatan yang pernah berkhidmat semasa zaman darurat di antara tahun 1948 dan 1962 di Semenanjung dan 1962 hingga 1974 di Sabah dan Sarawak.

dah semakin sekat election ni...
avatar
Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by helangrimba on Thu Mar 22, 2012 4:24 am

memang dah dekat pun.. hehehehe
avatar
helangrimba
Lieutenant
Lieutenant

Malaysia
Mymil
Posts : 631
Reputation : 96
Join date : 27/09/2010
Age : 34
Location : Kuala Lumpur

http://bertiwi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by standupper on Fri Apr 06, 2012 7:39 am

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0406&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_01.htm

KUALA LUMPUR 5 April - Projek Taman Teknologi Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (MDSTP) yang bakal menjadi hab penyelidikan dan pertahanan pertama Asia Tenggara di Sungkai, Perak dijangka menerima pelaburan bernilai RM15 bilion dalam tempoh 12 tahun akan datang.

MDSTP akan mula dibangunkan oleh Masterplan Consulting Sdn. Bhd. (MCSB) pada suku akhir tahun ini, setakat ini telah menarik minat kira-kira 500 syarikat pertahanan dari dalam dan luar negara.

Ketua Pegawai Eksekutif MCSB, Datuk Ahmad Faris Abdul Halim berkata, antara syarikat itu termasuk Persekutuan Aeroangkasa, Pertahanan dan Keselamatan Itali (AIAD) yang dijangka melabur RM4 bilion dalam bidang sistem integrasi, teknologi pembuatan komposit, penyelenggaraan, pembaikan dan pemulihan (MRO) serta hidrogen pengangkutan.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by marc_zman on Fri Apr 06, 2012 7:51 am

wa dengar itu Bintara Defence ajer sudah mau lebur RM10 billion dlm ini projek.. ekekekeee

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Akmal3110 on Fri Apr 06, 2012 7:54 am

Bla bla bla n bla...
avatar
Akmal3110
Colonel
Colonel

Malaysia
Posts : 2320
Reputation : 181
Join date : 14/10/2011
Age : 28
Location : Bravo

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by atreyudevil on Fri Apr 06, 2012 9:11 am

marc_zman wrote:wa dengar itu Bintara Defence ajer sudah mau lebur RM10 billion dlm ini projek.. ekekekeee

hua.. hebak aa ini beruang tummy, dia ada link ngan Rawang Review ka?

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by marc_zman on Fri Apr 06, 2012 9:29 am

atreyudevil wrote:
marc_zman wrote:wa dengar itu Bintara Defence ajer sudah mau lebur RM10 billion dlm ini projek.. ekekekeee

hua.. hebak aa ini beruang tummy, dia ada link ngan Rawang Review ka?

Rawang Review? hang x tau ka? Rawang Review nyer permit sudah kena gantung..tarak bayar yuran 3 tahun berturut-turut

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by marc_zman on Thu Apr 12, 2012 6:21 am




Airbus Military A400M lawat Malaysia


10/04/2012 7:03pm

KUALA LUMPUR — Pesawat pengangkut generasi baru, Airbus Military A400M, akan melawat Malaysia selama empat hari bermula Sabtu ini. Menurut satu kenyataan Airbus Military, Malaysia adalah hentian pertama dan paling lama dalam lawatan sulung pesawat itu ke Asia dari 14 hingga 20 April.

"Melalui lawatan itu, buat pertama kalinya A400M dapat dilihat di Asia dan akan memberi kesempatan kepada kerajaan dan Tentera Udara Diraja Malaysia untuk melihatnya secara langsung,” menurut kenyataan itu.

Menurut Airbus Military, kerajaan Malaysia menempah empat buah pesawat berkenaan selain beberapa negara lain yang telah berbuat demikian lebih awal seperti Belgium, Perancis, Jerman, Luxembourg, Sepanyol, Turki dan United Kingdom. Selepas Malaysia, lawatan A400M itu diteruskan ke Jakarta, Indonesia serta Chiang Mai dan Bangkok di Thailand sebelum pulang ke Eropah.

Lawatan itu akan memperkenalkan Grizzly 4 iaitu satu daripada lima model pesawat berkenaan.

Airbus Military adalah pengeluar pesawat pengangkutan ketenteraan dan sivil yang membentuk, mengeluar, menjual dan menyediakan khidmat sokongan untuk barisan menyeluruh pesawat pengangkut udara mencakupi bebanan tiga hingga 45 tan. Ia merupakan anak syarikat pembuat pesawat terkemuka, Airbus. — BERNAMA


sapa mau tengok ini 'Beruang?'.. dia ada open ka sama civvy?

--------------------my siggy below--------------------

Y.A.I.M.! Y.A.I.M.!! Y.A.I.M.!!!

Lautan luas.. Banjaran gunung.. Rezeki nan melimpah
Bawah langitNya kami bernaung.. Rasa kasih tercurah
Tahan airku bumi bertuah.. Tiada bandingannya
Rela bersatu ganding tenaga.. Mendaulatkan tenaga

Dengan sepenuh keazaman.. Semangatmu nan waja
Keranamu rela berkorban.. Engkaulah pertiwi yang tercinta
Darah Satria.. Darah Satria
Berkobar di dada

Tinggalkan ibu tinggalkan ayah... serta sanak saudara
Membuktikan kesetiaan kita.. Pada bumi Malaysia
Darah Satria.. Darah Satria


avatar
marc_zman
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
R.I.P
Posts : 16318
Reputation : 611
Join date : 08/06/2010
Location : di atas tanah bekas hutan, paya dan ladang kelapa sawit.. tak tau laaa ntah sapa2 pernah kena tanam kat sini dulu.. kalu ada laa

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by atreyudevil on Sat Apr 14, 2012 6:53 am

Constable killed in car chase
By DERRICK VINESH
derrickvinesh@thestar.com.my

BUKIT
MERTAJAM: A police constable, who was to be engaged next month, was
killed when he was run over by a lorry after his motorcycle was grazed
by a car he was pursuing.

Konstabel Nan Ruazlan Zulkefle, 23, who
was to exchange rings on May 27, died on the spot in the incident at
about 8.45pm on Thursday in Jalan Permatang Tinggi here.

Penang
police chief DCP Datuk Wira Ayub Yaakob said Kons Nan Ruazlan, who had
joined the force barely six months ago, was patrolling near the
Permatang Tinggi police beat base with a colleague on separate
motorcycles when they noticed a car driver behaving suspiciously.

He said as Kons Nan Ruazlan approached the car the driver sped off and caused his vehicle to graze the policeman's motorcycle.

“As
a result, Kons Nan Ruazlan's motorcycle skidded and he fell, moments
before a passing lorry ran over him,” DCP Ayub said on Thursday night
after visiting the Bukit Mertajam Hospital mortuary here where the
victim's body was sent to.

Source

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
♫♫ I could lift you up  ♫♫
♫♫ I could show you what you wanna see, And take you where you wanna be ♫♫
♫♫ You could be my luck♫♫
♫♫ Even if the sky is falling down, I know that we'll be safe and sound ♫♫
♫♫ We're safe and sound ♫♫
avatar
atreyudevil
ADMIN
ADMIN

Malaysia
Mymil
Posts : 9565
Reputation : 602
Join date : 18/04/2010
Location : Kuantan

http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1000002088986

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Akmal3110 on Sat Apr 14, 2012 7:03 am

Al-Fatihah...
avatar
Akmal3110
Colonel
Colonel

Malaysia
Posts : 2320
Reputation : 181
Join date : 14/10/2011
Age : 28
Location : Bravo

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by mumuchi on Wed Apr 18, 2012 12:00 pm

Sapa la yang kasi arahan ni..


18 April, 2012 16:30 PM

Mahkamah Tinggi Arah Kerajaan Bayar RM140,000 Kepada Tentera Didera

ALOR SETAR, 18 April (Bernama) -- Mahkamah Tinggi di sini Rabu mengarahkan kerajaan membayar pampasan sebanyak RM140,000 kepada seorang anggota tentera yang didera di Rejimen Ke-13 Askar Melayu Diraja (RAMD) Kem Pakit, Sri Aman, Sarawak, lima tahun lalu.

Hakim Datuk Mohd Azman Husin membuat keputusan itu setelah meneliti dan berpuas hati dengan penghujahan pihak plaintif dan defendan.

Beliau memutuskan supaya plaintif Khairil Azzuwan Zainol Rashid, 24, dibayar ganti rugi am sebanyak RM100,000, ganti rugi khas RM30,000 serta ganti rugi teruk, punitif dan teladan sebanyak RM10,000.

Hakim juga memutuskan bahawa plaintif masih kekal dalam jawatan tentera.

Khairil Azzuwan mendakwa dia didera dengan dipukul dan ditoreh di bahagian lengan kanannya bagi membuang tatu ketika bertugas di kem berkenaan dan membuat laporan di balai polis Sri Aman pada 27 Okt 2007.


-- BERNAMA

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by standupper on Tue May 01, 2012 2:09 pm

TAMPUK PEMERINTAHAN MARKAS PENDIDIKAN DAN LATIHAN TLDM BERTUKAR WAJAH

1. Markas Tentera Laut mengeluarkan kenyataan bahawa secara rasminya pucuk pimpinan Markas Pendidikan dan Latihan (MPL) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berwajah baru apabila Laksamana Muda Dato’ Pahlawan Syed Zahiruddin Putra bin Syed Osman dilantik sebagai Panglima Pendidikan dan Latihan (PPL) TLDM pada 2 Mei 2012 (Selasa).

2. Perlantikan tersebut dilaksanakan dalam Majlis Serah Terima Tugas Panglima Pendidikan dan Latihan TLDM daripada Laksamana Muda Dato’ Tan Eng Seng kepada Laksamana Muda Dato’ Pahlawan Syed Zahiruddin Putra bin Syed Osman di MPL TLDM dengan disaksikan Panglima Tentera Laut, Yang Berbahagia Laksamana Tan Sri Abdul Aziz bin Haji Jaafar.

[You must be registered and logged in to see this image.]

3. Sedikit latar belakang Panglima Pendidikan dan Latihan (PPL) TLDM yang baru, Laksamana Muda Dato’ Pahlawan Syed Zahiruddin Putra bin Syed Osman dilahirkan pada 27 Julai 1959 di Kuala Kangsar, Perak. Beliau telah memasuki TLDM pada September 1977 setelah tamat pengajian di Maktab Tentera Di Raja, Sungei Besi, Kuala Lumpur. Sebelum mengambil alih pemerintahan ini, beliau adalah Komandan Maktab Pertahanan Angkatan Tentera Malaysia (MPATM). Antara jawatan yang pernah beliau sandang adalah Panglima Wilayah Laut 2 (Kota Kinabalu), Asisten Ketua Staf Sumber Manusia (AKS SM) Markas Tentera Laut. Sepanjang kerjaya beliau, beliau pernah menjawat sebagai Pegawai Memerintah KD YU, KD HANDALAN, KD KEDAH, KD LEKIU, Komandan Maktab Tentera DiRaja Sungei Besi dan pelbagai jawatan lain sebagai staf di Markas Tentera Laut.

4. Beliau telah menghadiri berbagai kursus ketenteraan termasuk International Midshipman di BRNC United Kingdom, Kursus Persenjataan di India, Kursus Staf di Indonesia, Mekop User di Argentina, Combating Terrorism di Hawaii, Amerika Syarikat, Combat Management System di Bremen Jerman dan berbagai lagi kursus yang diadakan di Malaysia. Beliau memegang Sarjana dalam jurusan HRM dari Australia dan juga memegang Diploma Lanjutan dalam bidang IMDS dari Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur. Beliau berkahwin dengan Datin Mariam Suri bte Ahmad dan dikurniakan 4 orang cahaya mata iaitu Sharifah Putri Sakinah (21 tahun), Syed Zaidani Putra (19 tahun), Sharifah Putri Syahirah (17 tahun) dan Syed Muzakkir Putra (9 tahun).

5. Dalam pada itu, Panglima Tentera Laut juga mengambil kesempatan menyempurnakan pemakaian pangkat beberapa pegawai kanan TLDM. Berikut adalah senarai pegawai kanan TLDM yang dinaikkan pangkat:

a. Laksamana Pertama ke Laksamana Mud
- Laksamana Muda Dato’ Pahlawan Syed Zahiruddin Putra bin Syed Osman.
(Jawatan: Panglima Pendidikan dan Latihan TLDM)

[You must be registered and logged in to see this image.]

- Laksamana Muda Dato’ Pahlawan Mohamad Roslan bin Mohamad Ramli.
(Jawatan: Panglima Markas Wilayah Laut I)

b. Kepten TLDM ke Laksamana Pertama

[You must be registered and logged in to see this image.]

- Laksamana Pertama Aris Adi Tan bin Abdullah.
(Jawatan: Komandan Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT)

6. Kenaikan pangkat bagi para pegawai TLDM itu merupakan tanda kepercayaan pucuk pimpinan TLDM dan penghargaan kepada mereka agar mereka dapat terus berkhidmat dengan lebih gigih, cemerlang dan berintegriti di dalam organisasi TLDM.




p/s -- Apsal Laksma Aris Adi Tan iras macam muka Jazim??? he he
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Steven 12 on Mon May 07, 2012 11:02 pm

KD Mahawangsa catat sejarah

ARKIB : 02/05/2012, Oleh MOHAMAD SHOFI MAT ISA, shofi.isa@utusan.com.my

[You must be registered and logged in to see this image.]


MESKIPUN ada banyak lagi agensi lain yang memperoleh sijil Amalan 5S,(Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal), pelaksanaannya di KD Mahawangsa dilihat cukup sempurna.

Disebabkan kesempurnaan itu, KD Mahawangsa menjadi kapal milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang dianugerahkan pensijilan tersebut pada 5 Januari lalu.

Kapal yang mampu bergerak dengan kelajuan 16.5 knot dilengkapi dengan persenjataan berat, radar dan keupayaan kargo dalam jumlah yang besar itu turut memperoleh pensijilan kualiti MS ISO 9001:2008 dan OHSAS 18001:2007.

Selain itu, kapal yang ditauliahkan pada 16 Mei 1983 itu turut mencatatkan kejayaan dalam Penilaian Kesediaan Operasi tahun lalu sehingga dijadikan sebagai role model untuk kapal-kapal TLDM lain.

Pegawai Memerintah KD Mahawangsa, Kepten Jamel Abd. Rahman berkata, organisasi yang boleh mengamalkan amalan 5S boleh mencipta satu transformasi baru yang efektif dan berkesan dalam sistem pengurusan kerana ia secara tidak langsung membantu meningkatkan kualiti dan daya produktiviti dalam negara.

Menurutnya, pelaksanaan amalan persekitaran berkualiti 5S khususnya dalam sektor awam dan swasta mampu mentransformasikan negara ke arah kecemerlangan.

"Amalan 5S merupakan elemen-elemen yang penting dalam memastikan persekitaran tempat kerja yang lebih cekap dan efisien dalam memudahkan kerja atau perkhidmatan yang diberikan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas lawatan kira-kira 200 tetamu yang terdiri daripada wakil agensi kerajaan dan swasta ke atas kapal yang menerima pensijilan 5S itu di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Tanjung Gelang, Kuantan baru-baru ini.

Lawatan itu diketuai oleh Pengarah Kanan Jabatan Kecemerlangan Perniagaan Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC), Ab. Rahim Yusoff.

Mengulas lanjut, Jamel berkata, amalan 5S juga akan memberikan banyak faedah dan kebaikan seperti memastikan persekitaran tempat kerja sentiasa bersih, kemas dan berada dalam persekitaran terbaik serta dapat membantu dalam penjimatan masa, kos, kerja lebih sistematik dan budaya kerja profesional.

Beliau sangat yakin dengan adanya usaha yang berterusan serta komitmen yang tinggi oleh pengamal-pengamal 5S di sesebuah organisasi, ia mampu mempertingkatkan produktiviti sekiranya berada dalam suasana dan keadaan tempat kerja yang kondusif serta selesa.

Mengenai amalan 5S yang diamalkan di KD Mahawangsa, Jamel berkata, kapal yang berusia hampir 30 tahun itu kini lebih baik menerusi pelbagai perubahan dan penambahbaikan.

"Pensijilan 5S mempunyai kaitan dengan pengurusan yang lebih efektif dan efisien. Sebagai contoh, kami kini mempunyai sistem tersendiri di mana sebarang pengurusan dan pencarian bagi kelengkapan, alat ganti dan dokumen boleh dilakukan dalam masa singkat.

"Kami menetapkan masa 20 saat bagi setiap proses kerja itu malah boleh dilakukan sepantas 15 saat. Ia adalah penanda aras bagi tahap kecekapan kami. Amalan ini akan terus dimantapkan lagi bagi memperlihatkan KD Mahawangsa melaksanakan amalan kerja yang berkualiti tinggi dan profesional," katanya.

Beliau menambah, sistem berkenaan dapat menjimatkan masa operasi malah mengurangkan risiko namun aspek keselamatan masih diutamakan.

"Antara pendekatan yang dilakukan bagi memastikan kecekapan itu dengan memastikan setiap bahagian kapal mempunyai wakil di kalangan anggota yang memastikan persekitaran berjalan dengan lancar dan teratur," katanya.

Pelbagai tugas

Dikategorikan sebagai Multi Purpose Command Support Ship (MPCSS), KD Mahawangsa berukuran panjang 103 meter, lebar 15 meter dan mempunyai kedalaman perut lima meter.

Kapal itu telah terlibat dalam pelbagai tugas bantuan kemanusiaan antaranya menghantar bantuan kemanusiaan bagi pelarian Afghanistan pada 2001; membantu mangsa Tsunami 2004 dan menghantar kenderaan berperisai infantri dari Briged Infantri ke-4 (Mekanis) sebagai sebahagian dari pasukan pengaman bagi Operasi Astute ketika krisis Timor Leste 2006.

Pada 28 Oktober 2011, KD Mahawangsa bersama tiga lagi kapal milik TDLM bersama Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) berjaya menggagalkan cubaan sekumpulan lanun merampas sebuah kapal tangki, MT Nautica Johor Bahru di perairan Indonesia.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0502&pub=Utusan_Malaysia&sec=Polis_%26_Tentera&pg=te_01.htm
avatar
Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by alphawolf on Tue May 08, 2012 2:54 am

Issyyy paper ni, setakat meriam 57mm pun dah persenjataan berat.....

--------------------my siggy below--------------------

"Look, you stupid b*****d, you've got no arms left"
"Yes I have!"
"LOOK!"
"It's just a flesh wound"
avatar
alphawolf
MODERATOR
MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 1457
Reputation : 196
Join date : 18/10/2010
Location : "Sitting Elephant"

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Laxamana on Tue May 08, 2012 4:06 am

alphawolf wrote:Issyyy paper ni, setakat meriam 57mm pun dah persenjataan berat.....

Aaaaaaa sebab dia orang timbang berat jugak besi tu..... lebih dari 30 kati.... hehehe
avatar
Laxamana
Kehormat MyMil

Malaysia
Mymil
Posts : 336
Reputation : 44
Join date : 31/10/2010
Age : 51
Location : Putrajaya, Malaysia

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Steven 12 on Tue May 08, 2012 9:32 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Media Perlu Semak Isu Babit Keselamatan - Dato Seri Zahid Hamidi di Pertandingan Menembak sempena Bersama Media anjuran ATM - Berita Harian Isnin 7/5/2012

[You must be registered and logged in to see this image.]

SME Ordnance Edar Senjata Colt ke Asia - kilang pemasangan RM250j siap akhir tahun depan - Berita Harian Isnin 7/5/2012
avatar
Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by mumuchi on Thu Jun 21, 2012 5:06 pm

Zahid to reply to Scorpene allegations
Posted on 20 June 2012 - 09:37pm
Last updated on 21 June 2012 - 10:39am

Karen Arukesamy and Hemananthani Sivanandam
newsdesk@thesundaily.com

KUALA LUMPUR (June 20, 2012): The Defence Ministry will answer allegations related to the controversial Scorpene submarine deal on Tuesday.

"On June 26, I am going to reply on the matter (in the Dewan)," Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi told a press conference in the Parliament lobby today.

He was responding to a question on the alleged sale of a secret Royal Malaysian Navy document to the French.

When pressed further, Zahid reiterated that he would reply on the same date as he cannot pre-empt the matter.

To another question on the ministry's plan to acquire the multi-role combat aircraft, Ahmad Zahid said there were four other companies competing to supply the aircraft aside from UK-based security company BAE Systems.

"We are still evaluating the bids. There is no deadline for the bidding process," he said.

It was reported that BAE Systems hoped to supply its Eurofighter Typhoon to Malaysia.

BAE is considered Europe's largest defence contractor and had sales of about RM111 billion in 2010.

--------------------my siggy below--------------------

[You must be registered and logged in to see this image.]




Leaders look at the present, Great Leaders look at the past, present and the future!

Spoiler:




avatar
mumuchi
GLOBAL MODERATOR
GLOBAL MODERATOR

Malaysia
Mymil
Posts : 19546
Reputation : 525
Join date : 05/06/2010
Location : Dulu Tempat Lumba Kuda

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by standupper on Thu Jun 21, 2012 5:20 pm

Sudah banyak kali reply pun tatap kena spinning gasing! apa pun pagi 27hb sudah boleh baca hansard.
avatar
standupper
Kehormat MyMil

Mymil
Posts : 3271
Reputation : 630
Join date : 04/05/2010

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Steven 12 on Mon Jun 25, 2012 10:56 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Steven 12
Captain
Captain

Malaysia
Posts : 711
Reputation : 161
Join date : 19/11/2011
Location : Between the bluesky & planet earth

Back to top Go down

Re: MPSA @ News 2

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 14 Previous  1, 2, 3, 4 ... 8 ... 14  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum